Suomalainen
ruoka- ja tapakulttuuri muuttuu hitaasti. Suomalaiset ovat omaksuneet uusia
ruokia, mutta ne sopivat tarkasti vanhaan ruokakulttuuriin. Sianlihakastike
nousi suosikiksi maailmansotien välissä, ja läskisoosi on muovautunut makkara-
ja jauhelihakastikkeen kautta porsaanlihasuikaleista valmistettuun wokkiin.
Hyvin monessa ruokalajissa eksoottista on vain ruuan nimi.
Ihmiset ovat vaihtelunhaluisia, ja uutuuksia syödään, mutta ne muistuttavat paljon
aiempia tuttuja ruokia.
Monet perinteiset ruokalajit kuten liha-makaronilaatikko,
lihakeitot tai jauhelihakastikkeet ovat suosittuja. Näiden ruokalajien suosio
ei näytä riippuvan edes ruokailupaikasta. Sen sijaan erilaiset broileriruoat
näyttävät yleistyneen eniten pääkaupunkiseudulla. Pääruokien valinta osoittaa
perunan korvautuneen osittain pastalla ja riisillä, mutta peruna on edelleen
hyvä osa suomalaista ruokavaliota.
Ravitsemussuositusten mukainen aterian lautasmalli esittää
lautasen täyttämistä puoliksi vähän energiaa sisältävillä kasviksilla. Aterian
koostamisen vaikeus ei olekaan pääruoan valinnassa vaan monipuolisen, tuoreen
kasvisannoksen lisäämisessä ja koko aterian keventämisessä. Hyvän ravitsemuksen
soveltaminen edellyttää usein perinteisen aterian muuttamista eikä pelkästään
uuden tuotteen lisäämistä ruokavalioon.
Tumma leipä on säilyttänyt päivittäisen asemansa
suomalaisessa ruokapöydässä hyvin, mutta tumma leipä ei enää ole täysin
rukiista. Rukiin kokonaiskäyttö laskee, koska leivän käyttö vähenee. Perinteinen
ruisleipä korvautuu vehnä- ja perunapitoisella leivällä tai rukiinen
karjanpiirakka korvautuu vehnävaltaisella riisipiirakalla.
Tätä päivää on kotimaisuus, mutta toisaalta myös
kansainvälisyys näkyy, erityisesti italialaisuus ja aasialaisuus. Nykyisin
paneudutaan ruoan turvallisuuteen, terveellisyyteen, eettisyyteen ja kestävään
kehitykseen. Vihreät arvot näkyvät monen ruokapalveluja tuottavan yrityksen markkinoinnissa
jo nyt. Suomalaisuuden
vahvuuksia ruoassa on maku, valmistustapa ja hyvinvointi.
Kuluttajien mieltymykset ovat vaurastumisen lisäksi
muuttuneet matkustamisen, monikulttuurisen kehityksen ja yksilöllisten
ratkaisujen myötä entistä erilaisemmaksi. Yksi haluaa vegaaniruokaa, toinen
terveellistä kotiruokaa helposti, kolmas proteiinipitoista ruokaa lihasten
kasvatukseen, neljäs matalan glygeemisen kuorman omaavaa ruoka, viides
huippuraaka-aineista tehtyä gourmentruokaa.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokailutottumukset
muuttuvat varsin hitaasti. Elintason noustessa syöminen on enemmän muuta kuin
vain nälän tyydyttämistä. Mahdollisuus hankkia elintarvikkeet nopeasti ja
tehokkaasti on palvelua, jota kuluttajat arvostavat. Parhaimmillaan
palvelutuotannon rationalisointi voi siis tuottaa kuluttajalle hyvinvointia.
Tehokkuuden nimissä voi myös tapahtua niin, että palvelu heikkenee, ja
kuluttajan työ, ajankäyttö ja vaivannäkö lisääntyy. Nähtäväksi jää, kuinka
pitkälle kuluttajat etenevät ruokailupalveluiden hankinnassa.
Ruokavalion myönteinen kehitys edellyttää terveyttä edistävien
toimien suunnittelua muuttuvaan tarjontaan sovellettuna. Suositeltava
ruokavalio on monipuolinen ja perustuu runsaaseen leivän, kasvisten, hedelmien
ja marjojen käyttöön.
Vaikka hyvästä ruokavaliosta tiedetään paljon, on
tieteellisen tiedon soveltaminen kuluttajan arkitiedoksi vaikeaa. Esimerkiksi
suositus kovan rasvan välttämisestä on johtanut leivälle levitettävän rasvan
karsimiseen, ja vaarana on, että se on tulkittu esteeksi leivän käytön
lisäämiselle. Tiedon runsaus, ristiriitaisuus ja vaikeaselkoisuus on
vaikeuttanut ravitsemussuositusten noudattamista. Korkeimmin koulutetut ovat
parhaiten motivoituneet terveisiin elintapoihin ja omaksuneet elintarvikkeiden
ravintosisältöä koskevan tiedon. Useimmilla kuluttajilla on kuitenkin
vaikeuksia valita ravitsemussuositusten mukaisesti muuttuvassa
ruokakulttuurissa.
Tulevaisuudessa näyttäisi terveysvaikutteisten
elintarvikkeiden käytön lisääntyvän, samoin Luomu-tuotteiden.
Tällä viikolla martat suosittelevat ruoaksi jauheliha-makaronilaatikkoa,
värikästä kasviswokkia, ananas-currybroileria ja perjantain yllätyspaistosta
sekä jälkiruoaksi hedelmäpannaria. Nautinnollisia ruokahetkiä!
Sonjan
jauheliha-makaronilaatikko
400 g tummia makaroneja
1 l vettä
1 tl ruususuolaa
250 g vähärasvaista jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 tomaattia
¼ tl mustapippuria
1 tl ruususuolaa
5 dl maitoa
1 kananmuna
½ tl ruususuolaa
Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi
ja valuta vesi pois. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon hienonnettu
sipuli, puristetut valkosipulit, raastetut porkkanat ja pilkotut tomaatit. Hauduta
aineksia hetki. Sekoita seos kattilaan makaronien joukkoon. Kaada seos
voideltuun vuokaan ja lisää munamaito. Kypsennä laatikkoa 175-asteessa noin
tunti.
Värikäs
kasviswokki
2 rkl öljyä
1 puna-
tai keltasipuli
1 purjo
2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 parsakaalin kukintoa
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
1 rkl soijaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 purjo
2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 parsakaalin kukintoa
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
1 rkl soijaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
100 g leipäjuustoa
Halkaise purjo ja huuhtele se hyvin. Leikkaa se noin sentin
paloiksi, porkkanat melko ohuiksi ja kurpitsa reiluin kokoisiksi suikaleiksi ja
sipuli renkaiksi. Halkaise paprika ja poista siemenet. Leikkaa puolikkaista
suikaleita. Pilko parsakaalin kukinto pieniksi kukinnoiksi.
Kuumenna wokkipannu, lorauta siihen öljyä ja raastettu
inkivääri ja paista kasviksia muutama minuutti. Nostele ja kääntele kasviksia
parilla puulastalla tai -haarukalla paistamisen aikana. Hienonna valkosipulit
ja lisää ruokaan. Mausta seos soijalla ja tarvittaessa suolalla sekä lisää
lopuksi pieneksi kuutioitu leipäjuusto.
Ananas-currybroileri
1 pieni
purjo
3 rkl öljyä
1 rkl currya
400 g broilerin rintafileitä suikaleina
3 rkl soijakastiketta
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tlk (227 g) ananasta paloiteltuna
3 rkl öljyä
1 rkl currya
400 g broilerin rintafileitä suikaleina
3 rkl soijakastiketta
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tlk (227 g) ananasta paloiteltuna
Puhdista purjo ja suikaloi se. Kuumenna öljy ja lisää curry
öljyyn hyvin sekoittaen, jotta sen maku irtoaa. Lisää ja ruskista
broilerisuikaleet ja purjo kevyesti. Lisää soijakastike, vesi ja liemikuutio. Anna
hautua pari minuuttia ja tarkista maku. Lisää ananaspalat ja kuumenna. Tarjoa
riisin kanssa.
Perjantain
yllätyspaistos
500 g kypsiä
kasviksia (perunaa, porkkanaa, parsakaalia)
200-400 g tähteeksi
jäänyttä keitettyä tai paistettua kalaa, lihaa, makkaraa tai broileria
(juustoraastetta)
Kuorrutuskastike:
4 dl nestettä (maitoa, kasvisten tai
kalan keitinlientä)
4 rkl vehnäjauhoja
1 dl kylmää nestettä
mausteita oman maun mukaan
1-2 dl juustoraastetta
1 muna
Lado kuoritut viipaloidut tai paloitellut kasvikset ja
peratut kalan, lihan, makkaran tai broilerin tähteet voideltuun uunivuokaan.
Voit lisätä myös juustoraastetta joukkoon. Mittaa neste kattilaan ja kuumenna
kiehuvaksi. Sekoita kylmä neste ja vehnäjauhot tasaiseksi suurukseksi
esimerkiksi tiiviskantisessa lasitölkissä. Lisää suurus koko ajan sekoittaen
nesteeseen. Kypsennä muutaman minuutin ajan. Lisää juustoraaste, mausteet ja
muna vähän jäähtyneeseen kastikkeeseen. Kaada kuorrutuskastike vuokaan,
ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuorruta paistos uunissa 250-asteessa.
Muunnoksia:
Tähteeksi jääneestä spagetista voit valmistaa paistosta
sekoittamalla siihen kastikkeen tähteen tai kasviksia, kalaa, lihaa tai
broileria ja kuorruttamalla sen kuorrutuskastikkeella.
Hedelmäpannari
½ l maitoa
2 munaa
1 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl pellavansiemenrouhetta
½ tl suolaa
1 päärynä
1 banaania
1 rkl margariinia
1 rkl intiaani- eli täysruokosokeria
kanelia
1 päärynä
1 banaania
1 rkl margariinia
1 rkl intiaani- eli täysruokosokeria
kanelia
Sekoita munat ja maitoa vatkaimella. Sekoita jauhot, pellavansiemenrouhe
ja suola koko ajan sekoittaen. Anna taikinan turvota ainakin 30 minuuttia. Laita
uuni lämpiämään 200- asteeseen. Kuori hedelmät, paloittele banaan ja raasta tai
pilko päärynä. Voitele pyöreä uunivuoka (halkaisija 27 cm). Kaada taikina vuokaan
ja kypsennä sitä uunissa kunnes se on hiukan hyytynyt (n. 10 min.). Levitä päärynäraaste
ja banaaniviipaleet pannukakun päälle. Tupsuttele pannarin pintaan kanelia ja
sokeria. Paista pannukakku kypsäksi
(n. 20 minuuttia).
Päärynän sijaista voit käyttää esimerkiksi omenaa. Jos
haluat tehdä uunipellillisen, tee kaksinkertainen annos.
Hedelmäpannari |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti