keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Lautanauhat



Lautanauhoilla tarkoitetaan nauhaa, joka kudotaan pienillä neliskulmaisilla laudoilla. Lautojen reunoissa on reiät, joihin loimilangat pujotetaan. Laudat erottavat loimilangat toisistaan ja muodostavat niiden väliin viriön, johon kudelanka pujotetaan.

Lautanauha kuuluu kuteellisiin nauhoihin. Kuteellisiin nauhoihin kuuluvat myös pirta- ja riisinauhat, jotka ovat ohuempia kuin lautanauhat. Lautanauha on kestävä, tukeva ja joustamaton nauha.  Niitä käytetään nykyisin koristeena kankaanreunoihin, vöihin, kantohihnoihin ja ohjaksina, jotka vaativat kulutuskestävyyttä. 

Lautanauhan kudontatekniikka on yksi vanhimpia, yli 2500 vuotta, mutta sen alkuperää ei tunneta. Historian saatossa on huomattavissa lautanauhan käytön vaihtelua. 1800-luvun loppupuolella se herätti uudelleen tutkijoiden mielenkiinnon, kun se oli jo lähes unohdettu. Suomen vanhin lautanauha on 500-luvulta Huittisten Narhiasta.


Lautoja voi hankkia valmiina kaupasta tai internetistä, jolloin ne ovat yleensä puusta valmistettuja. Laudat voi yhtä hyvin valmistaa esimerkiksi tyhjistä maito- tai mehupurkeista. Välineet voi tehdä itse edullisesti ja helposti. Tämä sopii hyvin kestävän kehityksen näkökulmaan.  Voit siis itse tehdä välineet, suunnitella ja kutoa. Sinulle tulee kokonaisvaltainen kokemus lautanauhan tekemisestä.


Yllä olevassa kuvassa nähdään tarvikkeet lautanauhakutomiseen. Välineet ovat yksinkertaiset ja edulliset. Olen leikannut maitopurkeista neliöt, joiden kulmat olen merkannut eri väreillä ja kirjaimilla. Kuminauhaa tai koukkua voidaan käyttää neliöiden säilyttämisessä.  

Ensikertailaisen ryhtyessä suunnittelemaan lautanauhaa, kannattaa tutustua Maikki Kariston kirjaan Lautanauhat, jossa on selkeät ohjeet, jotta pääsee kokeilussa alkuun. Nauhan leveyteen vaikuttaa lautojen lukumäärä, loimilangan paksuus ja kutojan käsiala.

Loimen laittaminen  maitopurkeista tehtyihin lautoihin on helppoa, kun olet ensin suunnitellut ruutupaperille mallin. Jo neljällä laudalla pääse alkuun. Alla olevassa kuvassa on kaksi ensimmäistä lautaa saanut loimilangat.


Seuraavassa kuvassa on lautanauhan loimi luotuna odottamassa kutomisen aloittamista. Laudat voi kiinnittää hakaneulalla tai kuminauhalla, jolloin ne pysyvät järjestyksessä.



Kokeilin ensin loimen laittamista omaan jalkaan, mutta totesin, että vasta-alkajalle se ei ollut helppoa. En saanut tarpeeksi hyvää laatua, eikä työasento minua miellyttänyt.  Lautanauhat eivät jalkakokeilun jälkeen innostaneet. Pakko oli kuitenkin saada jotain aikaan näytteiksi ja oppimisen kannalta. Mietin, miten saan työstettyä siistejä nauhoja. Päätin ottaa paksun puisen neulomispuikon, johon viritin loimilangat. Siitä oli helppo myös kierteet poistaa.

Alla olevassa kuvassa näkyy lautanauhakokeiluja. Niissä on käytetty kuutta ja kymmentä lautaa.


Nauhojen päät voidaan työstää myös eri tavoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti