Ystävänpäivän vietto on jo juurtunut suomalaiseen
elämänmenoon ja -tyyliin, vaikka se on lähtöisin Yhdysvalloista. Ystävän eli
Valentinen päivänä 14.2. voisimme kohdata katsomalla toisiamme silmiin,
kuuntelemalla läheisiämme keskittyneesti ilman kiirettä, antaa aikaa
toisillemme. Ystävänpäivän vietto on oiva tapa juhlistaa ja huomioida tärkeitä
ihmissuhteita. Ystävänpäiviä voisi olla useampi kuin yksi päivä vuodessa.
Ystävänpäivän vieton taustalta löytyvät antiikinajan
roomalainen festivaali sekä kristittyjen marttyyrien legendat. Eräs
varhaisimmista päivään liittyvistä symboleista on roomalainen rakkauden jumala
Cupido. Tunnistamme tämän nuolia ampuvan pikkupojan hahmon monista kuvista ja
korteista.
Rakkaudella valmistettu ruoka on viesti
Miten muistaisin ystävääni tai rakasta? Ystävänpäivänä voi
rakkaita muistaa ja helliä monella tavalla. Rakkaudella valmistettu ruoka tai
leivonnainen on mainio lahja ystävälle tai rakkaalle. Ystävänpäivänä suosittuja
leivonnaismalleja on sydämenmuotoiset ja kukkamaiset herkut. Piparimuoteilla
kannattaa kokeilla taikinan ottamista erilaisista taikinoista eikä vain pikkuleipätaikinasta.
Ystävälle voi viedä itse leipomia leivonnaisia tai valmistamaa ruokaa, koska nykyään
arvostetaan yhä enemmän kotiruokaa ja -leivonnaisia. Toinen tapa on kutsua
ystäviä kylään ja viettää rauhallinen hetki yhdessä. Mainio idea on järjestää
ystävien kesken kokkaus- tai leivontailta, jolloin yhdessä valmistetaan tarjottavat
herkut ja nautitaan niistä. Kolmas tapa on kutsua ystävät koolle
nyyttikesti-periaatteella. Sydänystäville valmistetaan sydämelle suunnattua
ruokaa eli maukasta, terveellistä ja kevyttä.
Entäs jos ruoka tai kakku ei onnistu? Ruoan valmistamista
läheiselle ei kannata jännittää. Jos sattuu epäonnistuminen, niin se on
sallittua, tärkeintä on taustalla oleva ajatus. Joskus kokeneellekin
kotikokille voi tulla virhe tai koristelu ei onnistu niin kuin haluaisi juuri
tärkeällä hetkellä. Hyvin usein se on ns. kauneusvirhe eli se ei vaikuta ruoan
tai leivonnaisen makuun. Kokeillessa ja
yrittäessä voi tulla hienojakin yllätyksiä. Kun ruoka on tehty rakkaudella,
eron huomaa monesti myös maussa.
Ystävänpäivänä voit olla myös itsellesi ystävä. Kasvisten ja
kalan lisääminen omaan ja läheisten ruokavalioon tuo hyvää oloa ja terveellisemmän
ruokailun. Kalaa suositeellaan syötäväksi
kaksi-kolme kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Se on terveydelle
edullista, koska se sisältää hyviä rasvahappoja, D-vitamiinia sekä proteiinia,
mutta vain vähän rasvaa. Värikkäät kasvikset antavat myös iloa syömiseen,
samoin kuin kaunis kattaus.
Ystäväämme luontoa ajattelemme eettisen kuluttamisen kautta.
Hyvä ystävä ei heitä ruokaa ruoskiin. Hän valmistaa tarpeellisen määrän ruokaa,
ja jos sitä jää yli, hän tuunaa sen seuraavana päivänä saaden uuden
makuelämyksen. Esimerkiksi ylimääräiset keitetyt perunat tai perunasose voidaan
käyttää raaka-aineena perunavelliin, -rieskaan tai sämpylöihin. Keitetyt
perunat voi olla myös salaattien osana. Jokainen kotikokki on luova, uusia
käyttötarkoituksia löytää kokeilun tuloksena.
Kalavuoka (6 hengelle)
500 g jauhettua
kalaa, esim. hauki
1 pilkottu sipuli
1 dl ruohosipulia
2 kananmunaa
2 dl kermaa
0,5 dl tillisilppua
2 rkl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
1,5 tl merisuolaa
0,5 tl valkopippuria
Sekoita kaikki aineet tasaiseksi
seokseksi ja laita hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun pyöreään kakkuvuokaan.
Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vesihauteessa 200 °C:ssa noin tunti. Anna
murekkeen levätä muutama minuutti ja kumoa sen jälkeen tarjoiluvadille.
Koristele. Tarjoa perunoiden, kermaviilikastikkeen ja salaatin kanssa.
Punajuurisämpylät (noin 20 kpl)
5 dl lähdevettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
4 pientä punajuurta raastettuna
9 dl hiivaleipäjauhoja
8 dl grahamjauhoja
50 g margariinia
Kädenlämpöiseen veteen sekoitetaan hiiva, suola, punajuuriraaste ja
jauhot. Vaivaa taikinaksi ja lopuksi lisää rasva. Kun taikina on valmis, laita
kohoamaan. Kohonneesta taikinasta leivotaan pyöreitä tai soikeita sämpylöitä.
Anna sämpylöiden kohota, jonka jälkeen paista 225 °C:ssa
noin 15 minuuttia.
Puolukkahyve (2 annosta)
1 dl jäisiä
puolukoita
0,5 dl sokeria
2,5 dl rasvatonta
maitoa
Laita kaikki aineet
monitoimikoneeseen ja vaahdota. Laita annokset kulhoihin, koristele puolukoilla
ja myslillä. Tarjoa heti.
Unelmat (45–50 kpl)
100 g margariinia
tai voita
1 dl tomusokeria
0,75 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,75 tl hirvensarvisuolaa
Sekoita kaikki aineet keskenään ja vaivaa taikina hyvin. Tee
taikinasta pieniä pyöreitä palloja, jotka laitat leivinpaperin päälle
uunipellille. Paista 125 °C:ssa
noin 25 minuuttia.
Kirsikkadonitsit
500 g kirsikkarahkaa
500 g vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 rkl sokeria
1 tl ruokasoodaa
125 g voita
1 rkl viinietikkaa
ruokaöljyä
paistamiseen
tomusokeria
koristeluun
Sekoita kaikki
ainekset keskenään. Kauli taikina ½ cm paksuksi levyksi. Käytä isoa
piparkakkumuottia, jolla otat taikinasta kukkamaisen tai sydämen muotoisen donitsin.
Käytä pientä lasia kukan keskustan reijän tekemiseen. Paista donitsit kuumassa
öljyssä (varo polttavaa öljyä). Paista myös pienet keskustan pyöreät palat.
Nosta paistuneet donitsit paperille, johon ylimääräinen rasva imeytyy.
Koristele donitsit tomusokerilla ennen tarjoilua.
Ihkuja reseptejä!
VastaaPoista