Fytoterapia, herbalismi = yrttilääkintä
-
rohtokasveilla lääkitsemistä
-
yrttien käyttöä ravintona ja mausteena
Yrttihoidot
-
sairauksien hoitoa
-
sairauksien ennaltaehkäisyä -> vastustuskyvyn parantaminen
-
vahvistamaan elimistöä
-
yleensä yrtit vahvistavat munuaisia ja poistavat nestettä -> kuona-aineet
pois elimistöstä
Rohtojen
valmistus
-
yrttejä luonnosta ja puutarhasta
-
tuoreena ja kuivattuna
-
tunnettava
-
oikeaan aikaan kerättyjä
Yrttiöljy
-
paikallisesti iholle kipujen ja iho-ongelmien hoitoon
-
kylvyissä (jalkakylpy 5 ml)
-
yrttiöljyä salvojen tekoon
Säilöntäaineena eteeriset öljyt + hajusteena +
rohtovaikutusta tehostamaan.
Öljykääre
-
yrttiöljyä hoidettavalle alueelle -> peitä kuumalla pyyhkeellä -> sido
->villahuivi päälle
Hoitopakkaukset
(kylmät
tulehduksille, lämpimät rentouttamaan)
- tuore
tai kuivattu kasvi tai yrtti sellaisenaan tai sekoitettuna turpeeseen, saveen, rahkaan, puuroon
-
murskattu kasvimassa + esim. turve ->seos levitetään öljytetylle iholle 3-30
min.
- ”tuliset
pakkaukset” poskiontelon- ja keuhkoputken tulehduksiin (esim. valkosipuli
ja piparjuuri)
- ”vetävät
viileät pakkaukset” -> reumaattiset ja tulehtuneet nivelet ->
murskattu kasvi (esim. piharatamo) tai nuijitut lehdet (kaali) hoidettavalle
alueelle ja peitetään peitteellä -> ½-10 t
Viljapussit
- kaura,
ohra, ruis, vehnä -> kylminä tulehduksiin, lämpiminä rentouttamaan
Tinktuura
= uute (sisäisesti
ja ulkoisesti: hyönteisten pistot, haavat, kylvyt, kääreet)
-
uutetaan murskattua kasvimassaa vahvassa alkoholissa
-
uuttosuhde: 1 osa kasvia, 2-5 osaa alkoholia
-
sekoitetaan päivittäin 2 vrk -> siivilöidään -> suodatetaan
Yrttitee
(sisäisesti
kuumana/kylmänä kuuriluonteisesti (2 vk), ulkoisesti kylpyjä/kääreitä)
- tee:
kuumassa vedessä haudutettu tee kasvin lehdistä ja kukista
- tee on
valmistustavasta riippuen haude tai keite
- haude
(infuusio): kasvin kovimmista osista
tuoreista (1 rkl/teekp) tai kuivatetuista ½- 1 tl/teekp) -> murskataan -> haudutetaan lähes
kiehuvassa vedessä kannen alla 5-20 min.
- kylmähaude (maseraatio):
kasvin juurista, kuoresta, siemenistä, hedelmistä, jäkälästä -> murskataan,
vedessä huoneenlämmössä 6-12 t, sihtaa pois hauteesta, ei lämmitetä
- keite (decocta): yleensä
kasvin juurista, kuoresta, siemenistä, hedelmistä, kuivattua yrttiä 1-2 tl/teekp
->murskattuja kasvinosia liotetaan huoneenlämpöisessä vedessä 6-12 t->
keitä n. 5 min
-
kylpy: yritit
(jalkakylpy: n. 15 g kuivattuna, 100-150g tuoreena) haudutettan n. 20 min.
muutamassa litrassa kuumaa vettä ->haude lisätään kylpyveteen
- kääre: kasta pyyhe
kuumaan tai kylmään yrttiteehen -> aseta iholle -> kuiva pyyhe päälle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti