Jos arvostat terveellistä ja edullista ruokaa, kannattaa
lähteä hakemaan lisukkeeksi luonnosta makua ja väriä. Yllätyt, mitä kaikkea
luonto meille tarjoaa.
Puhtaus, terveellisyys ja ympäristöystävällisyys on
luonnontuotteiden vahvuus. Luonnontuotteiden keruun tarjoaman hyötyliikunnan
lisäksi suomalaisissa luonnonyrteissä on runsaasti terveellisiä ravintoaineita.
Luonnonyrtit ovat meidän jokaisen saatavilla, mutta niiden talteenotto ja
käyttö on vielä vähäistä.
Luonnonyrttien eli villivihannesten käytön opettelu kannattaa
aloittaa yhdestä tai kahdesta yrtistä.
Helpointa on aloittaa tunnistaminen ja tutustuminen esimerkiksi
nokkosesta, poimulehdestä, koivunlehdestä, maitohorsmasta ja voikukasta.
Kyseiset yrtit ovat yleisiä koko maassa. Luonnonyrtit kerätään kuivalla säällä
puhtaalta alueelta. Poimi vain terveitä kasveja. Huomaa kuitenkin, että
jokamiehenoikeuksiin ei kuulu puiden lehtien kerääminen. Siihen tarvitaan
maanomistajan lupa.
Lähtiessäsi keräämään yrttejä luonnosta, ota mukaan ilmava
kori, johon voit laittaa rasioita tai pieniä paperipusseja poimiessasi samalla
keräysmatkalla useita erilaisia yrttejä. Voit poimia myös matalareunaiseen
paperikassiin yrttejä. Käsien suojaksi tarvitaan käsineet ja versojen
leikkaamiseen sakset.
Yrttien käyttö jaetaan neljään eri luokkaan: vihanneskäyttö,
maustekäyttö, käyttö yrttijuomien raaka-aineena ja rohdoskäyttö. Aloita
yrttiruokien käyttö miedon makuisilla luonnonyrteillä, ja kokemuksen karttuessa
voit siirtyä voimakkaampiin makuihin.
Tunnetuin luonnonyrttimme lienee nokkonen. Se sopii
aloittelijalle hyvin, koska se on miedon makuinen. Nokkonen on arvokkain
luonnonyrtimme. Nokkosessa on mm. pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti
rautaa. Mikään kasvi Suomessa ei
sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. Nokkonen sopii esimerkiksi
keitoksi, munakkaaseeen, täytteeksi uunikalan vatsaan, lettuihin ja
leivonnaisiin. Ruoaksi tarkoitettu nokkonen kerätään ennen kukintaa aurinkoisen
jakson jälkeen, jolloin nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Voit poimia
versot, kun ne ovat 10-15 cm. Jos nokkonen ehtii kasvaa pituutta enemmän,
leikkaa noin 10 senttimetriä kasvin yläosasta käyttöön. Tuore nokkonen
kiehautetaan 1-2 minuuttia ennen ruoaksi valmistamista.
Poimulehdistä käytetään nuoret lehdet ennen kukintaa. Alkukesän
varjossa kavaneet lehdet ovat miedoimman makuisia. Tuoreet lehdet sopivat
mainiosti voileiville salaatin sijaan, salaatin ainekseksi tai tuoresilppuna
keittoihin ja muhennoksiin.
Koivulehdet ovat C-vitamiinipitoisia. Kun lehdet ovat
hiirenkorvalla, niiden poiminta voidaan aloittaa salaattien joukkoon,
koristeeksi keitoihin tai voileivälle väriä antamaan. Pääsato kerätään ennen
juhannusta.
Maitohorsman kerääminen aloitetaan jo keväällä. Nuoret versot
käytetään parsan tavoin keitettynä. Lehdet kerätään kesä-heinäkuussa juuri
ennen kukintaa, jolloin ne sopivat tuoreeltaan salaatteihin ja kasvisruokiin. Maitohorman
kukkiessa voidaan kertätä kukat, joista tehdään juomia. Siitä saadaan kauniin
väristä mehua. Kesäisiin booleihin saadaan siten väriä.
Voikukasta voidaan hyödyntää koko kasvi. Se on yksi
arvokkaimpia kasvejamme sisältäen karoteenia sekä B-, C- ja D-vitamiineja. Kun
poimit luonnosta voikukanlehtiä, valitse varjoisten paikkojen pienet sileäreunaisimmat
lehdet, koska ne ovat miedoimman makuisia salaatteihin, keittoihin ja
leivontaan. Mykeröt sopivat salaatteihin ja siman valmistukseen sekä juuret
mausteeksi tai paahdettuna yrttijuomaksi.
Kun maustat tuoreilla yrteillä, hienonna ne juuri ennen
käyttöä. Tarkista aina ruoan maku ennen tarjolle tuontia ja lisää tarvittaessa
yrttejä tai muita mausteita.
Nokkospesto
50 g tuoreita nokkosenlehtiä
0,5 dl pinjansiemeniä
0,5 dl emmentaljuustoraastetta
1 valkosipulinkynsi
0,75 dl rypsiöljyä
(0,25 tl yrttisuolaa)
Kiehauta noin litra vettä, lisää nokkoset ja keitä nokkosia
noin 2 minuuttia. Siivilöi. Mittaa monitoimikoneen kulhoon nokkoset,
pinjansiemenet, juustoraaste, kuorittu valkosipulinkynsi ja tarvittaessa suola.
Hienonna tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Tarjoa
herkullista pestoa kalan, lihan, pastan tai uusien perunoiden kanssa. Vinkki:
voit myös kokeilla muita juustoja, kuten parmesaanijuustoa ja muita siemeniä,
esimerkiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä.
Nokkospesto |
Sieni-yrttipiiras
Pohja:
125 g rahkaa
125 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
150-200 g esikäsiteltyjä sieniä
1 sipuli
150 g juustoraastetta
3 munaa
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
mustapippuria
yrttejä oman maun mukaan, esim. nokkosta, poimulehteä,
voikukkaa, maitohorsmaa, vuohenputkea
Sekoita rahka ja pehmeä rasva. Lisää kuivat aineet. Levitä
taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Hienonna sienet ja sipuli ja
kuullota niitä hetki. Levitä pohjan päälle ja lisää juustoraaste. Yhdistä
munat, maito, kerma ja mausteet. Kaada täytteen päälle. Paista 200-asteessa
noin 40 minuuttia.
Poimulehti-kasvispyörykät
4 keskikokoista keitettyä perunaa survottuna
1 porkkana raastettuna
pieni lohko lanttua raastettuna
1 dl hienonnettuja poimulehtiä
1 dl keitettyä rikottuja ohrasuurimoita
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna
1 dl mannasuurimoita
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl oreganoa
0,5 tl ruususuolaa
Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Pyörittele pulliksi ja paista 225-asteessa noin 30 minuuttia. Huom! Perunat ja
ohrasuurimot voi keittää samassa vedessä ja survoa yhdessä. Lantun voit korvata
myös nauriilla.
Poimulehtikasvispyörykät |
- salaatin lehtiä
- voikukan lehtiä
- keitettyjä kananmunia lohkoina
- kastikkeeksi kermaa
- ripaus yrttisuolaa
Huuhtele salaatin ja voikukan lehdet. Voikukan lehdistä
poista lehtiruoto. Revi lehdet pieniksi paloiksi. Keitä kananmunat koviksi ja
pilko munat lehtien joukkoon. Kaada hieman kermaa ainesten päälle ja halutessa
lisää ripaus yrttisuolaa.
Mummon vanhanajan salaatti |
Maitohorsmalla
maustetut porkkanat
500 g porkkanoita
Mausteliemi:
0,5 dl rypsiöljyä
0,25 dl viinietikkaa
0,5 dl porkkanoiden keitinlientä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
0,5 dl maitohorsman lehtiä silputtuna
1 rkl tuoretta kynteliä tai rakuunaa silputtuna
ripaus mustapippuria
Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä ne vähässä vedessä
melkein kypsiksi. Ota keitinvesi talteen. Sekoita mausteliemi. Anna maustua
kylmässä muutama tunti ennen tarjoilua.
Yrttiporkkanat |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti