Nyt oli
kaupassa tarjouksessa porkkanasosetta, joten ostin sitä. Näin minulla jäi
kotona yksi leivän teon työvaihe pois – porkkanoiden kuoriminen, keittäminen ja
soseuttaminen. Leivän leipomiseen ei mennyt kauan. Valmiiseen porkkanasoseeseen
lisättiin raaka-aineet ja alustettiin taikina. Alla olevan ohjeen mukaan
leivoin leivän ja paistoin sen leipävuoassa.
Tätä hyvälle
maistuvaa leipää kannattaa kokeilla. Ohje on Marttojen ruokavihkosesta
Kotiruokaa kolikoilla. Pohjois-Savon Martat järjestää kursseja, kotileivonta
kannattaa, joihin voivat osallistua kaikki leivonnasta kiinnostuneet. Kurssilla
leivotaan leipiä meiltä ja muualta.
Lasten kanssa on mukava leipoa, joten heidät kannattaa ottaa mukaan pienestä pitäen arjen kotitöihin. Lapsille on hyvä opettaa perustaitoja, joista heille on myöhemmin hyötyä. Yleensä lapset nauttivat, kun saavat leipoa yhdessä aikuisen kanssa. Lisäksi heille voidaan antaa vastuuta perheen kotitöiden osalta, yksi työ voi olla juuri leipominen. Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa, jotka on hyvä huomioida vastuun osalta. Perhe on yhteisö ja yhteisöllisyyttä on kaikkien perheenjäsenten huomioiminen arjessa ja kotitöissä.
"Leivon leivon leipäsiä,
simaisia, suolaisia,
makoisia, maitoisia,
sipaisen sianlihalla,
kopaisen kananmunalla,
voitelen voisulalla,
nakkaan, nakkaan
uunihin – ja suukkuhun! "
simaisia, suolaisia,
makoisia, maitoisia,
sipaisen sianlihalla,
kopaisen kananmunalla,
voitelen voisulalla,
nakkaan, nakkaan
uunihin – ja suukkuhun! "
Porkkana-siemenleipä
500 g
porkkanasosetta
25 g hiivaa
1 rkl
siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
½ dl öljyä
noin 1 dl
kurpitsansiemeniä
noin 1 dl
auringonkukansiemeniä
noin 7 dl
hiivaleipäjauhoja
1.
Lämmitä
porkkanasose kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva (voi myös
liuottaa veteen). Lisää siirappi, suola ja öljy.
2.
Hienonna
kurpitsansiemeniä veitsellä hiukan pienemmiksi. Lisää ne ja
auringonkukansiemenet taikinaa. Alusta joukkoon jauhot vähitellen Taikina saa
jään pehmeäksi.
3.
Anna
taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta yksi
iso leipä tai kaksi pientä leipää. Anna leivän/leipien kohta leivinliinan alla.
4.
Pistele
kohonnut leipä/leivät ja paista uunin alatasolla 200-asteessa uunissa noin 25
minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti