torstai 13. helmikuuta 2014

Huomionosoitus ystävälle – ystävyyttä pitää vaalia


 
Kohtaamme toisiamme eri tilanteissa, mutta onko kohtaaminen aina aitoa eli onko meillä tapeeksi aikaa toisillemme?

Ystävänpäivän vietto on jo juurtunut suomalaiseen elämänmenoon ja -tyyliin, vaikka se on lähtöisin Yhdysvalloista. Ystävän eli Valentinen päivänä 14.2. voisimme kohdata katsomalla toisiamme silmiin, kuuntelemalla läheisiämme keskittyneesti ilman kiirettä, antaa aikaa toisillemme. Ystävänpäivän vietto on oiva tapa juhlistaa ja huomioida tärkeitä ihmissuhteita. Ystävänpäiviä voisi olla useampi kuin yksi päivä vuodessa.

Ystävänpäivän vieton taustalta löytyvät antiikinajan roomalainen festivaali sekä kristittyjen marttyyrien legendat. Eräs varhaisimmista päivään liittyvistä symboleista on roomalainen rakkauden jumala Cupido. Tunnistamme tämän nuolia ampuvan pikkupojan hahmon monista kuvista ja korteista.

Rakkaudella valmistettu ruoka on viesti

Miten muistaisin ystävääni tai rakasta? Ystävänpäivänä voi rakkaita muistaa ja helliä monella tavalla. Rakkaudella valmistettu ruoka tai leivonnainen on mainio lahja ystävälle tai rakkaalle. Ystävänpäivänä suosittuja leivonnaismalleja on sydämenmuotoiset ja kukkamaiset herkut. Piparimuoteilla kannattaa kokeilla taikinan ottamista erilaisista taikinoista eikä vain pikkuleipätaikinasta. Ystävälle voi viedä itse leipomia leivonnaisia tai valmistamaa ruokaa, koska nykyään arvostetaan yhä enemmän kotiruokaa ja -leivonnaisia. Toinen tapa on kutsua ystäviä kylään ja viettää rauhallinen hetki yhdessä. Mainio idea on järjestää ystävien kesken kokkaus- tai leivontailta, jolloin yhdessä valmistetaan tarjottavat herkut ja nautitaan niistä. Kolmas tapa on kutsua ystävät koolle nyyttikesti-periaatteella. Sydänystäville valmistetaan sydämelle suunnattua ruokaa eli maukasta, terveellistä ja kevyttä.

Entäs jos ruoka tai kakku ei onnistu? Ruoan valmistamista läheiselle ei kannata jännittää. Jos sattuu epäonnistuminen, niin se on sallittua, tärkeintä on taustalla oleva ajatus. Joskus kokeneellekin kotikokille voi tulla virhe tai koristelu ei onnistu niin kuin haluaisi juuri tärkeällä hetkellä. Hyvin usein se on ns. kauneusvirhe eli se ei vaikuta ruoan tai leivonnaisen makuun.  Kokeillessa ja yrittäessä voi tulla hienojakin yllätyksiä. Kun ruoka on tehty rakkaudella, eron huomaa monesti myös maussa.

Ystävänpäivänä voit olla myös itsellesi ystävä. Kasvisten ja kalan lisääminen omaan ja läheisten ruokavalioon tuo hyvää oloa ja terveellisemmän ruokailun.  Kalaa suositeellaan syötäväksi kaksi-kolme kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Se on terveydelle edullista, koska se sisältää hyviä rasvahappoja, D-vitamiinia sekä proteiinia, mutta vain vähän rasvaa. Värikkäät kasvikset antavat myös iloa syömiseen, samoin kuin kaunis kattaus.

Ystäväämme luontoa ajattelemme eettisen kuluttamisen kautta. Hyvä ystävä ei heitä ruokaa ruoskiin. Hän valmistaa tarpeellisen määrän ruokaa, ja jos sitä jää yli, hän tuunaa sen seuraavana päivänä saaden uuden makuelämyksen. Esimerkiksi ylimääräiset keitetyt perunat tai perunasose voidaan käyttää raaka-aineena perunavelliin, -rieskaan tai sämpylöihin. Keitetyt perunat voi olla myös salaattien osana. Jokainen kotikokki on luova, uusia käyttötarkoituksia löytää kokeilun tuloksena.
 
Iloista ystävänpäivää martta!
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kalavuoka (6 hengelle)
500 g jauhettua kalaa, esim. hauki
1 pilkottu sipuli
1 dl ruohosipulia
2 kananmunaa
2 dl kermaa
0,5 dl tillisilppua
2 rkl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
1,5 tl merisuolaa
0,5 tl valkopippuria
 
Sekoita kaikki aineet tasaiseksi seokseksi ja laita hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun pyöreään kakkuvuokaan. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa 200 °C:ssa noin tunti. Anna murekkeen levätä muutama minuutti ja kumoa sen jälkeen tarjoiluvadille. Koristele. Tarjoa perunoiden, kermaviilikastikkeen ja salaatin kanssa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Punajuurisämpylät (noin 20 kpl)
5 dl  lähdevettä
50 g  hiivaa
1 tl suolaa
4 pientä punajuurta raastettuna
9 dl hiivaleipäjauhoja
8 dl  grahamjauhoja
50 g margariinia
 
Kädenlämpöiseen veteen sekoitetaan hiiva, suola, punajuuriraaste ja jauhot. Vaivaa taikinaksi ja lopuksi lisää rasva. Kun taikina on valmis, laita kohoamaan. Kohonneesta taikinasta leivotaan pyöreitä tai soikeita sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota, jonka jälkeen paista 225 °C:ssa noin 15 minuuttia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Puolukkahyve (2 annosta)
1 dl jäisiä puolukoita
0,5 dl sokeria
2,5 dl  rasvatonta maitoa
 
Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja vaahdota. Laita annokset kulhoihin, koristele puolukoilla ja myslillä. Tarjoa heti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Unelmat (45–50 kpl)
100 g  margariinia tai voita
1 dl  tomusokeria
0,75 dl sokeria
1 rkl  vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,75 tl  hirvensarvisuolaa
 
Sekoita kaikki aineet keskenään ja vaivaa taikina hyvin. Tee taikinasta pieniä pyöreitä palloja, jotka laitat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 125 °C:ssa noin 25 minuuttia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kirsikkadonitsit
500 g kirsikkarahkaa
500 g vehnäjauhoja
3  kananmunaa
1 rkl   sokeria
1 tl  ruokasoodaa
125 g voita
1 rkl viinietikkaa
ruokaöljyä paistamiseen
tomusokeria koristeluun
 
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kauli taikina ½ cm paksuksi levyksi. Käytä isoa piparkakkumuottia, jolla otat taikinasta kukkamaisen tai sydämen muotoisen donitsin. Käytä pientä lasia kukan keskustan reijän tekemiseen. Paista donitsit kuumassa öljyssä (varo polttavaa öljyä). Paista myös pienet keskustan pyöreät palat. Nosta paistuneet donitsit paperille, johon ylimääräinen rasva imeytyy. Koristele donitsit tomusokerilla ennen tarjoilua.
 
 

 

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kotileivonta kannattaa

Arjen säästöjä tuo mm. leipominen. Martat kannustavat leipomaan itse leivät ja sämpylät. Itse leipomalla tiedät tarkalleen, mitä leipä sisältää – aitoja raaka-aineita. On taloudellista leipoa itse eli säästät rahaa. Leipään voi lisätä ruoantähteitä. Kestävän kehityksen mukaan ylijäänyt puuro voidaan sujauttaa leipätaikinaan raaka-aineeksi. Jos et jaksa usein leipoa yhtä leipää, niin leivo suurempi annos ja paista kerralla useampi leipä, josta laitat osan pakastimeen. Sieltä on kätevä ottaa leipä sulamaan ja sinulla on tuoretta leipää päivittäin.

Nyt oli kaupassa tarjouksessa porkkanasosetta, joten ostin sitä. Näin minulla jäi kotona yksi leivän teon työvaihe pois – porkkanoiden kuoriminen, keittäminen ja soseuttaminen. Leivän leipomiseen ei mennyt kauan. Valmiiseen porkkanasoseeseen lisättiin raaka-aineet ja alustettiin taikina. Alla olevan ohjeen mukaan leivoin leivän ja paistoin sen leipävuoassa.

Tätä hyvälle maistuvaa leipää kannattaa kokeilla. Ohje on Marttojen ruokavihkosesta Kotiruokaa kolikoilla. Pohjois-Savon Martat järjestää kursseja, kotileivonta kannattaa, joihin voivat osallistua kaikki leivonnasta kiinnostuneet. Kurssilla leivotaan leipiä meiltä ja muualta.
 
Lasten kanssa on mukava leipoa, joten heidät kannattaa ottaa mukaan pienestä pitäen arjen kotitöihin. Lapsille on hyvä opettaa perustaitoja, joista heille on myöhemmin hyötyä. Yleensä lapset nauttivat, kun saavat leipoa yhdessä aikuisen kanssa. Lisäksi heille voidaan antaa vastuuta perheen kotitöiden osalta, yksi työ voi olla juuri leipominen. Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa, jotka on hyvä huomioida vastuun osalta. Perhe on yhteisö ja yhteisöllisyyttä on kaikkien perheenjäsenten huomioiminen arjessa ja kotitöissä.
 
   "Leivon leivon leipäsiä,
simaisia, suolaisia,
makoisia, maitoisia,
sipaisen sianlihalla,
kopaisen kananmunalla,
voitelen voisulalla,
nakkaan, nakkaan
uunihin – ja suukkuhun! "

 

Porkkana-siemenleipä
 
 

 
 
 
 
 
 
500 g porkkanasosetta
25 g hiivaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
½ dl öljyä
noin 1 dl kurpitsansiemeniä
noin 1 dl auringonkukansiemeniä
noin 7 dl hiivaleipäjauhoja

1.   Lämmitä porkkanasose kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva (voi myös liuottaa veteen). Lisää siirappi, suola ja öljy.

2.   Hienonna kurpitsansiemeniä veitsellä hiukan pienemmiksi. Lisää ne ja auringonkukansiemenet taikinaa. Alusta joukkoon jauhot vähitellen Taikina saa jään pehmeäksi.

3.   Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta yksi iso leipä tai kaksi pientä leipää. Anna leivän/leipien kohta leivinliinan alla.

4.   Pistele kohonnut leipä/leivät ja paista uunin alatasolla 200-asteessa uunissa noin 25 minuuttia.
 
 

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Martat, mennään eikä meinata!


Marttojen syvät juuret näkyvät, ja ne ovat kantaneet kauas. Marttojen toimintoja ja neuvontaa käytetään useilla tahoilla esimerkkinä. Martat ovat pystyneet elämään ajassa ja jopa ennakoimaan hyvin tulevaisuutta. Henkilöstön kouluttaminen ajan hengessä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan reagoida kysyntään, jota tulee eri sektoreilta. Yksi tärkeä osa-alue piirin toiminnassa on alueella toimivat yhdistykset. Toinen on kohdennettu ja avoin neuvonta sekä tuottava neuvonta. Piiri tasapainoilee koko ajan näiden kahden osa-alueen välillä. Meidän tulee huomioida, että ilman näkyvää ja ulospäin suuntautuvaa neuvontaa Marttojen laadukas ammattimaisuus ei tule tietoisuuteen ja maksullisia kursseja olisi hankalampi markkinoida. Piiri tarvitsee tuloja, jotta se voi tukea marttayhdistyksen toimintaa eri tavoin. Piirillä on rajalliset resurssit toimia, mutta henkilöstö pyrkii palvelemaan ja tukemaan jäseniä tasapuolisesti. Martat on kotitalousneuvontajärjestö. Kotitalousneuvonta on ammatillista, kun yhdistysten järjestötoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.
 

Piirille ja yhdistyksille ensiarvoisen tärkeitä ovat sitoutuneet martat, jotka tekevät työtä pyyteettömästi martta-aatteella yleisen edun nimissä. Tästä saavat molemmat osapuolet. Piirissä arvostetaan talkoo- ja luottamusmarttoja, koska voimavarat olisi huomattavasti suppeammat, jos vapaaehtoistoiminta ei kuuluisi luonnollisena osana marttatoimintaan. Martat saavat itselleen vähintäänkin hyvää oloa ja iloa, kun toimivat yhteisöllisesti. Yhteisöllisyys tulee marttatoiminnassa hyvin esille. Tätä arvostetaan marttajärjestön ulkopuolella.
 

Taloudenpito on ollut viime vuosina piirissä tiukkaa. Osaltaan haasteita tuo pienentynyt valtioapu, joten toimintoja on rationalisoitu tämän vuoksi. Upea idea tuli kentältä, martalta, Marttojen kirpputori (Ajurinkatu 43, Kuopio). Otamme vastaan edelleen innovatiivisia ideoita toiminnan monipuolistamiseen.
 

Martoissa on arjen mahdollisuus! Uusi teema luo hyviä mahdollisuuksia näkyvään toimintaan erilaisiin tapahtumiin. Jäsenet, hyödyntäkää uutta teemakautta jäsenhankintakampanjassa. Otetaan haaste vastaan. Mennään eikä meinata ja vietetään laadukasta aikaa marttojen kanssa.