sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Reilua ruokaa

Marttojen teemana oli vuosina 2011–2013 Hidastamalla hyvinvointiin, johon liittyy teesit keskity ja ole läsnä, tee yhdessä, suunnittele, valitse ja nauti. Nykyisessä kvartaaliyhteiskunnan kiireessä emme ehdi keskittymään ja olemaan läsnä sosiaalisessa kanssakäymisessä. Nyt on aika ottaa rauhallisemmin. Tekemällä yhdessä saamme myös iloa elämään. Monesti yksin ei tule tehtyä, mutta yhdessä saamme ideoita ja sitä kautta opimme uutta, jota voimme tehdä myöhemmin kotona. Ei pidä unohtaa kotona yhdessä arkiaskareiden tekemistä. Pitää aina jättää tilaa myös haaveille ja unelmille. Ne voivat toteutua. Valitse itsellesi, perheellesi ja lahjaksi Vähänkö hyvää -periaatteella.  Marttojen Vähänkö hyvää -periaatteeseen kuuluu myös eettinen kuluttaminen, johon liittyy kiinteästi Reilun kaupan tuotteet. Tekemällä yhdessä ruokaa Reilun kaupan raaka-aineista voimme nauttia yhdessä ruokahetkistä suurella sydämellä.
                      Mitä tarkoitetaan Reilulla kaupalla? Reilu kauppa on sertifiointijärjestelmä, joka parantaa kehitysmaiden tuottajien työ- ja elinoloja. Lapsityövoiman käyttö on myös kielletty. Samalla suomalaiset kuluttajat antaa mahdollisuuden vaikuttaa positiivisesti kehitysmaiden pienviljelijöiden, suurtilojen työntekijöiden ja heidän perheiden elämään. Reilu kauppa ei ole suomalaisten maanviljelijöille kilpailija, koska Suomessa ei kasva esimerkiksi banaania, kahvia tai ruokosokeria.
                      Kansainvälisen Reilun kaupan merkkijärjestelmä sai alkunsa 1980-luvulla meksikolaisten kahvinviljelijöiden aloitteesta.  Valvonnasta vastaa sertifiointiyritys FLO-CERT. Valvonnalle on myönnetty ISO 65-standardi, joka on kansainvälinen takuu valvonnan puolueettomuudesta ja läpinäkyvyydestä. Nykyään Reilun kaupan tuotteita on tuhansia. Niitä tuotetaan 59 kehitysmaassa.
                      Reilun kaupan tuotteiden tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä. Tavoite on, että tuotanto kestävää ihmisen ja ympäristön kannalta. Moni viljelijä on havainnut, että eliökanta maassa on palannut ja sitä mukaa linnut ovat palanneet alueelle, kun hän on siirtynyt viljelemään Reilun kaupan periaatteiden mukaisesti.
                      Kehitysmaiden pienviljelijät saavat tuotteestaan vähintään Reilun kaupan takuuhinnan, joka kattaa tuotannon kustannukset. Lisäksi viljelijöille, jotka kuuluvat osuuskuntaan saavat Reilun kaupan lisän, joka käytetään koko yhteisön hyväksi, esimerkiksi koulunkäyntiin tai terveydenhoitoon. Käyttämällä Reilun kaupan tuotteita tuet myös koko yhteisöä, et vain kehitysmaan viljelijää.
                      Mainio lahjaidea on koota viemisiksi lahjakori, johon laitetaan erilaisia Reilun kaupan tuotteita, kuten esimerkiksi kahvia, teetä, hunajaa, siirappia, sokeria, suklaata, pikkuleipä, tuoremehuja, hedelmiä tai viinejä. On hyvä huomioida, että kaupoissa vaihtelee Reilun kaupan tuotteet. Tuotteita on Suomessa kuitenkin tarjolla yli 1000 erilaista.
                      Oletko kokeillut Reilun kaupan makeuttamista Reilun kaupan hunajalla? Sitä voisi tarjota kokeeksi myös vieraille. Ei hullumpi yhdistelmä, on moni vieras kommentoinut. Ostamalla Reilun kaupan tuotteita, voit itse valmistaa yhdistelmätuotteita eli osa raaka-aineista on suomalaisia ja osa kehitysmaista. Reseptit ovat tällä kertaa yhdistelmä kotimaisuutta ja kansainvälisyyttä.

Banaaniunelma
4 munaa
1½ dl Reilun kaupan sokeria
1 dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl Reilun kaupan kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
Reilun kaupan banaania
kuohukermavaahtoa

Koristeluun:
rouhittua Reilun kaupan suklaata

Peitä uunipelti leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti siivilän läpi. Sekoita varovasti jauhot taikinaan. Levitä taikina uunipellille ja paista 10 minuuttia uunin keskivälissä. Kumoa kypsä taikina heti leivinpaperin päälle. Leivinpaperin päällä voi olla hieman sokeria tai laita kylmä ja kostea pyyhe leivinpaperin alle, jotta taikina ei tartu paperiin kiinni.

Levitä jäähtyneelle levyn päälle banaaniviipaleet sekä kermavaahtoa. Kääri rullalle. Voit halutessasi koristaa banaaniunelman kermavaahdolla ja Reilun kaupan suklaalla. Raastaa suklaa raastimella tai vuole veitsellä suklaata, jotta saat suklaarouhetta.

Mokkapalat (uunipellillinen)
3 munaa
4,5 dl Reilun kaupan sokeria
2,25 dl maitoa tai mahlaa
6,75 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl Reilun kaupan vaniljasokeria
1,5 rkl Reilun kaupan kaakaojauhetta
150 g margariinia

Kuorrutus:   
2 dl tomusokeria
2 tl Reilun kaupan vaniljasokeria
1 rkl Reilun kaupan kaakaojauhetta
4 rkl sulatettua margariinia
5 rkl keitettyä Reilun kaupan kahvia

Pinnalle: kookoshiutaleita

Sulata kattilassa margariini, ja anna jäähtyä Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja jauhot keskenään. Lisää muna-sokerivaahtoon maito ja sulatettu margariini vuorotellen jauhojen kanssa, jotka lisätään siivilän läpi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille ja paista 220-asteessa noin 20 minuuttia. Tee kuorrutus sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisää kuorrute paistetun levyn päälle. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Leikkaa levystä neliöitä tai kolmioita.

Mokkapala

Sitruskakku
250 g rasvaa
2 dl Reilun kaupan sokeria
4 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 Reilun kaupan applesiinin kuori ja mehu
1 Reilun kaupan sitruunan kuori ja mehu

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1,5 rkl Reilun kaupan appelsiinimehua

Rasva pehmitetään ja vatkataan sokerin kanssa vaahdoksi. Munat lisätään yksitellen seosta voimakkaasti vatkaten. Jauhot, mausteet ja kohotusaine lisätään. Pese appelsiini ja sitruuna hyvin ennen käyttöä. Raasta hedelmien kuori kevyesti pinnalta (ei valkeaa osaa) ja purista mehu niistä. Voitele 2 litran vuoka ja laita pettujauhoja korppujauhojen sijaan, kun ripottelet vuokaan jauhoa. Paista 175 °C:ssa noin 50 minuuttia. Kakun kypsyyttä kokeillaan puutikulla kakun keskeltä. Kypsä kakku irtoaa myös reunoista. Anna kakun vähän jäähtyä vuoassa ennen sen kumoamista lautaselle.

Sitruskakku
Hedelmäsmoothie (2 annosta)
2 dl rasvatonta piimää
1 Reilun kaupan appelsiini
1 Reilun kaupan banaani
1 tl Reilun kaupan hunajaa
1 tl Reilun kaupan vaniljasokeria

Kuori appelsiini ja banaani. Sekoita sitten kaikki aineet keskenään tehosekoittimella. Kaada laseihin, koristele jollakin hedelmällä ja nauti.
 
Hedelmäsmoothie

Uuniomena reilulla sydämellä
omenoita, joista omenaporalla otetaan siemenet pois

Kahdelle uuniomenalle sisus:
0,25 dl           Reilun kaupan siirappia
1 tl                tattarihiutaleita
4 tl                Reilun kaupan pähkinöitä


Laita omenat paistonkestävään vuokaan. Sekoita sisus ja laita se omenan sydämeksi. Paista 200-asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Uuniomenat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti