Kautta aikojen sadonkorjuu on ollut perheille kiireistä
aikaa, mutta erityisesti se on ollut naisille työntäyteistä aikaa. Ennen lapset
opetettin auttamaan kotona eri tavalla kuin nykyisin. Työt ja vastuut jaettiin perheen
kesken. Martat haluavat korostaa yhdessä tekemisen ja yhdessäolon
merkitystä. Ruoanlaiton, kodin raha-asioiden ja lähiympäristön hoidon taidot
mahdollistavat arjen sujumisen. Yhdessä tekemällä kaikki perheenjäsenet oppivat
ottamaan vastuuta kodin yhteisistä asioista.
Ensimmäisiä marttoja innosti kotien aseman kohentaminen. Kotien paras on
meidän päämääränämme edelleen 116 vuotta myöhemmin. Turvallinen ja
tasapainoinen arki, kodin taidot ja tasa-arvo, nämä ovat marttojen sydämen
asioita tänäänkin.
Harvalla meistä on isoa puutarhaa, jossa kasvattaisimme enää
juureksia tai muita vihanneksia. Monelta voi löytyä kuitenkin rivi- tai
omakotitalon tai kesämökin pihalta marjapensaita ja omenapuita. Sadonkorjuuseen
pääsee hyvänä marja- ja omenavuonna siis omalta pihaltaankin.
Meidän suomalaisten kannattaa olla ylpeitä jokamiehen
oikeuksista, joka mahdollistaa sienten ja marjojen poimimisen metsistä. Tätä
oikeutta ei ole kaikkialla. Syksyllä luonto tarjoaa paljon herkkuja, joita
kannattaa hyödyntää. Yhden päivän viettäminen perheen kanssa metsässä on myös
hauskaa yhdessäoloa. Mukaan eväät, jolloin metsässä voi pitää tauon herkutellen,
ja jatkaa taas energisenä marjojen tai sienten keräämistä.
Kun sato on saatu puutarhasta tai metsästä, toinen työ on
kotona - vihannesten, hedelmien, marjojen ja sienten siivoaminen ja säilöminen.
Tässä vaiheessa koko perhe voi osallistua yhdessä jatkokäsittelyyn. Myöhemmin valmistettaessa ja tarjoiltaessa
näistä raaka-aineista ruokia, jokainen muistaa kiitollisuudella työpanostaan perheen
yhteisen aterian eteen.
Puhuttaessa kasviksista, siihen katsotaan kuuluvaksi
vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät ja sienet. Kannattaa syödä erivärisiä
kasviksia sekä tuoreena että kypennettynä, sillä kasvikset sisältävät erilaisia
hyödyllisiä suojaravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita
sekä kuituja. Kasviksissa on aromi- ja väriaineta, jotka vaikuttavat ruoan
makuun ja tuoksuun. Ne ovat myös vähäenergisiä eikä ne sisällä kolestrolia. Kasviksia
suositellaan syötäväksi puoli kiloa päivässä eli kuusi kourallista. Huomioi,
että perunaa ei sisällytetä tähän puoleen kiloon. Perunaa tulisi syödä muiden kasvisten lisäksi 2–5 kappaletta
päivässä.
Nyt on paras ja monipuolisin aika suomalaisilla kasviksilla.
Kuoripäällisissä juureksissa on oma lumonsa. Niiden kuoriminen ja paloittelu
sujuu hyvillä työvälineillä miellyttävästi. Valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja
juureksia on saatavana kaupoista jonkin verran, jos on kiire arki-iltana
ruoanlaiton kanssa.
Höyrykypsentäminen on tehnyt uuden tulemisen.
Höyrykattiloissa ja höyrytysritilällä juuresten ja perunoiden ravintoarvo, maku
ja väri säilyvät. Kypsät juureslohkot voit maustaa öljyllä ja yrteillä.
Kypsennetyistä ja soseutetuista juureksista saa
juurespyreitä, jotka maistuvat niin liha- kuin kalaruokien kanssa. Sosekeitot
sopivat syksyyn loistavasti. Lisää sosekeittoon yhtä laatua sipulia ja
kasvislientä. Pehmeän maun saat lisäämällä kermaa, ja tuoreyrtit viimeistelee
maun.
Ravinto on yksi tärkeä terveyteen vaikuttava tekijä, johon
ihminen voi itse helposti vaikuttaa. Ruoka, joka houkuttelee syömään saa myös
mielen virkistymään. Kauniisti tarjolle laitettu ruoka värikkäine kasviksineen vaikuttaa
positiivisesti myös henkiseen hyvinvointiimme, ei siis ainoastaan fyysiseen
hyvinvointiimme.
Syksyssä on oma
luomonsa, värikkään maukkaita ruokailuhetkiä perheen ja ystävien kanssa!
Juusto-kasvispiirakka (uunipannullinen)
Pohja:
2
dl vettä
25
g hiivaa
1/2
tl suolaa
50
g sulatettua rasvaa
4–5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1
iso sipuli
2
porkkanaa
pala
selleriä
3
eri väristä paprikaa
2
rkl öljyä
1
pkt Koskenlaskijajuustoa, esim. viherpippuri
2
munaa
2
valkosipulinkynttä
1
dl hienonnettua persiljaa
Liuota
hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset ja vaivaa kimmoisaksi.
Kohota. Kauli taikina uunipannun kokoiseksi ja nosta leivinpaperin päälle
uunipannuun. Kohota. Suikaloi kasvikset ja hauduta öljyssä puolipehmeäksi. Ota
pannu levyltä. Lisää kuutioitu juusto ja muut aineet. Levitä pohjalle. Paista
250-asteessa 15–20 minuuttia.
Juustokasvispiirakka |
Juurespaistikkaat
lanttuja tai nauriita
kasvis- tai lihalientä
voita tai öljyä
mausteita tai hunajaa
Viipaloi lantut noin 1–1½ cm:n paksuiksi viipaleiksi. Keitä
siivuja kasvisliemessä kunnes ne pehmenevät, mutta ovat vielä kiinteitä. Laita
pannulle rasvaa ja ruskista viipaleet kauniin värisiksi. Ripottele pinnalle
mausteita oman maun mukaan tai sivele hunajalla.
Omenainen
munakas
1 iso omena
1 rkl öljyä
3 munaa
1tl sokeria
½ tl kanelia
ripaus suolaa
koriteluun omenaa ja kurkkua
Pese (kuori ulkomaalainen omena) ja paloittele omena
kuutioiksi. Laita öljy pannulle, lisää omenakuutiot ja anna hautua 2–3
minuuttia. Vatkaa munat kevyesti mausteiden kanssa. Kypsennä hetki sekoitellen,
hyydytä sitten munakkaaksi kannen alla. Omenamunakas sopii nautittavaksi leivän
päällä. Koristele kasvihuone- tai avomaankurkulla ja omenalla.
Kurkku on yksi suomalaisten
suosikkivihanneksista heti tomaatin jälkeen. Kurkussa on niukasti energiaa,
koska se sisältää 97 prosenttia vettä. Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria,
se ainoastaan huuhdellaan ennen käyttöä.
Omenainen munakas |
Toscanalaiset
sienet
600 g metsäsieniä
2 sipulia
oliiviöljyä
1 tl mustapippuria
1 tl inkivääriä
½ tl muskottia
2 tl korianteria
suolaa
Paista silputtuja sieniä pannussa kunnes neste on poistunut.
Kuullota silputut sipulit öljyssä. Lisää sienet, paista hetki. Mausta ja
hauduta kannen alla noin 15 minuuttia. Tarjoile liharuoan lisukkeena. Vihje:
voit korvat osan metsäsienistä herkkusienillä, jos omakeräämiä sieniä ei ole
tarpeeksi.
Lampaankääpä kasvaa ryhminä tai
renkaina havumetsissä, yleensä varttuneissa kuusikoissa sammaleen seassa.
Erityisen hyvä sieni on paistettuna. Väri on myös paistettuna kauniin keltainen
tai vihertävänkeltainen.
Lakkakiisseli
1 l vettä tai laimenenttua omena- tai porkkanamehua
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
5 dl lakkoja
Mittaa vesi tai mehu, sokeri ja perunajauhot kattilaan.
Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes liemi sakenee ja kuplahtaa. Lisää lakat,
sekoita ja kaada tarjoiluastiaan. Ripottele pinnalle sokeria, jotta ei muodostu
kuorta.
Lakassa
on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, joten kotimaista
lakkaa kannattaa käyttää esimerkiksi marjoina, mehuina, keittoina , kiisseleinä
ja hillona.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti