"Tule meille, Tuomas kulta, tuopa joulu tullessas ja hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi."
Suomessa joulun aika alkaa Tuomaksen päivänä eli 21.12. ja jatkuu Nuutin päivään 13.1. Moni päättää kuitenkin joulun nykyään jo loppiaiseen eli 6.1.
Jouluruoka on nimitys ruokalajeille, joita syödän joulun aikaan. Suomessa tavallisia perinnejouluruokia ovat esimerkiksi riisipuuro, sekahedelmäkiisseli, kinkku, karjalanpaisti, maksa-, lanttu-, porkkana- ja imelletetty perunalaatikko, rosolli ja graavilohi. Jouluna maistuvat leivonnaisista joululeipä, piparit ja tortut. Jouluruoissa on aluellisia eroja, ja olemme saaneet myös uusia tuulia jouluruokiin maailmalta.
Edelleen moni suomalainen noudattaa perinteistä kaavaa jouluruokailussa. Aamulla tai viimeistään lounaalla syödään joulupuuro kanelin ja sokerin tai sekahedelmäkiisselin kanssa. Joskus puuroon on mukava lisätä manteli. Se, joka löytää puurostaan mantelin, saa tehdä toivomuksen. Mantelin saamista ei saa paljastaa muille henkilöille siksi, että näin toiveen uskotaan toteutuvan varmemmin.
Päivällinen on varsinainen jouluateria ja kohokohta, jolloin pöytä notkuu herkkuja, perinteisiä ja uusia jouluruokia. Vanhan tavan mukaan yölläkin saa syödä. Jouluna syödään monipuolisesti, tukevasti ja rauhallisesti. Glögi ja jouluolut maistuvat jouluruoan kanssa. Yhä enemmän käytetään myös mietoja viinejä, vaikka se ei perinteiseen suomalaiseen jouluruokailuun kuulukaan.
Kaikkia jouluruokia ei tarvitse kaiken kiireen keskellä valmistaa itse, jos ei ole aikaa. Turha on stressata itseään. Kaupoista saa valmiita jouluruokia, joita voi halutessaan tuunata ennen tarjoilua. Lisäät haluamasi mausteita, ehkä vähän kermaa, voita ja kuohkeutta antamaan kananmuna. Laittaessasi ruoan omaan paitoastiaan valmistumaan, se näyttää ja maistuu itsetehdyltä. Nykyisin on myös tarjolla valmiita kasvissoseita, jotka helpottava ruoanlaittajan kiireitä. Lisää haluamasai raaka-aineet, ja saa taas itsetehtyä ruokaa.
Joululeivonnaisissa on laaja valikoima, joten kiireinen henkilö saa ostettua kaiken kaupasta tai tilaamalla pitopalvelusta. Mainio tapa on hyödyntää valmiita taikinoita tehden nopeasti esimerkiksi joulutortut samalla saaden kotiin ihanan tuoksun.
Osa ihmisistä haluaa kuitenkin valmistaa edelleen jouluruoat itse, koska se tuo kotiin oman tunnelman ja tuoksut. Jouluvalmistelut kannattaa aloittaa ajoissa ilman kiireitä. Pakastinta voi käyttää välillisesti säilytyspaikkana. Leivonnaiset eivät yleensä kärsi pakastamisesta, joten niistä on hyvä aloittaa joulun tunnelman luominen.
Slow Food on trendi maailmalla eli hitaasti kypsytettyä ruokaa laadukkaista raaka-aineista, mahdollisesti lähiruokaa. Ateria nautitaan hitaasti hyvässä seurassa. Se on muuta kuin nälän poistamista nopeasti. Tämä sopii jouluun erinomaisesti. Jouluna usein vaalitaan paikallisia ja perinteisiä ruokia ja valmistusmenetelmiä, joka on myös tunnusomaista tälle trendille. Luonnollisesti voi itse myös kehittää uusia käyttömuotoja kotimaisille raaka-aineille, samoin muotoilla ruokia uudelleen.
Marttojen nopea
porkkanalaatikko
1 kg porkkanoita
3 dl porkkanoiden keitinlientä
1 dl mannasuurimoita
1 rkl rasvaa
1 tl suolaa
valkopippuria
siirappia
(kermaa)
3 dl porkkanoiden keitinlientä
1 dl mannasuurimoita
1 rkl rasvaa
1 tl suolaa
valkopippuria
siirappia
(kermaa)
Kuori porkkanat, keitä ne kypsiksi ja soseuta. Lisää
joukkoon muut aineet. Osan keitinliemestä voi korvata maidolla. Pane seos
voideltuun uunivuokaan. Kypsennä laatikkoa 200-asteessa noin tunti.
Sonjan glögisipulit
5 punasipulia
10 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
4 dl glögiä
1 dl sokeria
suolaa ja mustapippuria
Kuori punasipulit ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori
valkosipulinkynnet. Laita sipulit kypsymään kiehuvaan veteen muutamaksi
minuutiksi. Kiehauta glögi ja sokeri
sekä lisää suola ja pippuri. Lisää keitetyt ja jäähdytetyt sipulit kylmään
liemeen. Anna maustua viileässä vähintään vuorokausi. Jos kaapista löytyy
punaviiniä, voit osan glögistä korvata sillä.
Piimälimppu
1
l piimää
75
g hiivaa
2
tl pomeranssinkuorta
2
tl fenkolia
2
tl anista
1½
rkl suolaa
1½
dl siirappia
6
dl ruisjauhoja
noin
17 dl hiivaleipäjauhoja
Lämmitä
piimä kädenlämpöiseksi, johon lisäät hiivan. Sekoita. Lisää mausteet, suola ja
siirappi sekoittaen . Lisää vähitellen jauhot. Vaivaa taikina hyvin. Anna
taikinan kohota. Leivo kaksi limppua, jotka kohotat uunipellillä. Pistele limput
ennen uuniin laittamista ja paista 200-asteessa noin 40 minuuttia. Voitele leivät
paistamisen loppuvaiheessa siirappi-vesiseoksella.
Piimälimput menossa uuniin
Piimälimput paistamisen jälkeen
Hildegardin
hermo- ja älypiparit
Tässä on herkullinen pipariohje, joka on piparikirjasta. Ohje on peräisin 1100-luvulta. Hildegardin mukaan pipareita tulisi nauttia päivittäin 2–4 kappaletta. Piparit kirkastavat älyä, rauhoittavat mieltä ja antavat energiaa, näin väitetään. Joka tapauksessa ne ovat herkullisen makuisia ja katoavat suihin muita nopeammin. Ei muuta kuin piparintekoon!
550
g voita
1
tl vaniljasokeria
11
dl ruskeaa sokeria
2
1/2 tl kanelia
2
munaa
2
1/2 tl muskottia
11
dl spelttivehnäjauhoja
1/2
tl neilikkaa
4
tl leivinjauhetta
3
dl mantelijauhetta
Sekoita
voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Lisää muut aineet. Muovaile
taikina tangoiksi. Sulje
se muovipussiin ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään. Leikkaa tangoista
vajaan sentin paksuisia
viipaleita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Koristele halutessasi viipaleet
mantelilastuilla. Paista 175-asteen lämpötilassa noin 15 minuuttia
Oskun
joulukakku
Pohja:
6
munaa
3
dl sokeria
2
dl durum-vehnäjauhoja (pastan valmistamiseen käytettävää vehnäjauhoa)
1
dl perunajauhoja
2
rkl kaakaojauhetta
1
tl leivinjauhetta
(1
tl vaniljasokeria )
Vatkaa
munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot sekä kaakao- että leivinjauhe
keskenään ja lisää munavaahtoon. Paista 175-asteessa 45–60 minuutia kunnes
kakku on kypsä. Käytä irtopohjavuokaa, kakku on helpompi kasata siihen. Kumoa
jäähtyneenä ja anna "huilata" seuraavaan päivään. Leikkaa kakku kolmeen
osaan huilaamisen jälkeen.
Täyte:
2
rasiaa appelsiinituorejuustoa (Viola 100
g)
4
dl kuohukermaa (vaahtona)
500
g maitorahkaa
1
dl punssia
2–3 liivatelehteä
2
tl vaniljasokeria
1
purkki sokeriliemeen säilöttyjä kirsikoita pilkottuina. Sokeria maun mukaan,
miten ilmelän täytteen haluat.
Liota
liivatelehdet vedessä ohjeen mukaan. Sekoita maitorahka, tuorejuusto, punssi,
sokeri ja vaniljasokeri keskenäään. Liuota liivatelehdet pieneen määrään kuumaa
vettä ohjeen mukaan ja lisää hivenen jäähtynyt seos rahka-juustomassan sekaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se seokseen sekä pilkotut kirsikat.
Ota
kakusta ensimmäinen viivpale ja laita se irtopohjaisen kakkuvuokan pohjalle ja
kostuta se punssilla (laimennos 1:1 suhteessa). Päällystä pohja kevyesti mango-
tai omenasoseella. Lisää täytteestä puolet pohjan päälle. Laita keskimmäinen
osa täytteen päälle ja kostuta punssilla, päällystä mango- tai omenasoseella ja
laita loput täytteestä pohjan päälle. Aseta viimeinen pohja täytteen päälle ja
kostuta punssilla. Laita kakun päälle leivinpaperia tai talouskelmua ja pistä
se jääkaappiin odottamaan 1–2
tuntia.
Kuorrutus:
2
dl sokeria
2
dl kermaa
2
munaa
2
rkl maissitärkkelystä
1/2
dl vahvaa kahvia
1–2 tl
vaniljasokeria
lopuksi
100–200 g voita
Sekoita
sokeri, kerma, maissitärkkelys ja vaniljasokeri keskenään tasaiseksi ja lisää
kahvi. Keitä seoksesta kiisseli (älä polta pohjaan). Lisää voi valmiiseen
kiisseliin tasaisesti sekoittaen ja kaada täyte kakun päälle (anna olla irtopohjavuoan
reunat paikoillaan ) Nosta kakku takaisin jääkaappiin, kun kiisseli kakun päällä
on jäähtynyt, ja anna sen olla siellä seuraavaan päivään. Älä peitä kakkua, jos
kiisseli on lämmin, koska kosteutta voi tiivistyä kiisselin päälle. Seuraavana
päivänä koristele kakun reunat kermavaahdolla, ja viimeistele kakku
haluamallasi tavalla.
Joulurauhaa ja maukkaita ruokailuhetkiä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti