keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Matikan mädistä lisuketta


Nyt on matikka-aika, jolloin saa helposti kalan lisäksi mätiä syötäväksi. Naarapuolisen matikan vatsassa on suhteellisen isot mätipussit (2 kpl), joten syötäviä mätiä saa reilusti. Ne kannattaa valmistaa lisukkeeksi. Mädit pitää pakastaa ennen käyttöä, koska niissä voi olla loisia. Mätiä voi paistaa tai laittaa kiehumaan kalakeittoon. Ne ovat minun yleisimmät käyttötavat. Nyt päätin kuitenkin tehdä mädit eri tavalla.


Matikassa on isot mätipussit

Matikan mahasta täytyy irrottaa mätipussit varovasti, jotta sappirakko ei hajoa. Jos se hajoaa, niin on vaikea enää "pelastaa" mätiä syömäkuntoon. Kun olet irrottanut mätipussit, huuhtele ne. Avaa mätipussi ja pursota mädit astiaan. Kalvot heitä bioastiaan.

Tämän jälkeen sekoita mätiä haarukalla, jolloin kalvot ja muut tarttuvat haarukkaan ja saat ne pois. Seuraavaksi huuhtele mädit muutaman kerran kylmällä vedellä tiheässä siivilässä ja poista kalvot. Laita mädit valumaan jääkaappiin esimerkiksi kahvin suodatinpussiin. Suodatinpussi on siivilässä (minulla oli liian isot aukot siivilässä, joten siksi siivilään suodatinpussi). Pakasta mädit vähintään vuorokaudeksi (loisriski).

Ota mädit pakastimesta ja sulata hitaasti jääkaapissa ja mausta suolalla (noin 1 tl / 100 g mätiä). Lisää halutessasi vähän valko- tai maustepippuria.


Pakstetut mädit

Perinteisesti mätiä on tarjolla blinien kanssa, mutta voi mädit olla tarjolla hakatun punasipulin ja smetanan kanssa lisukkeena ruokapöydässä.


Mädit tarjolla

Voit myös kokeilla sekoittaa mädit vatkattuun kuohukerman (luomu) sekaan ja tarjota lisukkeena esimerkiksi blinien kanssa tai voit myös levittää mätiä leipäviipaleen päälle. Kannattaa kokeilla erilaisia tarjoilutapoja, vaikka itse olen vähän kankea kokeilemaan uusia tapoja.


Mädit kuohukerman kanssa

Opin venäläisiltä opiskelijoilta, että Venäjällä "blini" on meidän lettu (ohut), räiskäle. Suomalaisten blini (paksu lettu) on oladja Venäjällä. Vanhan perinteisen tapaan oladja eli suomalaisittain blini tehdään tattarijauhoista, mutta nykyaikana ne tehdään Venäjällä vehnäjauhoista. Kannatti järjestää opiskelijoiden kanssa kulttuurikeitoksia, jolloin valmistimme eri maiden ruokia ja perehdyimme heidän ruokakulttuuriinsa. Aina oppii uutta.

Blinit (noin 15 kpl)

2 dl     bulgarianjogurttia tai kermaviiliä
15 g    hiivaa
2 dl     tattarijauhoja

1 dl     kuumaa maitoa
1 tl      suolaa
1 rkl    voisulaa
1         keltuainen
1         valkuainen

1. Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot.
2. Annata taikinan kohota parisen tuntia huoneenlämmössä tai vähän pidempään esim. jääkaapissa.
3. Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja viimeisenä vaahdotettu valkuainen.
4. Paista taikinasta ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.
5. Tarjoa blinit lämpimänä mädin, sipulin ja smetanan kanssa.

Perinteisesti blinit kuuluvat laskiaiseen, mutta ne maistuvat toki muulloinkin. Tänä vuonna laskiaissunnuntai on 19.2. ja laskiaistiistai 21.2.


Blinejä 

                                                                Maukkaita ruokahetkiä!