Pohjoismaisen keittiön perustana
on viikinkien ruokavalio. Viikinkien aika alkaa hieman ennen vuotta 800 ja
jatkuu 1100-luvulle saakka. Samaan aikaan muodostuivat nykyinen Tanska, Norja
ja Ruotsi sekä Grönlanti liitettiin Pohjoismaihin. Viikingit asuttivat myös
Islannin.
Viikingeillä on hurja maine.
Mielikuva viikingeistä on, että he ovat laivoissaan ja miekka kädessä tekemässä
veritöitä: ryöstämässä kirkkoja, kiristämässä rahaa, taistelemassa, surmaamassa
ihmisiä ja viemässä heitä mukanaan. Useimmat skandinaavit viettivät kuitenkin
rauhallista elämää. He hoitivat työnsä, hankkivat toimeentulon itselleen ja
perheelleen ja kuulivat vuodesta toiseen jännittäviä tarinoita valloituksista,
matkoista ja haaksirikoista. Monilla oli myös suuresta maailmasta hankittuja
esineitä – ehkä myllynkivi, jolla jauhettiin viljaa. Viikinkilaivojen
ruokavarustukseen kuuluivat pääasiassa jauhot ja voi, koska tärkein keittoruoka
oli puuro.
Viikinkien avoimessa tulisijassa
paloi nuotio koko päivän. Talot olivat täynnä savua, koska savuaukko ei ollut
tehokas ilmanvaihtokanava. Rikkaissa taloissa leivinuuni oli toisessa
huoneessa. Se lämmitettiin latomalla siihen kuumennettuja kiviä. Työt
lopetettiin illan pimetessä, jolloin väki kokoontui syömään. Yleensä viikingit
söivät kaksi ateriaa päivässä, ensimmäisen kerran aamulla kahdeksan aikoihin ja
viimeisen kerran illalla seitsemän aikoihin. Viikinkien vuorokausi vaihtui
auringon laskiessa, joten ilta-ateria oli ensimmäinen ateria ja aamuateria
vuorokauden viimeinen ateria.
Rikkaiden ruoka ja
ateriointivälineet olivat toisenlaisia kuin köyhien. Ruoka tarjoiltiin puu-,
savi tai tina-astioista tai -lautasilta. Heillä oli käytössä lusikat ja
veitset, mutta ei haarukoita. Tärkeimmät aterimet olivat omat kädet. Köyhät
joivat oluensa puutuopeista, mutta rikkaat juomasarvista tai hopeakupeista,
jotka oli koristeltu metallivöin ja -reunuksin. Viikinkien juomasarvet eivät
pysyneet pystyssä pöydällä kuin lasit, joten juoma oli juotava kerralla, kun
siihen oli oli kaadettu viikinkien suosikkijuomaa olutta. Olut oli usein myös
maustettu yrteillä. Viiniä tuotiin ulkomailta, mutta se kuului vain vauraiden
viikinkien pöytäjuomiin.
Viikinkinaisen päivittäinen
tehtävä oli leivän leipominen. Leipätaikina alustettiin puisissa kaukaloissa. Viikinkien
aikaan leivät paistettiin yleensä litteinä kakkuina hiilloksella kivilaattojen
päällä tai ns. paistinpannulla, jossa oli pitkä varsi. Paistinpannua pidettiin
hiilloksen päällä. Oli myös yksittäisiä kaariuuneja isommille hiivaleiville.
Mitä koreampi asema henkilöllä oli yhteiskunnassa, sitä parempaa leipää hän
söi. Litteitä leipiä käytettiin myös lautasina, joilta syötiin. Jos ruokailun
jälkeen oli vielä nälkä, myös leipälautanen syötiin. Leipälautanen oli
valmistettu karkeammista jauhoista. Viikingit käyttivät leivässä mm. kauraa, ruista, ohraa, vehnää,
spelttivehnää, hernejauhoa, pettua, virnaa, pellavansiemeniä, papujauhoa,
jauhosavikkoa, pähkinöitä, juuria ja rikkaruohoa. Ohraleipä oli yleisin, mutta
rikkaat söivät myös vehnäleipää. Happamaton litteä ohraleipä täytyi syödä
lämpimänä, koska se kovettui nopeasti ja muuttui kovaksi, syötäväksi
kelpaamattomaksi.
Viikingeille pidot olivat
tärkeitä. Pidoissa tarjottiin parasta. Tavallisesti lihaa paistettiin vartaassa
tai keitettiin. Viikingit söivät liha- ja kalakeittoa, kuten nykyajan ihmiset,
samoin kuin hernekeittoa. Tapahtui niinkin, että miehet lämmittivät lihaa
puseronsa sisällä ja sitten söivät sen raakaana. Kalaa syötiin paljon sekä
raakana, kuivattuna, graavattuna, savustettuna että suolattuna. Makkarat
valmistettiin rasvasta, verestä ja lihasta. Ruoka maustettiin mm. valkosipulilla,
sinapilla, piparijuurella, luonnonyrteillä tai mausteilla, joita saatiin
itäisiltä mailta.
Kaikenkaikkiaan viikinkien
ruokapöytään kuuluvia raaka-aineita leimasi luonnon tarjoamat mahdollisuudet.
Tämän vuoksi maantieteellisellä sijainnilla oli merkitystä, mitä eri puolilla
Skandinaviaa syötiin. Viikingit hyödynsivät luonnosta saatavia marjoja,
hedelmiä ja yrttejä. Vihanneksista syötiin mm. kaalia, papuja, herneitä ja
sipulia, mutta ne olivat harvinaisia. Perunoita ei ollut, joten perunoiden
sijaan he söivät nauriita. Hunajasta valmistettiin makeaa simaa. Sima oli
jumalten juomaa. Juomalla simaa viikingit pääsivät suoraan yhteyteen jumalten
kanssa. Tämän vuoksi simaa juotiin paljon uskonnollisissa juhlissa. Metsästämällä
saatiin erilaista lihaa pöytään, mutta heillä oli myös kotieläiminä lampaita,
vuohia, hevosia, sikoja ja vasikoita, joita teurastettiin. Viikingit käyttivät
ruoanlaitossa juustoa, voita ja kermaa, joka antoi ruoalle makua. Koska
jääkaappeja ei ollut, ruoka säilöttiin kuivaamalla tai hapattamalla. Suolaa
saatiin merivedestä. Yhtään varsinaista viikinkireseptiä ei ole säilynyt meidän
päiviimme saakka. Seuraavaksi kokeiltavaksi muutama resepti nykyajalta.
Pajalanpuuro
1 l vettä
10 kuivattua luumua
5 kuivattua aprikoosia
0,5 dl pellavansiemeniä
2 dl ruishiutaleita
1 dl vehnäleseitä
(ripaus suolaa)
Laita luumut, aprikoosit ja
pellavansiemenet edellisenä iltana veteen likoamaan. Lisää aamulla hiutaleet ja
leseet, keitä hiljalleen 10–12 minuuttia. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
Herkkupuuro
1 l laimennettua omenamehua
2,5 dl ohrasuurimoita
250 g raastettua omenaa
2,5 dl puolukkasurvosta
(sokeria, vaniljasokeria)
Mittaa mehu kattilaan, lisää
ohrasuurimot ja keitä hetki. Lisää omenaraaste ja puolukkasurvos. Keitä vielä
noin 45 minuuttia. Mausta halutessasi sokerilla.
Vihreä puuro
4 dl kesäkurpitsasosetta
6 dl vettä
0,5 tl suolaa
reilu 2 dl karkeaksi jauhettua puurojauhoa
Kuumenna kurpitsasose ja vesi kiehuvaksi, suurusta jauhoilla ja mausta suolalla. Hauduta miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia. Voisilmä tai punaherukkahillo maistuu hyvältä puuron kanssa.
Kesäkurpitsasoseen valmistat helposti seuraavasti: Lohko kesäkurpitsat kuorineen kattilaan, lorauta joukkoon tilkka vettä, etteivät kurpitsat pala pohjaan ennen kuin niistä alkaa neste irrota. Hauduta miedolla lämmöllä pehmeiksi noin 20–30 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella.
Kurpitsasoseen voi pakastaa ja se on hyvin monikäyttöistä. Voit käyttää sitä nesteenä esim. ohukais- ja pannukakkutaikinoihin, leipä- ja rieskataikinoihin sekä keittopohjiin.
Paistinpannuleipä (6–7 kpl)
2,5 dl mahlaa tai vettä
0,5 tl merisuolaa
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl ohrajauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
Sekoita nesteeseen suola ja
jauhot, loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikinaksi. Leivo taikina tangoksi, jonka
jaat 6–7 osaan. Paistinpannun koko vaikuttaa siihen, kuinka isoja leipäsiä voit
tehdä. Taputtele tai kauli aina yksi osa litteäksi leiväksi, jonka paistat
paistinpannulla kypsäksi. Leipäset voi toimia myös aluslautasena, jos tarjoat
ruokaa viikinki- tai keskiajan tapaan. Lopuksi alustanen syödään tai annetaan
esimerkiksi koiralle.
Saviruukkuleipä
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
6 dl ruisjauhoja
6 dl sihtiruisjauhoja
2 dl hakattuja vehnänjyviä
Liota saviruukkua 15 minuuttia
kylmässä vedessä. Kaada vesi pois ja voitele ruukku sulatetulla voilla. Sekoita
hiiva kädenlämpöiseen veteen (noin 37 astetta), lisää siirappi, suola ja jauhot
sekoittaen. Vaivaa taikinaksi. Laita leipä saviruukkuun kohoamaan 15
minuutiksi, kansi päälle. Laita sen jälkeen saviruukku kylmään uuniin, käännä virta 200-asteeseen. Anna paistua 1,5
tuntia, jonka jälkeen katkaise virta ja anna olla leivän uunissa vielä 0,5
tuntia. Ala katso kannen alla olevaa leipää paiston aikana.
Saviruukkuleipä |
Kesäinen raekuuro
1
dl vaniljajogurttia
0,5
dl raejuustoa
0,5
dl puolukoita
0,5
dl vadelmia
0,5
dl juolukoita tai mustikoita
1
tl nokkosensiemeniä (tai kuivattuja, jauhettuja nokkosenlehtiä)
Sekoita
kaikki aineet keskenään ja nauti helposta sekä nopeasta välipalasta.
Nokkosensiemenet ovat oikea energiapommi.
Kesäinen raekuuro |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti