Perunaiset tippaleivät
500 g jauhoisia perunoita
1 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauetta
0,5 tl suolaa
3 kananmunaa
Laita taikina pursottimeen tai muovipussiin, josta olet leikannut kulman pois.
Rypsiöljyä paistamiseen
Kuumenna öljyä kattilassa, varo kuumentamasta liian kuumaksi.
Pientä naposteltavaa
Kaverit kokoontuvat lauantaina olohuoneeseen elokuvafestareille. Serkut tulevat viikonloppuna käymään. Ystävien tapaaminen yhdessä ruokaa tehden tai leipoen on vapaa-ajalla piristävää. Kannattaa kokeilla, jollei usko. Herkkupäivänä ei tarvitse aina ajatella ruoan tai leivonnaisten terveellisyyttä. Tärkeintä on yhdessäolo ja itse tekeminen toinen toistaan neuvoen. Lopuksi kruunaa kiitos eli napostelu yhdessä.
Erityisesti nuoret ovat luovia kokkeja ja leipureita, joilta vanhemmat voivat oppia uusia ideoita ja makuelämyksiä. Kannattaa huomioita nuorten mielipiteet, koska näin voi kokea ihania makuelämyksiä. Hyvin usein vanhemmat kiireessä menevät saman vanhan kaavan mukaan, joka on helppo ja vaivaton. Väsyneenä ihminen ei välttämättä jaksa olla luomiskykyinen ja innovatiivinen.
Miltei joka toisessa tv-maassa kokataan. Se on muotia. Yritykset tilaavat myös catering-yrityksiltä henkilöstölle, asiakasryhmille ja kumppaneille kokkikursseja. Moni projektitiimi hakee esimerkiksi projektin alussa yhteishenkeä ja sparrausta silppuamalla, vatkaamalla, paistamalla tai keittämällä. Yhteistyön tulos nautitaan arvokkaasti ja jokainen projektin jäsen voi olla ylpeä omasta panoksestaan.
Monissa muissakin yhteyksissä, kuten nuorten leireillä on usein käytetty samaa formaattia kuin mitä yritykset nyt käyttävät eli yhdessä tehden luodaan yhteishenkeä. Monet yhdistykset ja seurat ovat yhdessä tehden valmistaneet vuosijuhlia. Silloin tuntee oleva yksi heistä.
Malliresepteissä voi jättää joitakin mausteita pois tai lisätä jotain uutta.
Kotitekoiset chipsit
½ kg perunoita
½ l vettä
1 rkl suolaa
½ l rypsiöljyä
Pese perunat huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Ota tarpeen mukaan peruntasta pois ”silmät” ja huonot kohdat. Laita isoon astiaan vesi ja suola. Hämmennä, jotta suola liukenee veteen. Ota esille iso leikkuulauta. Ota perunan toisesta päästä veitsellä pois pieni pala. Viipaloi perunasta veitsellä, juustohöylällä tai raastinraudan viipaleosalla millimetrin paksuisia viipaleita. Laita perunaviipaleet suolaveteen 10 minuutiksi. Kun perunat ovat maustuneet suolavedessä, kaada ne siivilään ja huuhtele juoksevan veden alla. Anna viipaleiden valua kunnolla. Sen jälkeen kuivaa viipaleet ennen öljyssä paistamista. Kuumenna öljy kattilassa ja paista perunaviipaleet öljyssä, kunnes ovat hieman saaneet kullan väriä. Ole varovainen, koska öljy on kuumaa. Älä kuumenna öljyä liikaa.
Lihapullat (noin 40 kpl)
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana
1 dl korppujauhoja
2 dl mahlaa tai vettä
1 kananmuna
1 rkl kuivattua mesiangervoa tai muuta luonnonyrttiä
1,5 tl suolaa
Turvota korppujauhot nesteessä, lisää jauheliha, pilkottu sipuli, raastettu porkkana, muna, mesiangervo ja suola. Sekoita taikina hyvin. Tee taikinasta pieniä palloja, jotka laitat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteessa 25 minuuttia.
Pitsaveneet
5 dl vettä
1 tl suolaa
50 g hiivaa
2 rkl pellavansiemenrouhetta
9 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Kädenlämpöiseen nesteeseen sekoitetaan hiiva, suola, pellavansiemenrouhe ja jauhot. Sekoita taikinaksi ja lopuksi lisää rasva, jonka vaivaat taikinaan. Kun taikina on valmis, laita se kohoamaan. Kohonneesta taikinasta leivotaan pitkiä sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota, jonka jälkeen paista 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Kypsät sämpylät halkaistaan. Voitele leikkauspinnat tomaattisoseella ja laita haluamasi täyte, esim. suikaloitua kinkkua, ananaspaloja, sinihomejuustoa ja pinnalle juustoraastetta. Laita pitsaveneet uuniin 250-asteeseen hetkeksi, jolloin juusto sulaa ja saa hieman väriä. Paistamisen jälkeen ripottele pinnalle pitsamaustetta.
Omenabruschetat
2 patonkia (4 lyhyempää kotitekoista patonkia)
0,5 dl neitsytrypsiöljyä
Omenasalsa:
4 omenaa (n. 400 g)
2 salottisipulia
0,5 dl hienonnettua persiljaa
2 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1,5 dl majoneesia
1 rkl sinappia
2 murskattua valkosipulin kynttä
Koristeeksi:
yrttejä
Leikkaa patongit vinoiksi ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele rypsiöljyllä. Paista viipaleita 250-asteisen uunin ylätasolla noin viisi minuuttia, kunnes ne ovat rapeita. Pese omenat (kotimaisia ei tarvitse kuoria, huom! jos olet allerginen raa’alle omenalle, kypsennä omenoita hetki uunissa tai mikroaaltouunissa) ja kuutioi omenat pieneksi. Kuori, halkaise ja kuutioi sipulit. Sekoita salsan aineet keskenään sekaisin. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Levitä paahdettujen patonkiviipaleiden päälle salsaa. Koristele bruschetat yrteillä. Voit valmistaa salsan, paahtaa patonkiviipaleet hyvissä ajoin ennen juhlia. Kokoa bruschetat ennen tarjoilua.
Tuulihatut (noin 35 isoa tai 70 pientä)
3 dl mahlaa
100 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
Kiehauta mahla ja margariini kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää kaikki jauhot kerralla samalla hyvin vatkaten. Siirrä kattila takaisin liedelle. Vaivaa taikinaa kauhalla kunnes se irtoaa kattilan reunoista. Anna seoksen jäähtyä hetki. Lisää joukkoon munat sähkövatkaimella yksitellen hyvin sekoittaen. Pursota tai nostele lusikalla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteessa noin 15–20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua välillä! Halkaise jäähtyneet tuulihatut ja täytä ne.
Sienitäyte tuulihatuille
2 dl kermaviiliä
2 rkl sinappia
2 tl sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
2 dl esikäsiteltyjä korvasieniä
1 tomaatti pieninä kuutioina
1 dl silputtua purjosipulia
1 dl hienonnettua koivunlehtiä
ripaus yrttisuolaa
(valkosipulin kynsi)
Hienonna sienet ja sekoita kaikki aineet keskenään. Tarjoa kylmänä esim. tuulihattujen täytteenä tai kasvis- ja kalapihvien lisäkkeenä.
Marjatäyte tuulihatuille
2 dl kuohukermaa
5 dl marjoja
1 dl juustoraastetta
1 rkl sokeria
1–2 rkl tuoretta minttua
Vaahdota kerma, lisää marjat, juustoraaste ja sokeria. Jos pidät mintun mausta, lisää myös se.
Herkuttele itsetehdyillä Runebergin tortuilla!
(resepti martat.fi)
500 g jauhoisia perunoita
1 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauetta
0,5 tl suolaa
3 kananmunaa
Kuori perunat ja keitä vähässä vedessä. Kun perunat on kypsät, kaada vesi pois ja soseuta ne. Jäähdytä, lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kaikki kuivat aineet ja lisää vatkaten joukkoon.
Valmis takikina |
Laita taikina pursottimeen tai muovipussiin, josta olet leikannut kulman pois.
Taikinna pursottimessa |
Kuumenna öljyä kattilassa, varo kuumentamasta liian kuumaksi.
Pursota taikinaa |
Paista molemmilta puolilta |
Halutessa kaneli-sokeroi |
Pientä naposteltavaa
Kaverit kokoontuvat lauantaina olohuoneeseen elokuvafestareille. Serkut tulevat viikonloppuna käymään. Ystävien tapaaminen yhdessä ruokaa tehden tai leipoen on vapaa-ajalla piristävää. Kannattaa kokeilla, jollei usko. Herkkupäivänä ei tarvitse aina ajatella ruoan tai leivonnaisten terveellisyyttä. Tärkeintä on yhdessäolo ja itse tekeminen toinen toistaan neuvoen. Lopuksi kruunaa kiitos eli napostelu yhdessä.
Erityisesti nuoret ovat luovia kokkeja ja leipureita, joilta vanhemmat voivat oppia uusia ideoita ja makuelämyksiä. Kannattaa huomioita nuorten mielipiteet, koska näin voi kokea ihania makuelämyksiä. Hyvin usein vanhemmat kiireessä menevät saman vanhan kaavan mukaan, joka on helppo ja vaivaton. Väsyneenä ihminen ei välttämättä jaksa olla luomiskykyinen ja innovatiivinen.
Miltei joka toisessa tv-maassa kokataan. Se on muotia. Yritykset tilaavat myös catering-yrityksiltä henkilöstölle, asiakasryhmille ja kumppaneille kokkikursseja. Moni projektitiimi hakee esimerkiksi projektin alussa yhteishenkeä ja sparrausta silppuamalla, vatkaamalla, paistamalla tai keittämällä. Yhteistyön tulos nautitaan arvokkaasti ja jokainen projektin jäsen voi olla ylpeä omasta panoksestaan.
Monissa muissakin yhteyksissä, kuten nuorten leireillä on usein käytetty samaa formaattia kuin mitä yritykset nyt käyttävät eli yhdessä tehden luodaan yhteishenkeä. Monet yhdistykset ja seurat ovat yhdessä tehden valmistaneet vuosijuhlia. Silloin tuntee oleva yksi heistä.
Malliresepteissä voi jättää joitakin mausteita pois tai lisätä jotain uutta.
Kotitekoiset chipsit
½ kg perunoita
½ l vettä
1 rkl suolaa
½ l rypsiöljyä
Pese perunat huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Ota tarpeen mukaan peruntasta pois ”silmät” ja huonot kohdat. Laita isoon astiaan vesi ja suola. Hämmennä, jotta suola liukenee veteen. Ota esille iso leikkuulauta. Ota perunan toisesta päästä veitsellä pois pieni pala. Viipaloi perunasta veitsellä, juustohöylällä tai raastinraudan viipaleosalla millimetrin paksuisia viipaleita. Laita perunaviipaleet suolaveteen 10 minuutiksi. Kun perunat ovat maustuneet suolavedessä, kaada ne siivilään ja huuhtele juoksevan veden alla. Anna viipaleiden valua kunnolla. Sen jälkeen kuivaa viipaleet ennen öljyssä paistamista. Kuumenna öljy kattilassa ja paista perunaviipaleet öljyssä, kunnes ovat hieman saaneet kullan väriä. Ole varovainen, koska öljy on kuumaa. Älä kuumenna öljyä liikaa.
Chipsit |
Lihapullat (noin 40 kpl)
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana
1 dl korppujauhoja
2 dl mahlaa tai vettä
1 kananmuna
1 rkl kuivattua mesiangervoa tai muuta luonnonyrttiä
1,5 tl suolaa
Turvota korppujauhot nesteessä, lisää jauheliha, pilkottu sipuli, raastettu porkkana, muna, mesiangervo ja suola. Sekoita taikina hyvin. Tee taikinasta pieniä palloja, jotka laitat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteessa 25 minuuttia.
Pitsaveneet
5 dl vettä
1 tl suolaa
50 g hiivaa
2 rkl pellavansiemenrouhetta
9 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Kädenlämpöiseen nesteeseen sekoitetaan hiiva, suola, pellavansiemenrouhe ja jauhot. Sekoita taikinaksi ja lopuksi lisää rasva, jonka vaivaat taikinaan. Kun taikina on valmis, laita se kohoamaan. Kohonneesta taikinasta leivotaan pitkiä sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota, jonka jälkeen paista 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Kypsät sämpylät halkaistaan. Voitele leikkauspinnat tomaattisoseella ja laita haluamasi täyte, esim. suikaloitua kinkkua, ananaspaloja, sinihomejuustoa ja pinnalle juustoraastetta. Laita pitsaveneet uuniin 250-asteeseen hetkeksi, jolloin juusto sulaa ja saa hieman väriä. Paistamisen jälkeen ripottele pinnalle pitsamaustetta.
Pitsaveneet |
Omenabruschetat
2 patonkia (4 lyhyempää kotitekoista patonkia)
0,5 dl neitsytrypsiöljyä
Omenasalsa:
4 omenaa (n. 400 g)
2 salottisipulia
0,5 dl hienonnettua persiljaa
2 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1,5 dl majoneesia
1 rkl sinappia
2 murskattua valkosipulin kynttä
Koristeeksi:
yrttejä
Leikkaa patongit vinoiksi ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele rypsiöljyllä. Paista viipaleita 250-asteisen uunin ylätasolla noin viisi minuuttia, kunnes ne ovat rapeita. Pese omenat (kotimaisia ei tarvitse kuoria, huom! jos olet allerginen raa’alle omenalle, kypsennä omenoita hetki uunissa tai mikroaaltouunissa) ja kuutioi omenat pieneksi. Kuori, halkaise ja kuutioi sipulit. Sekoita salsan aineet keskenään sekaisin. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Levitä paahdettujen patonkiviipaleiden päälle salsaa. Koristele bruschetat yrteillä. Voit valmistaa salsan, paahtaa patonkiviipaleet hyvissä ajoin ennen juhlia. Kokoa bruschetat ennen tarjoilua.
Omenabruchetat |
Tuulihatut (noin 35 isoa tai 70 pientä)
3 dl mahlaa
100 g margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
Kiehauta mahla ja margariini kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää kaikki jauhot kerralla samalla hyvin vatkaten. Siirrä kattila takaisin liedelle. Vaivaa taikinaa kauhalla kunnes se irtoaa kattilan reunoista. Anna seoksen jäähtyä hetki. Lisää joukkoon munat sähkövatkaimella yksitellen hyvin sekoittaen. Pursota tai nostele lusikalla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteessa noin 15–20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua välillä! Halkaise jäähtyneet tuulihatut ja täytä ne.
Sienitäyte tuulihatuille
2 dl kermaviiliä
2 rkl sinappia
2 tl sokeria
2 tl valkoviinietikkaa
2 dl esikäsiteltyjä korvasieniä
1 tomaatti pieninä kuutioina
1 dl silputtua purjosipulia
1 dl hienonnettua koivunlehtiä
ripaus yrttisuolaa
(valkosipulin kynsi)
Hienonna sienet ja sekoita kaikki aineet keskenään. Tarjoa kylmänä esim. tuulihattujen täytteenä tai kasvis- ja kalapihvien lisäkkeenä.
Sienitäytteiset tuulihatut |
Marjatäyte tuulihatuille
2 dl kuohukermaa
5 dl marjoja
1 dl juustoraastetta
1 rkl sokeria
1–2 rkl tuoretta minttua
Vaahdota kerma, lisää marjat, juustoraaste ja sokeria. Jos pidät mintun mausta, lisää myös se.
Marjatäytteiset tuulihatut |
Herkuttele itsetehdyillä Runebergin tortuilla!
(resepti martat.fi)
Taikina:
200 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakunmuruja tai korppujauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
(1-2 tippaa karvasmanteliöljyä)
Väliin:
1-1 1/2 dl vadelmahilloa
Kostutukseen:
omenamehua
Koristeeksi:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 -1 rkl vettä
200 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakunmuruja tai korppujauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
(1-2 tippaa karvasmanteliöljyä)
Väliin:
1-1 1/2 dl vadelmahilloa
Kostutukseen:
omenamehua
Koristeeksi:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 -1 rkl vettä
Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Jos haluat, lisää karvasmanteliöljy.
Jaa taikina paperisiin tai voideltuihin metallivuokiin. Paina sormella taikinaan syvennys ja pane nokare vadelmahilloa syvennykseen.
Paista leivonnaisia 200 asteessa uunin keskiritilällä 15-20 minuuttia.
Kostuta jäähtyneitä torttuja hiukan omenamehulla ja lisää leivosten keskelle vadelmahilloa. Pursota tomusokerista ja vedestä valmistettu juokseva tahna hillon ympärille.
Ruotsalainen pyttipannu
Pyttipannu on ruotsalaista perinneruokaa. Se syntyi Svea-mamman keittiössä 1800-luvun puolivälissä. Pieneksi kuutioitua keitettyä perunaa, lihaa tai makkaraa ja sipulia paistetaan kypsäksi ja tarjoillaan paistetun munan ja etikkapunajuurien kanssa. Jo 1900-luvun alkupuolella tukholmalaisissa huippuravintoloissa tarjoiltiin pyttipannua, johon oli käytetty korkealaatuista häränlihaa. Tore Wretman (1916-2003) kirjoitti, ettei pyttipannulla ole oikeasti reseptiä lainkaan. Periaate on, että otetaan mitä jääkaapista löytyy.
Pyttipannu (Pytt i panna)
6–7 keitettyä perunaa
1–2 sipulia
200–300 g makkaraa tai tähteeksi jäänyttä lihaa
rasvaa
suolaa
1 kananmuna/henk.
(pinnalle persiljaa, tilliä tai ruohosipulia)
suolaa
1 kananmuna/henk.
(pinnalle persiljaa, tilliä tai ruohosipulia)
1. Kuori perunat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
2. Hienonna sipuli ja kuutioi makkara/liha.
3. Paista sipuli pannulla rasvassa kauniin keltaiseksi.
4. Lisää peruna- ja makkara-/lihakuutiot ja jatka ruskistamista.
5. Mausta varovasti suolalla (ja ripottele pinnalle persiljaa, tilliä tai ruohosipulia).
6. Tarjoa paistettujen kananmunien ja etikkapunajuurten tai -kurkun kanssa.
www.martat.fi
Suomalainen ruokakulttuuri
Suomalainen ruokakulttuuri
Suomalainen ruoka- ja tapakulttuuri muuttuu hitaasti. Suomalaiset ovat omaksuneet uusia ruokia, mutta ne sopivat tarkasti vanhaan ruokakulttuuriin. Sianlihakastike nousi suosikiksi maailmansotien välissä, ja läskisoosi on muovautunut makkara- ja jauhelihakastikkeen kautta porsaanlihasuikaleista valmistettuun wokkiin.
Hyvin monessa ruokalajissa eksoottista on vain ruuan nimi. Ihmiset ovat vaihtelunhaluisia, ja uutuuksia syödään, mutta ne muistuttavat paljon aiempia tuttuja ruokia.
Monet perinteiset ruokalajit kuten liha-makaronilaatikko, lihakeitot tai jauhelihakastikkeet ovat suosittuja. Näiden ruokalajien suosio ei näytä riippuvan edes ruokailupaikasta. Sen sijaan erilaiset broileriruoat näyttävät yleistyneen eniten pääkaupunkiseudulla. Pääruokien valinta osoittaa perunan korvautuneen osittain pastalla ja riisillä, mutta peruna on edelleen hyvä osa suomalaista ruokavaliota.
Ravitsemussuositusten mukainen aterian lautasmalli esittää lautasen täyttämistä puoliksi vähän energiaa sisältävillä kasviksilla. Aterian koostamisen vaikeus ei olekaan pääruoan valinnassa vaan monipuolisen, tuoreen kasvisannoksen lisäämisessä ja koko aterian keventämisessä. Hyvän ravitsemuksen soveltaminen edellyttää usein perinteisen aterian muuttamista eikä pelkästään uuden tuotteen lisäämistä ruokavalioon.
Tumma leipä on säilyttänyt päivittäisen asemansa suomalaisessa ruokapöydässä hyvin, mutta tumma leipä ei enää ole täysin rukiista. Rukiin kokonaiskäyttö laskee, koska leivän käyttö vähenee. Perinteinen ruisleipä korvautuu vehnä- ja perunapitoisella leivällä tai rukiinen karjanpiirakka korvautuu vehnävaltaisella riisipiirakalla.
Tätä päivää on kotimaisuus, mutta toisaalta myös kansainvälisyys näkyy, erityisesti italialaisuus ja aasialaisuus. Nykyisin paneudutaan ruoan turvallisuuteen, terveellisyyteen, eettisyyteen ja kestävään kehitykseen. Vihreät arvot näkyvät monen ruokapalveluja tuottavan yrityksen markkinoinnissa jo nyt. Suomalaisuuden vahvuuksia ruoassa on maku, valmistustapa ja hyvinvointi.
Kuluttajien mieltymykset ovat vaurastumisen lisäksi muuttuneet matkustamisen, monikulttuurisen kehityksen ja yksilöllisten ratkaisujen myötä entistä erilaisemmaksi. Yksi haluaa vegaaniruokaa, toinen terveellistä kotiruokaa helposti, kolmas proteiinipitoista ruokaa lihasten kasvatukseen, neljäs matalan glygeemisen kuorman omaavaa ruoka, viides huippuraaka-aineista tehtyä gourmentruokaa.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokailutottumukset muuttuvat varsin hitaasti. Elintason noustessa syöminen on enemmän muuta kuin vain nälän tyydyttämistä. Mahdollisuus hankkia elintarvikkeet nopeasti ja tehokkaasti on palvelua, jota kuluttajat arvostavat. Parhaimmillaan palvelutuotannon rationalisointi voi siis tuottaa kuluttajalle hyvinvointia. Tehokkuuden nimissä voi myös tapahtua niin, että palvelu heikkenee, ja kuluttajan työ, ajankäyttö ja vaivannäkö lisääntyy. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle kuluttajat etenevät ruokailupalveluiden hankinnassa.
Ruokavalion myönteinen kehitys edellyttää terveyttä edistävien toimien suunnittelua muuttuvaan tarjontaan sovellettuna. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen ja perustuu runsaaseen leivän, kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöön.
Vaikka hyvästä ruokavaliosta tiedetään paljon, on tieteellisen tiedon soveltaminen kuluttajan arkitiedoksi vaikeaa. Esimerkiksi suositus kovan rasvan välttämisestä on johtanut leivälle levitettävän rasvan karsimiseen, ja vaarana on, että se on tulkittu esteeksi leivän käytön lisäämiselle. Tiedon runsaus, ristiriitaisuus ja vaikeaselkoisuus on vaikeuttanut ravitsemussuositusten noudattamista. Korkeimmin koulutetut ovat parhaiten motivoituneet terveisiin elintapoihin ja omaksuneet elintarvikkeiden ravintosisältöä koskevan tiedon. Useimmilla kuluttajilla on kuitenkin vaikeuksia valita ravitsemussuositusten mukaisesti muuttuvassa ruokakulttuurissa.
Tulevaisuudessa näyttäisi terveysvaikutteisten elintarvikkeiden käytön lisääntyvän, samoin Luomu-tuotteiden.
Tällä viikolla martat suosittelevat ruoaksi jauheliha-makaronilaatikkoa, värikästä kasviswokkia, ananas-currybroileria ja perjantain yllätyspaistosta sekä jälkiruoaksi hedelmäpannaria. Nautinnollisia ruokahetkiä!
Sonjan jauheliha-makaronilaatikko
400 g tummia makaroneja
1 l vettä
1 tl ruususuolaa
250 g vähärasvaista jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 tomaattia
¼ tl mustapippuria
1 tl ruususuolaa
5 dl maitoa
1 kananmuna
½ tl ruususuolaa
Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi ja valuta vesi pois. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli, puristetut valkosipulit, raastetut porkkanat ja pilkotut tomaatit. Hauduta aineksia hetki. Sekoita seos kattilaan makaronien joukkoon. Kaada seos voideltuun vuokaan ja lisää munamaito. Kypsennä laatikkoa 175-asteessa noin tunti.
Värikäs kasviswokki
2 rkl öljyä
1 puna- tai keltasipuli
1 purjo
2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 parsakaalin kukintoa
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
1 rkl soijaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 purjo
2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 parsakaalin kukintoa
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
1 rkl soijaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
100 g leipäjuustoa
Halkaise purjo ja huuhtele se hyvin. Leikkaa se noin sentin paloiksi, porkkanat melko ohuiksi ja kurpitsa reiluin kokoisiksi suikaleiksi ja sipuli renkaiksi. Halkaise paprika ja poista siemenet. Leikkaa puolikkaista suikaleita. Pilko parsakaalin kukinto pieniksi kukinnoiksi.
Kuumenna wokkipannu, lorauta siihen öljyä ja raastettu inkivääri ja paista kasviksia muutama minuutti. Nostele ja kääntele kasviksia parilla puulastalla tai -haarukalla paistamisen aikana. Hienonna valkosipulit ja lisää ruokaan. Mausta seos soijalla ja tarvittaessa suolalla sekä lisää lopuksi pieneksi kuutioitu leipäjuusto.
Ananas-currybroileri
1 pieni purjo
3 rkl öljyä
1 rkl currya
400 g broilerin rintafileitä suikaleina
3 rkl soijakastiketta
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tlk (227 g) ananasta paloiteltuna
3 rkl öljyä
1 rkl currya
400 g broilerin rintafileitä suikaleina
3 rkl soijakastiketta
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tlk (227 g) ananasta paloiteltuna
Puhdista purjo ja suikaloi se. Kuumenna öljy ja lisää curry öljyyn hyvin sekoittaen, jotta sen maku irtoaa. Lisää ja ruskista broilerisuikaleet ja purjo kevyesti. Lisää soijakastike, vesi ja liemikuutio. Anna hautua pari minuuttia ja tarkista maku. Lisää ananaspalat ja kuumenna. Tarjoa riisin kanssa.
Perjantain yllätyspaistos
500 g kypsiä kasviksia (perunaa, porkkanaa, parsakaalia)
200-400 g tähteeksi jäänyttä keitettyä tai paistettua kalaa, lihaa, makkaraa tai broileria
(juustoraastetta)
Kuorrutuskastike:
4 dl nestettä (maitoa, kasvisten tai kalan keitinlientä)
4 rkl vehnäjauhoja
1 dl kylmää nestettä
mausteita oman maun mukaan
1-2 dl juustoraastetta
1 muna
Lado kuoritut viipaloidut tai paloitellut kasvikset ja peratut kalan, lihan, makkaran tai broilerin tähteet voideltuun uunivuokaan. Voit lisätä myös juustoraastetta joukkoon. Mittaa neste kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita kylmä neste ja vehnäjauhot tasaiseksi suurukseksi esimerkiksi tiiviskantisessa lasitölkissä. Lisää suurus koko ajan sekoittaen nesteeseen. Kypsennä muutaman minuutin ajan. Lisää juustoraaste, mausteet ja muna vähän jäähtyneeseen kastikkeeseen. Kaada kuorrutuskastike vuokaan, ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuorruta paistos uunissa 250-asteessa.
Muunnoksia:
Tähteeksi jääneestä spagetista voit valmistaa paistosta sekoittamalla siihen kastikkeen tähteen tai kasviksia, kalaa, lihaa tai broileria ja kuorruttamalla sen kuorrutuskastikkeella.
Hedelmäpannari
½ l maitoa
2 munaa
1 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl pellavansiemenrouhetta
½ tl suolaa
1 päärynä
1 banaania
1 rkl margariinia
1 rkl intiaani- eli täysruokosokeria
kanelia
1 päärynä
1 banaania
1 rkl margariinia
1 rkl intiaani- eli täysruokosokeria
kanelia
Sekoita munat ja maitoa vatkaimella. Sekoita jauhot, pellavansiemenrouhe ja suola koko ajan sekoittaen. Anna taikinan turvota ainakin 30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 200- asteeseen. Kuori hedelmät, paloittele banaan ja raasta tai pilko päärynä. Voitele pyöreä uunivuoka (halkaisija 27 cm). Kaada taikina vuokaan ja kypsennä sitä uunissa kunnes se on hiukan hyytynyt (n. 10 min.). Levitä päärynäraaste ja banaaniviipaleet pannukakun päälle. Tupsuttele pannarin pintaan kanelia ja sokeria. Paista pannukakku kypsäksi (n. 20 minuuttia).
Päärynän sijaista voit käyttää esimerkiksi omenaa. Jos haluat tehdä uunipellillisen, tee kaksinkertainen annos.
Mielenkiintoisia reseptejä sinulla täällä, erityisesti kiinnitin huomiota viikinkien ruokaan, Pajalan puuron voisi ottaa käyttöön vaikka heti, sen kuivatut hedelmät monipuolistavat ruokavaliota. Kuulin, että Venäjälläkin tunnetaan tuontapainen aprikoosipuuro. Tuo pannuleipä muistuttaa kovasti Aasiassa yleistä chapattia, joka yksinkertaisimmillaan tehdään jauhoista, suolasta ja vedestä sekä paistetaan pannulla jopa ilman öljyä - käytetään syödessä aasialaista ruokaa sormin ikään kuin lusikan asemesta. Aika hauska saada tietää, että täälläkin päin maailmaa on samalla menetelmällä tehty leipää, vaikka ei se tietysti yllättävää ole - samoilla elementeillä ruokaa on tehty kaikkialla, aineksia kuumentamalla.
VastaaPoista