NKF:n hallitus kokoontuu perinteisesti ennen varsinaista konferenssiä. Suomesta edustajat ovat Marttaliitosta ja Finlands svenska Marthaförbundetistä. Lisäksi edustajat ovat Islannista, Ruotsista ja Ruotsista. Tänä vuonna oli epävirallinen edustaja myös Tanskasta. Islannilla on tällä hetkellä puheenjohtajan rooli.
Tämä vuosi on NKF:n juhlavuosi. Historiikki löytyy
14.6.2019
Konferenssi alkoi Boys' Voice -poikakuoron esiintymisellä. Kuoro laulaa Varbergin kirkon jumalanpalveluksissa ja konserteissa. Kuoro on myös tehnyt levyn.
Boys' Voices |
Ann-Charlotte Stenkill, Varbergin kunnallisneuvos, toivotti meidät tervetulleeksi Varbergin. Hallandin kunta on kolmanneksi suurin kunta Ruotsissa. Kunta on valittu kaksi kertaa peräkkäin superkunnaksi (v. 2018 ja 2019). Se, että kunta sai myös tänä vuonna palkinnon hämmästytti heitä itseäänkin. He kehittävät kuntaa menestyksekkäästi koko ajan, joten se on ollut ilmeisesti syy palkintoihin.
Siw Warholm (puh.joht. Riksförbundet Hem och Samhälle) toivotti meidät tervetulleeksi konferenssiin ja kiitti myös kaikkia luennoitsijoita. Ruotsilla oli tänä vuonna konferenssin järjestämisvastuu.
Ann-Charlotte Stenkill ja Siw Warholm |
Gudrun Pordardottir Islannista on tällä hetkellä NKF:n puheenjohtaja (puheenjohtajuus kiertää eri Pohjoismaissa) ja hän toivotti konferenssiin osallistujat tervetulleeksi.
Gudrun Pordardottir |
Hallandin maaherra Lena Sommestad kertoi, että on tärkeää tehdä yhteistyötä. Yhteistyöllä on tärkeä tehtävä edelleen kaikessa toiminnassa. Sosiaaliseen kestävyyteen tulee kiinnittää huomiota. Lasten ja perheiden hyvinvoinnin vahvistaminen on ollut kautta historian tärkeää. Ruotsalainen Husmodersförbund (nyk. Hem och Samhälle) on yksi isoimmista toimijoisa jo 100 vuotta sitten. Naisia koulutettiin, jotta saatiin ammattimaisuutta toimintaan.
Lena Sommestad |
Kerstin Engle (Svenska Fistulastiftelsen puh.joht.) oli vähän aikaa sitten saapunut Addis Abebasta. Hän kertoi, että Hem och Samhälle on yksi suurimmasta Fistulasjukhusetin tukijoista. 60 vuotta on jo tehty toimintaa naisten hyväksi. Sairaalassa leikataan, kuntoutetaan ja tehdään ennaltaehkäisevää työtä, perhesuunnittelua, synnytysvaurioita saaneille naisille. He myös kouluttavat kätilöitä, jotka toimivat paikallisesti ympäri Etiopiaa.
Kerstin Engle esitelmöi |
Birgitta Notlöf edusti Livsstycket designcenter för invandrarkvinnor, joka toimii Tenstassa. Birgitta oli hyvin innostunut ja energinen. Hän esitteli eri kankaita,jotka maahanmuuttajanaiset ovat yhdessä tehneet. Jokaisella kankaalla on tarina ja nimi. Alla olevan kuvan kankaan nimi on "Hela livet i en väska". Maahanmuuttajanaiset ovat saaneet piirtää oman laukun, joka on sitten yhdistetty muiden laukkujen kanssa.
Birgitta kertoi, kun on vahvoja ja rohkeita naisia niin he saavat myös onnellisia lapsia. Toiminnassa käy noin 110-150 naista. Osa maahanmuuttajanaisista on luku- ja kirjoitustaidottomia. Tämän vuoksi järjestettiin kurssi, jolloin 16 naista oppi lukemaan ja kirjottamaan. Projektin myötä syntyi myös kirja, joka on palkittu. Kieli on avain yhteiskuntaan sopeutumiseen.
Hem och Samhälle on valinnut Birgitan vuoden naiseksi. Siitä hän oli kiitollinen.
Birgitta Notlöf |
Suomenruotsalainen Julia Brink (organisaatiokehittäjä) edusti Föreningen Nordenia (Suomessa Pohjola Norden), jolla on myös 100-vuotisjuhlavuosi.
Opettajille on maksutonta materiaalia yhdistyksen nettisivuilla Norden i skola. NKF ja Föreningen Norden voisi mahdollisesti tehdä yhteistyötä tulevaisuudessa. Koettiin, että siihen olisi mahdollisuuksia.
Julia Brink |
Päivän viimeinen luento oli Örjan Brinkmanin (EU:n BEUC:n presidentti). BEUC on kuluttajien asialla EU-tasolla. Örjan tapaa heinäkuun alussa Suomessa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin.
Örjanilla oli kokemuksia martoista (kertoi ennen luentoa minulle ja Siskolle). Hän oli ollut käymässä Suomessa joitakin vuosia sitten. Hän oli ollut ravintolassa muutaman muun ruotsalaisen miehen kanssa. He olivat ihmetelleet, että mitä naisia on nuo ovat, kun ovat siivousmekot päällä. Selvisi, että ne olivat marttoja (oli ollut joku tapahtuma). Ruotsalaismiehet olivat saaneet tanssia koko illan. Oli ollut hyvin liikunnallinen ilta tanssien ;D
Örjan Brinkman |
Marttaliittoa edustivat Terhi, Sonja ja Sisko NKF:n kesäkonferenssissa. Suomenruotslaisia marttoja oli 15.
Oppaamme oli sommelier-koultuksessa ja olimme hänen ensimmäinen ryhmänsä. Saimme tutustua myös tuotantotilaan, jossa meille kerrottiin viininvalmistuksen eri vaiheista.
Juhlaillallinen oli juhlavassa salissa (samassa oli luennot). Taustalla soitti yhtye ja välillä oli puheita.
Toinen konferenssipäivä oli retkipäivä ympäristöön. Ensimmäinen kohde oli Ästad Vingård, jossa kasvatetaan Solaris-rypälettä. Se sopii Ruotsin ilmastoon, koska kestää kylmyyttä. Rypäleestä valmistetaan valkoviiniä, myös kuohuviiniä. Ensimmäiset köynnökset on istutettu vuonna 2011. Ne tuottavat rypäleitä 15-30 vuotta. Vanhemmista köynnöksistä saa paremmin ja laadukkaampaa satoa. Sadetus on rakennettu ja sitä käytetään, kun hallayöt uhkaavat erityisesti keväällä. Rypäleet poimitaan käsin. Ruotsissa on 30 viinitilaa.
Solaris-rypäle |
Oppaamme oli sommelier-koultuksessa ja olimme hänen ensimmäinen ryhmänsä. Saimme tutustua myös tuotantotilaan, jossa meille kerrottiin viininvalmistuksen eri vaiheista.
Viime vuosina on ollut haasteellisia kesiä, jotka ovat vaikuttaneet myös rypälesatoihin. Vuonna 2014 saatiin kohtuullinen sato. Myynnissä ja ostettavissa oli kuohuviiniä.
Viinitila oli aiemmin ollut lypsytila. Nykyisin navetta on tunnelmallinen ravintola
Viinitilalla soimme salaattilounaan.
Lounaan jälkeen lähdimme lammassafarille Öströöhön.
Saimme tutustua rauhalliseen 8-vuotiaaseen Olleen.
Saimme nähdä Valdemar-koiran näytöksen, ja nähdä kuinka koira ajoi lampaat ryhmään.
Päiväkahvit ja pullat syötiin lammassafarin kahviossa. Erilaisia tuotteita oli myynnissä tilan kaupassa. Myös kahvilan lammastuoppeja kahville ja teelle oli myynnissä.
Pihapiirissä oli myös lampaita. Lampaat ovat rodultaan gotlannin lampaita. Pikkuinen päkä oli niin suloinen.
Retkipäivän iltana oli juhlaillallinen. Omaa juhlatunnelmaa varjosti kesäflunssa. Ääni oli surkea ja nuha muuttumassa pahempaan suuntaan...
Sonja ja Helga 80 v Islannnista |
Juhlaillallinen oli juhlavassa salissa (samassa oli luennot). Taustalla soitti yhtye ja välillä oli puheita.
Alkuruokana valkoista parsaa |
Pääruokana oli vasikkaa |
Jälkiruokana oli kookospannakottaa |
Lisää konferenssistä
https://nordenskvinnoforbund.webbhuset.fi/Site/Data/2958/Files/NKFs%20sommarkonferens(1).pdf
Vuonna 2020 NKF:n konferenssi on Islannissa. Seuraa tiedottamista Marttojen nettisivuilta. Tulee myös ensi vuoden alussa Martat-lehteen.
Lähde mukaan Islantiin!
Vuonna 2020 NKF:n konferenssi on Islannissa. Seuraa tiedottamista Marttojen nettisivuilta. Tulee myös ensi vuoden alussa Martat-lehteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti