keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Vuode ja vuodetekstiilien hoito


Vuoteen historia       

Varhaisina aikoina vuoteeksi riitti pieni kuoppa, joka pehmustettiin lehdillä, heinillä, sammaleella tai muilla luonnosta saatavilla pehmikkeillä. Myöhemmin, kun vuode haluttiin suojata hyönteisillä ja eläimiltä, vuoteen ympärille tehtiin ristikkorakennelma, joka vuorattiin eläinten nahoilla. Vuode sijoitettiin usein hieman korkeammalle maasta.

Egyptiläiset vuorasivat vuoteensa matoilla, pellavakankailla ja kudotuilla huovilla. Jalkopään päätylevy esti nukkujaa putoamasta lattialle, ja erillinen tyyny piti huolen siitä, ettei kampaus mennyt sekaisin yön aikana.

Vuonna 3500 e.Kr. Babylonian kuninkaallisessa palatsissa vuode sai erillisen huoneensa. Makuuhuoneessa nukkui vain talon isäntä. Vaimo, lapset ja palvelusväki nukkuivat sohvilla ja lattialla.

Kreikkalaiset alkoivat ensimmäisinä käyttää päätyä nukkujan pään puoleisessa päädyssä. Rikkaat verhoilivat päädyn silkeillä ja koristelivat sen.

Roomalaiset, jotka olivat hyviä maanviljelijöitä, keksivät ensimmäisenä patjan, joka oli oljilla tai sulilla täytetty säkki. Nykyisin on materiaalina vaahtomuovi tai patjan rakenteena voi olla erityppisiä jousituksia. Sekä vaahtomuovi- että joustinpatjoissa on mahdollisuus valita eri kovuisia vaihtoehtoja nukkujan painon mukaan. 1980-luvulla vesi- ja ilmapatjat tulivat markkinoille. Sopivan patjan löytäminen edellyttäisi koenukkumista ennen ostopäätöksen tekemistä.

Vuoteessa vietämme kolmanneksen elämästämme, joten sillä on suuri merkitys, minkälaisessa vuoteessa nukumme. Hyvin nukutun yön jälkeen jaksamme opiskella ja työskennellä.

Siivous 

Makuuhuoneen kuin vuoteen puhdistaminen on koko perheen yhdessä tekemistä viihtyisyyden hyväksi. Jos perheessä on muita perheenjäseniä, tulisi sopia yhdessä työnjaosta. Lapset on hyvä ottaa mukaan pienestä pitäen. Samalla he oppivat arjen hallintaa. Suunnittele milloin ja mitä siivoat.

Päivittäin tulisi jättää vuode auki aamutoimen ajaksi, jolloin vuode tuulettuu ja kosteus haihtuu. Hyvä on aukaista myös ikkuna, jolloin tuulettuminen tapahtuu nopeammin, pöyhi tyyni ja peittoa pedatessa. Pöyhiminen pitää täytteet kuohkeina ja pidentää niiden kestävyyttä. Tämän jälkeen sijaa vuoteesi. Kerran viikossa tuuleta vuodevaatteet ja pese lakanat ja pussilakanat 2–3 viikon välein. Tyynyliinat voi pestä useamminkin, jopa kerran viikossa, koska nukkuessa ihosta erittyy hikeä ja rasvaa, ja ne kiinnittyvät tekstiilin pintaan. Kuukausittain imuroi ja tuuleta patjat. Pari kertaa vuodessa pese tyynyt, peitot ja sijauspatja tai sen päällinen hoito-ohjeen mukaan.

Vuode

Tutustu ensin hoito-ohjeisiin, jotka näet tuotteen pesuetiketistä. Vuode voi olla esimerkiksi runkopatjalla tai patjalla. Runkopatjaa on hankala viedä ulos tuulettumaan ja raikastumaan, joten runkopatja tulisi imuroida säännölliset kerran kuukaudessa.

Siitepölyaikaan ei kannata ulos viedä tuulettumaan mitään, koska allergisille siitä tulee enemmän haittaa kuin hyötyä eli vuode ei raikastu. Talvella pakkassäällä saadaan vuode raikkaaksi, jos runkopatjan sijauspatja tai tavallinen patja voidaan viedä ulos tuulettumaan.

Patja

Patja säilyy hygieenisenä ja raikkaana pitempään, kun sitä hoidetaan säännöllisesti. Käyttäessäsi vaahtomuovipatjaa, varmista ilmankierto säle- tai reikäpohjaisessa sängyssä. Nukkuessaan ihminen ”hengittää” ja jopa hikoilee, jolloin syntyy kosteutta. Tämän vuoksi vuode tulee tuulettaa ennen vuoteen sijaamista. Kääntele patjaa säännöllisesti pituus- ja leveyssuunnassa, jotta se kuluu tasaisesti eikä patjaan tulee kuoppaa keskikohdalle. Tuuleta ja imuroi patja säännöllisesti kerran kuukaudessa. Vaahtomuovipatjaa ei saa tampata, koska se vahingoittaa vaahtomuovi solurakennetta. Uuden patjan alkutuoksun saa parhaiten pois painelemalla ja imuroimalla patjaa samanaikaisesti. Jos patjan ympärillä on irrotettava pestävä päällinen, pese se hienopesuohjelmalla 60-asteessa. Sulje vetoketju ennen pesua. Älä käytä rumpukuivatusta. Suorista päällinen ennen pesun jälkeen muotoonsa ja mittaansa.

Sijauspatja

Sijauspatjan hoito-ohjeet löytää pesuetiketistä. Tuuleta ja imuroi sijauspatja säännöllisesti kerran kuukaudessa. Jos tuotteessa on erillinen pestävä päällinen, pese se hienopesuohjelmalla 60-asteessa. Sulje vetoketju ennen pesua. Älä käytä rumpukuivatusta. Suorista päällinen ennen pesun jälkeen muotoonsa ja mittaansa. Läpitikatun sijauspatjan pesu on hienopesuohjelmalla joko 40- tai 60-asteessan (ks. pesuohjeet). Suorista sijaispatja pesun jälkeen muotoonsa ja mittaansa sekä kuivata ilmassa paikassa.

Peitot

Kuohkeus peitossa säilyy, kun niitä hoidetaan säännöllisesti ja noudatetaan tuotteessa olevia hoito-ohjeita. Anna vuoteen tuulettua aina ennen sijaamista. Pöyhi peitettä aamuisin ja tuuleta kerran viikossa. Pese peite 1–2 kertaa vuodessa. Pese kuitutäytteiset tyynyt hienopesuohjelmalla 60-asteessa (jos tuote sen kestää) ja linkoa kevyesti. Laita vain 1/3 normaalista pesuainemäärästä. Suorista peite kosteana ja varmista täytteen tasaisuus. Kuivata peite ilmavassa paikassa narulla tai tason päällä. Kääntele ja pöyhi peittoa kuivauksen aikana. Isot peitot ovat raskaita kotitalouden pesukoneeseen ja liian isoja käsin pestäväksi. Ne viedään pesulaan tai pestään taloyhtiön pesulassa isossa pesukoneessa. Pesu pitää vuoteen hygieenisenä ja raikkaana. Valmistajat suosittelevat peitteiden vaihtoa noin neljän vuoden välein.

Tyynyt 

Kuohkeus tyynyissä säilyy, kun niitä hoidetaan säännöllisesti ja noudattamalla tuotteessa olevia hoito-ohjeita. Pöyhi tyynyä aamuisin ja tuuleta kerran viikossa. Pese tyynyt 3–4 kertaa vuodessa. Pese kuitutäytteiset tyynyt yksi kerrallaan runsaassa vedessä hienopesuohjelmalla 60-asteessa (jos tuote sen kestää) ja linkoa kevyesti. Laita vain 1/3 normaalista pesuainemäärästä. Tyyny voidaan pestä käsin saippuapohjaisessa pesuaineliuoksessa. Painele, hiero ja huljuttele vedessä ja huuhtele kunnolla kolmessa eri huuhteluvedessä. Puserra vesi pois tarkkaan ja kuivata ilmavassa paikassa vaaka-asennossa välillä pöyhien. Kesällä tyynyt on hyvä kuivata ulkona. Suorista tyynykosteana ja varmista täytteen tasaisuus. Kuivata tyyny ilmavassa paikassa narulla tai tason päällä. Kääntele ja pöyhi tyynyä kuivauksen aikana. Pesu pitää vuoteen hygieenisenä ja raikkaana. Valmistajat suosittelevat tyynyjen vaihtoa noin kahden vuoden välein.

Lakanat ja tyyniliinat 

Lakanoita ja tyynyliinoja on 100 prosenttisesta puuvillasta, silkistä ja pellavasta. Lisäksi on saatavilla tuotteita, jossa osa raaka-aineesta on keinokuitua.

Pesuohjeita kannattaa noudattaa, ne löytyvät tuotteista. Näin tekstiilit kestävät pitempään. Vuodetekstiilit pestään 60-asteessa hienopesuohjelmalla väljässä vedessä. Tummat värit pestään ensimmäisen kerran erillään. Värilliset tuotteet pestään pesuaineella, jossa ei ole optisia kirkasteita.

Lakanat, pussilakanat ja tyynyliinat kannattaa mankeloida tai silittää pesun jälkeen, jolloin kuitujen rakenne menee kiinni. Tällöin ne eivät pölise ja likaannu niin helposti. Tämä on hyvä huomioida, jos nukkuja kärsii kotipölyallergiasta. Satiinituotteet saavat silitettäessä tai mankeloidessa upean kiillon.

Vuodevaatteiden säilytys

Puhtaat lakanat laitetaan pinon alimmaiseksi pesun jälkeen. Kellastumisen välttämiseksi liinavaatteet säilytetään muista vaatteista erillään. Tuoksuvat liinavaatteet saadaan, kun neliskulmaiseen kangastilkkuun päälle laitetaan kourallinen laventelin kuivattuja tai tuoreita lehtiä. Sido kangas pussiksi. Ne torjuvat samalla vaatekoita. Tuoksuvat liinavaatteet saadaan myös, kun laitetaan pala tuoksusaippuaa liinavaatekaappiin.

Helmalakanat 

Tarkista pesu- ja hoito-ohjeet tuotteesta. Näin ne kestävät pitempään. Helmalakanat on syytä tuulettaa ja pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Päiväpeitteet 

Tarkista pesu- ja hoito-ohjeet tuotteesta. Tuuleta päiväpeitteet kerran viikossa.

Koristetyynyt 

Tarkista pesu- ja hoito-ohjeet tuotteesta. Tuuleta koristetyynyt kerran viikossa.

Huovat 

Tarkista pesu- ja hoito-ohjeet tuotteesta. Tuuleta huovat kerran viikossa.

Sängyn päädyt

Kankaiset sängynpäädyt imuroidaan samalla, kun vuode imuroidaan. Puisista ja metallisista sängynpäädyistä pyyhitään pölyt.

Vuodevaatteiden hoitotuotteet

Vuodevaatteille on suunniteltu erilaisia hoitotuotteita. Vuodetekstiilisuoja muodostaa tekstiilin pinnalle näkymättömän suojakerroksen, joka estää lian ja kosteuden imeytymistä kankaaseen. Se ei muuta tekstiilien ominaisuuksia eikä hengittävyyttä. Suojaus sopii kaikille kangaslaaduille, niin patjoille, peitteille kuin päiväpeitteellekin. Suojaus pidentää tekstiilin ikää ja vähentää pesulakuluja. Tavallisessa käytössä suojaus kestää noin 2–3 vuotta.

Sängynraikastin poistaa tekstiileistä ummehtuneet ja epämiellyttävät hajut sekä estää pölypunkkien kasvun. Raikastin estää myös vuodekastelun aiheuttamia haittoja. Vaikutus kesää muutaman pesun kulumatta pois.

Potilasvuode
Sairaaloissa on tarkat ohjeet potilasvuoteen puhdistamiselle, on kysymys sitten erityispotilaan, leikkaussaliin menevän potilaan, keskoskaapin vuoteen hoitamisesta tai vainajan vuoteen huollosta.

Jos kotona on esimerkiksi kovassa kuumeessa oleva potilas, joka välillä hikoilee, niin tämä tulee ottaa huomioon myös vuoteen puhdistamisessa.

Pölypunkit

Pölypunkit (Dermatophagoides) ovat pieniä, noin 0,3–0,5 mm kokoisia hämähäkkieläimiä, jotka viihtyvät kosteassa ja pölyisessä ympäristössä. Pölypunkit syövät orgaanisia hiukkasia, kuten ihmisten kuolleita ihosoluja, siitepölyä ja homehiukkasia. Joillekin ihmisille ne saattavat aiheuttaa allergiaa, mutta Suomessa pölypunkkien aiheuttamia oireita on liioiteltu ja ne ovat harvoin jos koskaan sairauden varsinainen syy tai tärkein pahentaja. Nykykodeissa pölypunkit ovat erittäin harvinaisia, koska keinokuidut ja kuiva huoneilma ovat niille huono elinympäristö. Suomessa niitä tavataankin lähinnä vain vanhoissa navetoissa. Pölypunkit ovatkin eteläisissä maissa yleinen ongelma. Pölypunkkeja voi hoitaa kotikonstein. Käytä helppohoitoisia, 60 c-asteen pesun kestäviä vuodevaatteita. Pese tyynyt ja peitot n. kerran vuodessa, imuroi patjat muutaman kerran vuodessa. Kova pakkanen tappaa punkit. Vaatteiden pitää olla -28 asteessa vähintään 6 tuntia tai -18 asteessa 24 tuntia. Voit myös löylyttää kuivassa saunassa yli 60 asteen lämpötilassa ja tuulettaa sen jälkeen. Tuuleta vuodevaatteet säännöllisesti. Anna sängyn jäähtyä ja kuivua nukkumisen jälkeen ennen petaamista. Vaihda lakanat ja tyynyliinat säännöllisesti suositusten mukaan. Vältä liian kosteaa ja lämmintä huoneilmaa. Sopiva huoneilman kosteus on 30–40 % ja lämpötila 20–22 °C. Huolehdi asunnon riittävästä ilmanvaihdosta. Varmista, että makuuhuoneeseen tulee korvausilmaa ulkoa ja että se poistuu asunnon poistoilmaventtiilien kautta.










Lähteet 

Martat 2011
Verkkodokumentti. Luettu 3.12.2011.
Etusivu > Neuvot arkeen > Siivous.
Etusivu > Neuvot arkeen > Pyykki > Pölypunkit pois
www.martat.fi


Finlayson 2011
Verkkodokumentti. Luettu 3.12.2011.
Etusivu > Familon > Hoito-ohjeet
www.finlayson.fi


Softcare 2011
Verkkodokumentti. Luettu 3.12.2011.
Etusivu > Vuodevaatteiden hoitotuotteet
www.softcare.fi


Hinkkanen, T.; Immonen, P.; Kokkonen, M.; Liimatainen, A. & Palojoki, P. 2009
Taituri, Kotitalous 7–9


Valitut Palat, Reader’s Digest 1993
Konstit on monet – Kekseliäitä kikkoja, uusia ideoita ja pikaratkaisuja kaikkiin kodin pulmiin. 1.p. Milanostampa Spa. Farigliano. Italia.


Valitut Palat, Reader’s Digest 2005
10000 niksiä, neuvoa & ohjetta – Nokkelia oivalluksia ja käytännön ratkaisuja arkipulmiin. S.A. Partenaires Fabrication. Paris. France.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti