Sieniä ympäri vuoden
Sienet ovat lehtivihreettömiä, valtaosaltaan monisoluisia
eliöitä. Ne ovat epäyhtenäinen eliöjoukko, jolle on yhteistä yksinkertainen
perusrakenne ja toisenvarainen elämäntapa. Ne ovat oma eriytynyt ryhmä kasvien
ja eläinten rinnalla. Varsinaisesti suursienikin on kasvualustassaan elävää
monivuotista rihmastoa. Sopivissa oloissa rihmastosta kasvaa sienilajille
ominainen lisääntymiselin eli itiöemä, joka on se näkyvä sieni, joita poimimme
syötäväksi.
Sienten kevätsato
saadaan touko–kesäkuussa, jolloin poimitaan korvasieniä ja huhtasieniä. Kesäsato on kesä–heinäkuussa, jolloin etsimme
mm. tatteja, haperoita ja kantarelleja. Paras ja monipuolisin sato saadaan
syyssadon aikaan elo–syyskuussa, jolloin poimitaan esimerkiksi tatteja, haperoita,
rouskuja ja vahakkaita. Myöhäissyksyn sato on loka–marraskuussa, jolloin luonto
tarjoaa suppilovahveroita ja valmuskoja. Vaihtelevien säiden vuoksi satokauden
alkamisessa voi olla 2–3 viikon vaihtelut.
Sieniä voi poimia
toukokuusta marraskuuhun, kun sääolosuhteet ovat suosiolliset. Poimittua sieniä
kannattaa säilöä talven varalle, jotta niitä voi syödä ympäri vuoden. Sienet
ovat vähäenergisiä, joten ne ovat tervetullut lisä ruoanlaittoon ja leivontaan.
Lisäksi sienet ovat herkullinen ja edullinen luonnon tarjoama raaka-aine
hyödynnettäväksi.
Sienten kuivaus
sopii monille sienille, kuten esimerkiksi mustatorvisienelle, keltavahverolle
eli kantarellille, tateille ja suppilovahveroille. Lisäksi sieniä voi kypsentää
omassa liemessään ja pakastaa rasioihin. Perinteisesti haapa-, karva- ja
kangasrouskuista tehdään suolasieniä, joita käytetään sekä sienisalaateissa,
ruoanlaitossa ja leivonnassa. Suolasienten ravintoarvo ei ole kovin suuri,
mutta ne ovat hyvä kuidun lähde.
Täysien sienikorien salaisuus
On mahdotonta ennustaa sienisatoa etukäteen, koska
jokainen sienivuosi on erilainen. Sienten satoon vaikuttavat maaperän laatu ja
ravinteisuus, kasvukauden sademäärä ja sen jakautuminen, valo, lämpötila,
ilmasto, edellisen syksyn ja talven sääolot sekä metsänhoitotoimenpiteet.
Yleisenä ohjeena voidaan kuitenkin sanoa, että lämmön ja kosteuden pitää olla
suosiollinen useimmille sienilajeille, kun kuivuus ja/tai viileys ei ole
hyväksi. Liian kylmä sää lopettaa itiöemätuotannon ja tietyt lajit katoavat
nopeammin kuin toiset. Jos sää lämpenee syksyllä uudestaan kylmän sääjakson
jälkeen, tietyt sienet voivat puikahtaa maan uumenista uudelleen kerättäviksi.
Tämän vuoksi sienten etsiminen ja kerääminen on jännittävää ja vaihtelevaa sekä
täynnä yllätyksiä. Yllättäen voi nousta isolle alueelle mustatorvisientä
kuusensiimekseen, jossa et ole koskaan aikaisemmin niitä nähnyt. Sienten
oikullisen esiintymisen vuoksi on hyvä tuntea paljon erilaisia ruokasienilajeja.
Silloin on pienempi riski, että sienikori jää tyhjäksi sienimetsässä.
Taitavana sienten
poimijana sinun on tunnistettava syötävät sienet ja niiden näköislajit. Lisäksi
sinun on tiedettävä mistä sieniä etsiä. Eri sienet viihtyvät erilaisilla
alueilla, joten on hyvä oppia tuntemaan metsätyyppejä, kuinka olosuhteet
vaihtelevat maan kaltevuuden mukaan, kuinka ilmansuunnat vaikuttavat sieniin ja
kuinka maan ominaisuudet (savi, hiekka, hieta), kalkki ja kosteus vaikuttavat
sieniin. Hyvä on oppia tuntemaan myös puulajit (kuusi, mänty, koivu, haapa,
tammi, pähkinäpensas, lehtikuusi) tai maan pohja (kannot, karike, maatuva heinä
ja nurmi), joita eri sienet vaativat esiintyäkseen ja mitkä sienet voivat
viihtyä sekä mäntyrämeillä että kallioilla. Parhaiten oppii omien kokemusten
kautta lähtemällä metsään ja tunnustelemalla sekä tutkimalla.
Kun lähdet sieneen,
ota mukaan laakea kori, sieniveitsi ja outoon metsään mennessä myös kartta ja
kompassi. Älä kerää ruokasieniä vilkkaasti liikennöityjen teiden ja
teollisuuslaitosten lähettyviltä. Poimi
vain niitä sieniä, joita tunnet. Kerää vain terveitä ja hyväkuntoisia sieniä,
tee esiperkaus metsässä ja jätä voimia myös sienten jatkokäsittelyyn samalle
päivälle. Jos olet aloitteleva sienten harrastaja, niin hyvä on pyytää mukaan
kokeneempi sienten kerääjä. Tärkeää on oppia tunnistamaan ruokasienten
myrkylliset näköislajit. Näin vältytään ikäviltä sienimyrkytyksiltä.
Sieniruokaohjeissa voit mainiosti muuttaa sieniä
satokauden mukaan. Jokaisella on myös omat suosikkisienet, joita voit yhdistää
resepteihin. Sienestys on hyödyllinen harrastus, jonka kaikkien soisi ottavan
mukaan tänä vuonna ohjelmaan.
Sienikaalikääryleet
1 valkokaali
Täyte:
1 dl keitettyjä, rikottuja ohraryynejä
1,5 dl hienonnettua kaalia (kaalin sisäosasta)
2 dl käsiteltyjä sekasieniä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
1 tl liperiä eli lipstikkaa
2 tl persiljaa
1 tl oreganoa
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
Keitä kokonaista valkokaalia vedessä, irrota vähitellen
kaalinlehtiä, kun ne ovat hieman pehmenneet. Tee täyte. Paista kevyesti sienet
ja sipulit paistinpannulla. Lisää kaali, mausteet ja parmesaanijuusto. Pehmitettyjen
kaalinlehtien lehtiruotia ohennetaan ja lehdet levitetään työpöydälle. Laita
irrotettujen kaalinlehtien päälle ruokalusikallinen täytettä. Kääri lehti
rullalle. Laita sienikääryleet paistovadille tai paistinpannulle kypsymään. Lisää
hieman vettä vadin tai pannun pohjalle. Välillä on hyvää kääntää rullat
pellillä. Paista uunissa 200-asteessa reilu
tunti.
Sienikeitto
2 rkl voita
1 pieni sipuli
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
2 dl herkkutatteja
50 g sulatejuustoa
1 tl suolaa
Sulata voi kattilassa. Lisää voihin pilkottu sipuli, kuullota
niitä hetki. Sekoita vehnäjauhot voin ja sipulin joukkoon. Lisää maitoa vähitellen
vatkaten. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia. Lisää lopuksi sulatejuusto ja suola.
Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.
Sienipiirakat
Taikina:
100 g voita
100 g maitorahkaa
2,5 dl spelttijauhoja
Sekoita kaikki aineet keskenään taikinaksi. Kaulitse
taikina levyksi ja ota pyöreällä muotilla taikinasta pyöreät pohjat.
Täyte:
2 keitettyä kananmunaa
0,5 dl kermaa
2 dl omassa liemessä haudutettuja lampäänkääpiä
2 valkosipulinkynttä
2 dl raastettua juustoa
1 rkl tuoreita, hienoksi hakattuja yrttejä, esim. kangasajuruohoa,
oreganoa tai timjamia
1 kananmuna
0,5 tl yrttisuolaa
Hienonna keitetyt munat ja sienet sekä lisää loput
aineet. Laita pyöreän taikinapohjan päälle teelusikallinen täytettä ja taita
reunoja myöten yhteen. Voitele piirakat munalla. Paista 225-asteessa noin 10
minuuttia. Voit leipoa pyöreään vuokaan taikinasta yhden sienipiirakan. Paista piirakka
silloin 200-asteessa noin 20 minuuttia.
Sienileivät
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1dl vehnäleseitä
2 dl spelttijauhoja
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
(2 dl keltavahveroita)
Pinnalle: seesaminsiemeniä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää sekoittaen hiiva,
jotta se liukenee veteen. Lisää suola ja vehnäleseet. Sekoita joukkoon
spelttijauhot ja vähitellen myös vehnäjauhot. Lisää lopuksi rypsiöljy ja vaivaa
taikinaksi. Kohota taikina noin kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Jaa
taikina pieniin hyvin voideltuihin kukkaruukkuihin. Anna taikinan kohota
ruukussa. Voitele leipien pinta vedellä tai maidolla ja sirottele seesaminsiemeniä
pinnalle. Paista 225-asteessa noin 15 minuuttia. Ruukun ja leivän koko vaikuttaa
paistoaikaan. Sienileivän nimi tulee leivän muodosta. Halutessasi voit toki
lisätä taikinaan esimerkiksi keltavahveroita eli kantarelleja kaksi desilitraa,
kun olet ne ensin omassa liemessä paistinpannulla hauduttanut. Tarjoile sienileipä
sienivoin kanssa.
Sienivoi
1 dl kuivattua sieniä (esim. suppilovahveroja)
125 g voita
Sekoita sienet ja voi sauvasekoittimella. Sienivoi
maistuu leivän, korppujen ja suolakeksien kanssa. Sopii myös grillatulle
lihalle ja paistetuille pihveille.
Hyvää ruokahalua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti