torstai 23. heinäkuuta 2015

Makua maustekasveilla

Oletko miettinyt maustekasvien kasvattamista? Käyttämällä yrttejä, voi vähentää suolan määrää, mikä lisää hyvää oloa ja terveyttä elinvuosiin.Lähiruoka tulee lähimmillään omalta ikkunalaudalta. Perustaisinko oman paratiisin  yrteistä? Se ei ole vaikeaa. Päinvastoin se on hauskaa, mielenkiintoista ja opettavaista. Hyödylliset ja mieluisat kasvit antavat kasvattajalle paljon iloa. Talvella pakkaspäivinä on mukava hauduttaa yrttijuomaa itse kasvatetuista yrteistä. Keittiön kaapissa voi olla erilaisia maustepurkkeja, joissa voi olla mm. piparminttua, ranskalaista rakuunaa, sitruunamelissaa, mäkimeiramia eli oreganoa, sitruuna-ajuruohoa ja timjamia. Maustepurkkeja on myös mukava antaa lahjaksi. Kesällä voi antaa itse lisätystä ryytikasvista ruukkuyrtin henkilölle, jolla on jo kaikkea. Liitteeksi voi tehdä pienen reseptivihkosen, jossa on vinkkejä yrtin tai yrttiseoksen käyttöön. Omatekoiset lahjat ovat arvokkas lahja saajalle, koska antaja on nähnyt vaivaa lahjan eteen.

Yrttisakset lahjaksi tai omaan käyttöön, yrttien leikkaaminen on nopeaa 

                      Itse kasvatetut yrtit ovat tuoreita, eivätkä ne ole edistäneet kasvihuoneilmiötä, koska niitä ei kuljeteta pitkiä matkoja. Yrttien viljelyssä ei ole tarpeen käyttää myöskään torjunta-aineita, joten kasvintorjuntajäämiä ei tarvitse pelätä itse kasvattaessa yrttejä maustekäyttöön. Pienen yrttitarhan hoitaminen on myös terapeuttista. Yrttejä voi kasvattaa ruukuissa sisällä tai ulkona, jos ei ole mahdollista tehdä pientä yrttitarhaa puutarhaan. Yksi vaihtoehto on kasvattaa lämpöä vaativia lajeja kasvihuoneessa. Pienen kasvihuoneen sisälle tai parvekkeelle voi tehdä vanhasta akvaariosta, jos ei halua isompaa kasvihuonetta ulos pihalle. Ihanat tuoksut, tuoreet maut ovat pian ulottuvillasi.
                      Helpoin tapa päästä nopeasti alkuun on hankkia taimet valmiina keväällä. Ikkunalaudalla on myös mahdollista kasvattaa yrttejä, jotka siirretään ja istutetaan myöhemmin ulos. Lasten kanssa on hauska seurata kasvien kehitystä siemenistä kasveiksi. Hyviltä ystäviltä voi kysyä ylimääräisiä taimia, koska yrtit leviävät, jolloin yrttien kasvattajilla on pitkin kesää tarvetta harventaa viljelmiä. Taimien istuttaminen onnistuu parhaiten keväällä tai alkukesällä, mutta niitä voi istuttaaa vielä elokuussakin. Tärkeää on, että yrttien taimet ehtii juurtua kunnolla ennen talven tuloa.
                      Yrttiviljelmä voi olla hyvin monimuotoinen. Jos ei ole paljon tilaa, pienen maustepalstan voi perustaa esimerkiksi kukkaryhmän joukkoon. Kukkaryhmänkin voi sommitella pelkästään maustekasveista. Jos sinulla on kasvimaa, niin mausteyrttejä voi istuttaa myös vihannesten joukkoon. Isossa puutarhassa voi sommitella ja ryhmitellä näyttävän yrttitarhan, johon laittaa myös istumapaikan yrttien tuoksutteluun.
                      Maustekasveja voi kasvattaa kaikkialla. Kesäasunnolle on monesti käytännöllistä perustaa oma yrttimaa, josta voi hakea ruokien ja leivonnaisten maustamiseen tuoreet yrtit. Näin vältytään turhaan ylimääräisten tavaroiden kuljettamiselta. Helpottaa muistamista ja elämää, kun yrttitarha odottaa tulijaa jo valmiina.
                      Yrttietikka ja -öljy sopivat salaattipöydän kastikkeiksi, mutta myös marinointiin ja grillaukseen. Yrttietikkaan voi käyttää esimerkiksi tuoretta rakuunaa, basilikaa, kirveliä, minttua, tilliä tai rosmariinia. Murskaa yrtit, niin aromit vapautuu paremmin. Täytä isosuinen pullo tai kapea tölkki kevyesti yrteillä.  Lisää pari neilikkaa tai pari piparjuurilastua, jotka estävät homehtumisen. Kaada pulloon punaviini-, valkoviini- tai omenaviinietikkaa. Nosta pullo aurinkoiselle paikalle pariksi viikoksi, kääntele pulloa välillä. Siivilöi etikka puhtaaseen pulloon ja lisää koristeeksi kaunis mausteoksa.
                      Yrttiöljy valmistuu lähes samoin kuin yrttietikka, mutta murskaa yrttejä enemmän kuin etikkaa valmistaessa, koska öljy imee makua huonommin. Anna pullon olla huoneenlämmössä. Maista öljyä kahden viikon kulutta, ja jos makua ei ole tarpeeksi, lisää yrttejä ja anna maustua vielä muutama päivä. Ravistele pulloa silloin tällöin. Siivilöi öljy puhtaaseen pulloon ja säilytä jääkaapissa. Siivilöidyt yrtit voit käyttä vielä ruokien tai leivonnaisten maustamiseen.

Mäkimeirami eli oregano on monivuotinen kasvi, joka menestyy parveke- ja piharuukuissa. Pehmeitä versoja kerätään tuorekäyttöön koko kesän ajan. Oregano on tunnettu pitsamauste, mutta sopii myös monille kasvisruoille, lihalla ja riistalle.
                      Rakuuna on monivuotinen kasvi, ja sitä on ranskalaista että venäläistä. Ranskalainen rakuuna on pienempi kuin venäläinen rakuuna, ja tulee siten toimeen suurehkossa ruukussa ikkunalla tai parvekkeella. Versojen latvoja ja lehtiä kerätään koko kesän ajan. Rakuuna sopii liha-, kala- ja kasvisruoille.

Porkkanat mausteliemessä

500 g porkkanoita

Mausteliemi:
0,5 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
0,25 dl viinietikkaa
0,5 dl porkkanoiden keitinlientä
2 valkosipulin kynttä
1 tl oreganoa
1 tl rakuunaa
ripaus mustapippuria

Kuori ja viipaloi porkkanat ja keitä pienessä vesimäärässä melkin kypsiksi. Ota porkkanoiden keitinliemi talteen. Sekoita mausteliemi ja kaada porkkanoiden päälle. Anna maustua kylmässä muutama tunti, mieluummin yön yli. Koristele yrteillä.

Timjami on monivuotinen varpukasvi, joka viihtyy myös ruukussa valoisalla ikkunalaudalla. Timjami sopii kaikkien liharuokien, kalojan, sienien ja pitsojen mausteeksi. Luonnonvaraista kangas- ja sitruuna-ajuruohoa voidaan käyttää timjamin tavoin.

Timjami-porkkanasämpylät

0,5 l vettä
50 g hiivaa
1,5 tl timjamia
3 rkl siirappia
3 dl hienoksi raastettua porkkanaa
0,5 dl jauhettua mantelia
13 dl hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet, porkkanaraaste ja mantelijauhe. Alusta jauhot joukkoon. Anna taikinan kohota. Leivo taikina sämpylöiksi. Voitele nousseet sämpylät vedellä tai maidolla. Paista 225-asteessa 10–15 minuuttia.

Sitruunamelissa on monivuotinen yrtti, joka viihtyy ruukussa sisällä ja ulkona. Talvehtiminen onnistuu vain lämpimässä kasvupaikassa. Sitruunamelissa on sitruunanmakuinen yleismauste salaatteihin, kalalle, äyriäisille, jälkruokiin ja juomiin.
Basilika on yksivuotinen ja sitä löytyy useita lajikkeita, mm. sitruunabasilika, kanelibasilika ja thai-basilika. Basilika kasvaa hyvin myös ikkunalaudalla, mutta huomioi, että se on kylmänarka. Basilika sopii moniin kasvisruokiin, erityisesti tomaatille, mutta myös tuorejuustoihin, levitteisiin, kalalle ja lihalle.

Yrttilevite

125 g maitorahkaa
125 g margariinia tai voita
yrttejä, esim. sitruunamelissaa, basilikaa ja ruohosipulia

Sekoita rahka ja rasva astiassa. Lisää hiennonnetut yrtit ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Tarjoa voin asemasta.

Kasvis-katkarapukeitto

3 rkl rypsiöljyä
2 porkkanaa
100 g selleriä
100 g palsternakkaa
1 fenkoli
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
480 g tomaattimurskaa
3 dl vettä
200 g katkarapuja
2 tl kuivattua basilikaa (2 rkl tuoretta)
2 tl tilliä (2 rkl tuoretta)
3 rkl sitruunamehua
0,25 tl valkopippuria
0,5 tl mustapippuria

Kulota suikaloidut kasvikset ja hienonnettu sipuli öljyssä. Lisää puserretut valkosipulinkynnet, tomaattimurska ja vesi. Anna kiehua 15 minuuttia. Mausta ja lisää katkaravut. Kiehauta ja tarkista maku.

Kasviskatkarapukeitto

                      Salvia on monivuotinen yrtti, mutta talvenkestävyys vaihtelee. Salvia on kaunis ikkunalaudalla ja ruukussa parvekkeella. Salvia sopii erityisesti rasvaiselle kalalle ja lihalle, kasvisruoille ja marinointiliemiin.

Jauhemaksapihvit
250 g jauhettua maksaa
250 g raakaa perunaa
2 sipulia
0,5 tl valkopippuria
0,5 dl tuoretta meiramia
1 tl salviaa
1 tl basilikaa
1tl oreganoa
2 tl paprikajauhetta

Raasta perunat ja hienonna sipuli. Lisää perunat, sipuli ja mausteet jauhetun maksan joukkoon. Paista ohukaispannussa paksuhkoja pihvejä. Tarjoa lisäksi haudutettuja sipulirenkaita ja perunasosetta puolukkahillon kera.

Jauhemaksapihvit



Toivon yrttien tuoksun tulvahtavan keittiöstä enemmän jatkossa. Suosittelen kokeilemaan yrttejä monipuolisesti. Vähemmän suolaa ja enemmän yrttejä!
                     


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti