Keväälle sattuu useita juhlapäiviä, joille on
vakiintuneet herkut perinteitä noudattaen. Alueellisten ja omien mieltymysten
mukaan reseptejä löytyy useita erilaisia samoille tuotteille. Itse voi myös
kehitellä omat erikoisuudet.
Nauti kansallisrunoilijan
leivos
Olemme tottuneet juhlistamaan Runebergin päivää 5.2. Runebergin
tortulla. Leivos on saanut nimensä Suomen
kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään
nauttineen leivoksia aamiaisella aamuryypyn kera. Tarinan mukaan Runebergillä
oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan Fredrika Runebergiltä jotain
makeaa. Hänellä ei sillä hetkellä kuitenkaan ollut mitään hyvää tarjolla. Hän
kehitti raaka-aineista, joita hänellä oli, vehnäjauhoista, korppujauhoista,
keksinmuruista ja manteleista leivoksen, jotka hän koristeli omenahillolla ja
sokerikuorrutuksella.
Runebergin
leivos on perinteisimmillään mantelilla, arrakkipunssilla tai rommilla
maustettu sylinterinmuotoinen leivos, joka on koristeltu vadelmahillolla ja
sokerikuorrutusrenkaalla. Kotitekoiset Runebergin tortut ovat lähinnä
muffinssimaisia leivoksia. Erilaisia variaatioita Runebergin tortuista on
olemassa ja jokainen voi kehittää omansa. Korppujauhot voi vaihtaa leseisiin
tai pipari- tai pikkuleipämurskaan. Halutessa voi jokainen kotikokki myös
lisätä mausteita, kuten esimerkiksi kardemummaa tai vaniljasokeria. Jos ei pidä
karvasmanteliöljyn mausta, sen voi korvata manteliliköörillä, punssilla tai
vaikkapa rommilla. Tai jos ei halua lisätä mitään alkoholipitoista, niin
kostuttamiseen sopii sokerivettä.
Liukasta laskiaista laskiaispullia ja pannukakkua syömällä
Liukasta laskiaista toivotetaan maaliskuussa.
Laskiaispulla on perinneleivos kuin myös hernekeitto ja pannukakku laskiaisena.
Laskiaispullia syötiin alun perin suurimmassa osassa Ruotsia laskiaistiistaina.
Myöhemmin paastoamisen merkitys ruotsalaisten keskuudessa väheni, jolloin niitä
syötiin joka tiistai paaston aikana. Nykyisin markkinoidaan laskiaispullia myös
talvi- tai kermapullana laskiaisajan ulkopuolella.
Suullisen
perimätiedon mukaan laskiaispullat olivat sileitä pullia, joita vain sai syödä
paaston aikaan. Tehdäkseen ruoan reilummaksi ihmiset alkoivat tehdä reikiä
pulliin, johon lisäsivät herkkuja. Vähitellen sisällys kehittyi mantelimassaksi
ja kermavaahdoksi, joka on oikea täyte Ruotsissa. Perinteisesti laskiaispulla
syötiin syvältä lautaselta lämpimän maidon kanssa, johon oli laitettu ripaus
suolaa. Joillakin paikkakunnilla kanelia ripoteltiin myös pullan päälle.
Suomeen laskiaispulla tuli 1900-luvun alkupuolella ruotsinkielisten
rannikkoseutujen kautta. Suomalaiset suosivat pullan täytteenä hilloa ja
kermavaahtoa.
Pannukakku
tunnetaan ympäri maailman ja se luokitellaan leivonnaiseksi, joka paistetaan
paistinpannulla tai uunissa. Pannukakku tarjotaan kylmänä tai kuumana yleensä
makeiden lisukkeiden kuten sokerin, hillon, marjojen tai kermavaahdon kanssa.
Ruotsalaiset syövät myös läskipannukakkua. Pannukakkutaikinan joukkoon lisätään
paistinpannulla paistetut pekonipalat. Puolukkasurvos tai -hillo sopii
mainiosti läskipannukakun kyytipojaksi. Näin saadaan suolainen vaihtoehto.
Pannukakkutaikinaan voi lisätä myös esimerkiksi sieniä tai hedelmiä.
Pääsiäisenä herkullisia rahkapullia
Rahka sopii hyvin perinteikkäisiin pääsiäisleivonnaisiin.
Pohjana voi olla pulla- tai murotaikina. Rahkaan on myös mahdollista yhdistää
esimerkisi juustoa, rusinoita tai hedelmiä. Rahkan rasvapitoisuus on alle
prosentin, joten siitä saa kevyempiä leivonnaisia, jos vaihtaa kuohukerman
rahkaan. Rahka luokitellaan sekä tuorejuustoksi että piimätuotteeksi.
Vappuna suussa sulavia munkkeja
Mitä
olisikaan vappu ilman munkkirinkeleitä ja simaa? Hyvin moni haluaa
leipoa munkit itse. Se ei ole vaikeaa, mutta kuuman rasvan kanssa on syytä olla
varovainen. Suomessa valmistetaan perinteisiesti munkkirinkeleitä. Pallomunkit
ovat myös suosittuja, ja ne sisältävät hilloa. Tomusokerilla voidaan
kuorrutettaa munkkeja, esim. berliininmunkilla on vaaleanpunainen kuorrute. Konvehtiamunkit
ovat pieniä ja sopivat esimerkiksi lasten juhliin mainiosti. Possun muotoiset
munkkipussut hilloa sisältävä on monelle kesätorin asiakkaalle must. Donitsit
kuuluvat myös munkkeihin, mutta on tavallisia munkkirinkeliä pienempiä. Ne
voivat olla sokeroituja tai kuorrutettuja. Nykyisin on tarjolla munkeissa uusia
muotoja, kuten tähtiä tai kukkia. Itse voi muotoiluun käyttää mm.
piparkakkumuotteja. Vain luovuus on leipojan rajana!
Kokeile sorsan- ja hanhenmunia leivonnassa. Ne toimivat
samalla tavalla kuin kananmunatkin. Munia voi ostaa sorsien ja hanhien kasvattajilta.
Sorsanmunat ovat vihertäviä ja yksi muna vastaa yhtä kananmunaa. Hanhenmunat
ovat isoja ja valkoisia. Yksi hanhenmuna vastaa kahta kananmunaa.
Runebergintortut (n. 35 kpl)
250 g voita
3 dl sokeria
1 hanhenmuna
5,5 dl vehnäjauhoja
3 dl kauraleseitä
1,75 dl mantelirouhetta
2 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl piimää
1 rkl sitruunamehua
3 tippaa karvasmanteliöljyä tai
3 rkl mantelilikööriä
Koristeluun:
vadelmahilloa
0,5 dl tomusokeria
0,5 dl sitruunamehua
Vaahdota pehmeä huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vatkaa
joukkoon munat yksitellen. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuvat aineet
sekä piimä, sitruunamehu ja karvasmanteliöljy. Sekoita taikina tasaiseksi.
Laita lusikalla nokare taikinaa muffinssivuokiin, jotka ovat uunipelllillä.
Paista 200-asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia. Jäähdytä muffinssit.
Koriste vadelmahillolla. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta seos. Laita
se muovipussiin ja leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota kuorrutusta
renkaaksi hillon ympärille.
Laskiaispullat
5 dl
maitoa
1 tl
suolaa
1,5 dl
sokeria
50 g
hiivaa
1 tl
kardemummaa
1
sorsanmuna
11 dl
vehnäjauhoja
50 g
sulatettua voita
Koristeluun:
mantelimassa
tai hilloa
vatkattua
kuohukermaa
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja jauhot vatkaten, vaivaa taikina kimmoisaksi,
lopuksi lisää sulatettu voi. Kohota. Jaa taikina noin 18 palaan ja pyritä
niistä pallot. Kohota pullat. Ennen paistamista voitele ne munalla ja lisää
raesokeria pinnalle. Paista 225-asteessa 15 minuuttia. Paistamisen jälkeen
leikkaa pullan pää irti, laita pullaan sisään mantelimassaa tai hilloa ja
kermavaahtoa. Halutessasi voit ennen tarjoilua koristella vielä tomusokerilla
pullan pinnan.
Pannukakku (uunipellillinen)
1 l maitoa
1 tl suolaa
3 rkl kuusenkerkkäsiirappia tai
hunajaa
3 sorsanmunaa
0,5 dl pettujauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
Vatkaa munat ja lisää maito,
suola, kuusenkerkkäsiirappi ja jauhot vatkaten. Anna taikinan levätä ½–1 tunti,
jonka jälkeen kaada taikina voidellulle uunipellille. Paista 225-asteeessa noin
25 minuuttia. Tarjoa hillon kanssa. Koristele tomusokerilla tai kermavaahdolla.
Rahkapullat (23–25 kpl)
5 dl
maitoa tai mahlaa
1,5 dl
sokeria
1 tl
(ruusu)suolaa
2 dl
kookoshiutaleita
11 dl
vehnäjauhoja
0,75
dl rypsiöljyä tai sulatettua voita
Täyte:
250 g
rahkaa
2 rkl
maitoa
1
rkl sokeria
1 tl
vaniljasokeria
1 rkl
sitruunanmehua
1 dl
rusinoita
Sekoita
täytteen kaikki aineet keskenään.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää sokeri, suola, kookoshiutaleet ja jauhot vatkaten, vaivaa taikina kimmoisaksi,
lopuksi lisää rypsiöljy. Kohota. Tee täyte sekoittamalla kaikki aineet
keskenään. Jaa taikina noin 23 palaan ja pyritä niistä pallot. Kohota pullat.
Ennen paistamista voitele ne munalla ja paina esimerkiksi lasilla keskeltä,
lisää keskustaan rahkatäyte. Paista 225-asteessa 15 minuuttia
Munkit (30 kpl)
5 dl mahlaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
50 g hiivaa
11 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Lämmitä mahla kädenlämpöiseksi,
lisää sekoittaen sokeri, suola, hiiva ja jauhot. Lisää taikinaan lopussa öljy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti