sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Vapaaehtoistoiminta - aika yhteiseen hyvään


Vapaaehtoistoiminnan keskus Vapari määrittää vapaaehtoistoiminnan seuraavasti: yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman pakkoa, ja jota ei pidetä velvollisuutena ketään kohtaan. Vapaaehtoistoiminnan muotoja ovat psyko-sosiaalinen vapaaehtoistoiminta (auttava ja tukeva tuottava, osallistava sekä tuettu), muu palvelutoiminta, vertaistoiminta, talkoo-, keräys- ja tapahtumatoiminta, järjestötoiminta ja muu kansalaisvaikuttaminen. Vapaaehtoistoiminta voi olla formaalia tai informaalia. Laadukkaasti järjestetyn vapaaehtoistoiminnan elementit ovat taustaorganisaation motiivi ja sitoutuminen, tehtävänkuvaukset, koulutus, perehdytys, ohjaus, tuki, huomioiminen, seuranta ja arviointi sekä tarvittavat resurssit.

Martoissa on aina ollut vapaaehtoistoiminta osana piirin toimintaa. Ilman sitoutuneita ja innostuneita marttoja moni toiminta ja erilaiset tapahtumat eivät olisi olleet mahdollisia. Pohjois-Savon Martoihin on koulutettu eri osa-alueilla marttoja, jotka toimivat piirin toiminnan tukena. 1.9. esimerkiksi vertaismartat järjestivät eri puolille Pohjois-Savoa retket luontoon. Martat menivät eivätkä meinanneet metsään, kun Hidastamalla hyvinvointiin -teemakampanja vuonna 2013 kohdistui Hyvinvointiin luonnosta ja ympäristöstä. Metsähallituksen ja Marttojen kampanjaan joustavat vertaismartat pystyivät vastaamaan nopealla aikataululla. Pohjois-Savon Martat ei olisi voinut toteuttaa retkiä ilman vapaaehtoistoimijoita.

Vuoden 2013 lopulla saimme polkaistua käyntiin Marttakirpparin (Ajurinkatu 43, Kuopio), jonka viralliset avajaiset olivat tammikuussa 2014. Hienon idean ja aikaansa Pohjois-Savon Martoille antoi martta Ritva Putkonen. Marttakirppari toimii vapaaehtoisten turvin. On ollut upeaa huomata, kuinka positiivisesti martat ovat suhtautuneet talkootyöskentelyyn Marttakirpparilla. Ilman vapaaehtoistoimijoita kirpparin käynnistäminen ei olisi ollut mahdollista. Marttakirppari on meidän kaikkien projekti. Jos et ennätä töihin Marttakirppariin, niin oman osuuden voit hoitaa lahjoittamalla sinne vaatteita ja muita tavaroita tai käydä siellä tekemässä ihania löytöjä, ostoksia. Kannustan kaikkia marttoja osallistumaan omalla parhaaksi näkemällään tavallaan kirpparin toimintaan.

Vapaaehtoistoimija osoittaa aktiivista kansalaisuutta. Toimiessaan hän antaa jotakin itsestään, mutta samalla hän saa jotain itselle. Monelle martalle on tärkeää antaa maksuttomasti työpanoksena, mutta hän saa itselle vähintäänkin hyvän mielen.  Vapaaehtoistoiminnalla annetaan toive paremmasta tulevaisuudesta. Lisäksi se on Martoissa yhteisöllistä toimintaa. Vapaaehtoistoiminta on rikas oppimiskokemus, joka mahdollistaa sosiaalisten taitojen ja valmiuksien kehittämisen ja edistää solidaarisuutta. Vapaaehtoistoiminta on voimavara Pohjois-Savon Martoille.

”Oikea tapa tulla onnelliseksi on auttamalla unohtaa itsensä. Sinun ei kauan tarvitse etsiä tilaisuuksia.”  (Norman Vincent Peale)

Kiitos kaikille teille martoille, jotka ovat olleet mukana tukemassa Pohjois-Savon Marttojen toimintaa. Olette tehneet hienoa työtä! Jatketaan samalla tavalla.

Mennään eikä meinata ja osallistutaan Pohjois-Savon Marttojen toimintaan!
Sonja Haapakoski
Pohjois-Savon Martat ry, puheenjohtaja

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti