sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joulua odotellessa pikkukokit hääräävät keittiössä

Lasten kanssa ruoan laittaminen ja leipominen on hauskaa puuhaa ja yhdessäoloa, ilon täyteisiä ja lämpimiä hetkiä, laatuaikaa parhaimmillaan. Lapset ovat luovia ja kokeilunhaluisia. Samalla lapset oppivat arjen taitoja, jolloin on helpompi myöhemmin toimia kotona myös yksin.

Koko perhe tarvitsee ruokaa, joten mikä onkaan mukavampaa kuin valmistaa ateria yhdessä, jolloin jokaiselle saadaan vastuullinen tehtävä! Arjen hallintaa, jota jokainen tarvitsee. On myös hyvä muistaa, että aterian valmistamisen jälkeen on oma työnsä siivota jälkensä. Siivotaan jäljet yhdessä jo ruoanlaiton aikana ja ennen ruokailua, jotta ruokailun jälkeen on vähemmän töitä jäljellä.

Lasten makuhermoja eivät hivele perinteiset suomalaiset jouluruoat. Tämän päivän reseptit on suunniteltu yhteistyössä Marttojen pikkukokkien  kanssa. Tavoitteena oli saada aikaan lapsille maistuva ateriakokonaisuus ennen joulua, mutta kyseisiä ruokia voisi tehdä myös lapsille jouluksi. Osa resepteistä on muokattu pikkukokkikerhossa ohjaajan kanssa. Kaikki ohjeet on myös testattu, että ne maistuvat lasten suissa.

Eliaksen herkkuruokaa on perunavelli. Hän kertoi sen olevan yksi suokkiruoistaan, koska perunavelli on pehmeän ja hyvän makuista. Perunavelliä on syöty arjessa kotona kuin metsätyömaiden kämpillä.

Peruna kuuluu myös jouluun, ja se on edelleen tärkeimpiä kasviksiamme. Se on myös edullinen raaka-aine ja monipuolinen käyttää. Peruna tuotiin Suomeen 1720-luvulla. Aluksi sen viljelyyn suhtauduttiin epäilevästi. Jouduttiin jopa jakamaan erikoispalkintoja sen viljelystä. Nykyisin on tarjolla eri perunalajikkeita eri käyttötarkoituksiin.

Perunavelli

500 g jauhoisia perunoita
4 dl vettä
5 dl maitoa
0,5 dl ohrajauhoja
¾ tl suolaa

Perunat kuoritaan ja keitetään vedessä pehmeiksi, jonka jälkeen ne survotaan keitinvedessä soseeksi. Jauhot sekoitetaan kylmään maitoon ja seos kaadetaan velliin, joka saa vielä kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia. Hämmennetään välillä. Lopuksi lisätään suola. Nautitaan voisilmän kera.

Noora suosittelee päivälliseksi kirjolohipyöryköitä, koska ne ovat hyviä ja kauniin värisiä. Lohi on myös terveellistä, kun se sisältää omega-3-rasvahappoja, kertoi Noora. Hän itse syö kirjolohipyörykät perunamuussin eli -soseen ja salaatin kanssa. Lohi kuuluu suomalaiseen jouluun vähintään graavattuna tai savustettuna. Se ei kuitenkaan ole välttämättä lasten herkkua tässä muodossa.

Perunavelliä ja aurinkoleipää


Kirjolohpyörykät

350 g kirjolohta
3 porkkanaa
1 sipuli
1 muna
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
1 rkl tilliä

Jauha kirjolohi, kuoritut porkkanat ja sipuli lihamyllyllä. Lisää jauhettuun seokseen muna, suola, valkopippuri ja tilli. Sekoita seos hyvin. Tee seoksesta pyöreitä palloja ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteessa noin 20– 25 minuuttia. Lasten mieleen on tarjota kirjolohipyörykät perunasoseen sekä salaatin kanssa.

Essi ehdottaa jälkiruoaksi mansikka-omenakiisseliä. Mansikka ja omena muodostavat maistuvan kokonaisuuden. Kiisseli on myös hauskan näköistä, ja hyvä jälkiruoka, sanoi Essi. Omena sopii jouluun ja mansikat antavat joulun punaisen värin.

Omena-mansikkakiisseli

1 l vettä tai laimennettua omenamehua
1 dl sokeria
3 omenaa
½ litraa mansikoita
3 rkl perunajauhoja

Keitä vesi, sokeri ja omenat kattilassa, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Ota kattila liedeltä. Lisää perunajauhojen joukkoon tilkka vettä, että saat tehtyä juoksevan nesteen perunajauhosta. Lisää perunajauhoneste koko ajan sekoittaen kuumaan nesteeseen. Laita kattila uudelleen liedelle ja anna kiehahtaa (huom! älä keitä, koska kiisseli sitkistyy). Ota kattila liedeltä ja lisää lopuksi mansikat sekoittaen. Kaada kiisseli vadille. Ripottele pintaan sokeria, jotta ei muodostu kettua eli kuorta.



Kuvan kiisselissä on käytetty fariinisokeria makeuttamiseen.

Mirka on todennut tiikerimuffinssit herkullisiksi. Alun perin hän on tehnyt näitä muffinsseja koulussa. Muffinssit on helppo tehdä. Väreillä voi leikkiäkin - tehdä muffinsseista pieniä tiikereitä vaihtelemalla sopivasti vaaleaa ja tummaa taikinaa keskenään. Muffinssit voi koristella karemelleilla. Joskus koulun jälkeen on mukava ottaa myös tiikerimuffinssi pikkuvälipalaksi.

Amerikasssa syödään muffinsseja ruoan kanssa leivän asemesta. Se voi tuntua suomalaisista hieman oudolle, mutta sitäkin voisi tällä viikolla kokeilla.

Tiikerimuffinssit

125 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl piimää tai kermaviiliä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja vehnäjauhot keskenään ja lisää ne yhdessä piimän kanssa taikinaan. Sekoita osaan taikinaan kaakaojauhe. Jaa taikina kerroksittain vuokiin. Paista 175-asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa teen kanssa.

Ehkä makeat muffinssit eivät sovi ruokaleiviksi, joten pikkukokit valitsivat ruokaleiväksi marttojen aurinkoleivän. Leipä on muodoltaan kuin auringonkukka. Siitä on myös jokaisen helppo lohkaista pala.




Aurinkoleipä

3dl vettä
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
¾ tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 dl porkkanaraastetta
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl ruisjauhoja
noin 7 dl vehnäjauhoja
voiteluun: munaa tai maitoa
pinnalle: auringonkukansiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja, porkkanaraaste ja auringonkukansiemenet. Alusta taikinaan jauhot. Peitä taikina leivinliinalla tai muovilla ja anna kohota.

Ripottele leivinpöydälle jauhoja ennen leipomista. Taikina voi tarttua pöytään porkkananraasteen vuoksi. Ota taikinasta yksi kolmasosa ja leivo siitä pyöreä, litteä leipä. Pane leipä leivinpaperin päälle pellille. Jaa lopputaikina kymmeneen palaan ja leivo pyöreiksi sämpylöiksi. Pane sämpylät leivän ympärille melkein kiinni leipään. Anna kohota peitettynä.

Voitele leipä maidolla tai vatkatulla munalla. Pistele keskellä oleva leipä. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä ja paista 225-asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Marttojen aurinkoleipä on syntynyt vuosien 2006– 2008 Auringolla leipää -hankkeen myötä. Pag-La-Yiri-järjestö käynnisti Marttojen tuella Afrikassa Burkina Fasossa aurinkoenergialla toimivan leipomon. Leipomo tarjoaa työtä ja hyvää ravintoa alueen ihmisille. Leipomon tuotolla järjestö tuki marttojen kouluttamien 58 neuvojan työtä 200 kylän alueella. Martat osallistuivat talkoisiin leipomalla ja myymällä Martan aurinkoleipää.



Pöytä koreaksi

Ruoanlaitto ja leipominen on kokonaisvaltaista tekemistä. Ruoan ja leivonnaisten valmistumisen jälkeen ne tulee saada tarjolle kauniisti. Ruokahalua kiihottaa, kun ateria on kauniisti esillä. Lasten käydessä pöytään ruokailemaan, he myös kiinnittävät huomiota lautasliinojen kuviointiin, väreihin ja taitteluun. Muotojen ja värien avula on mahdollista johdattaa teemaan ja tunnelmaan. Aterian aikana lautasliinan kosketus on kuin piste hyvälle tarinalle. Lapsille on myös hyvä opettaa pöytäetiketti eli luonteva, kohtelias käyttäytyminen pöydässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti