keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kotileivonta kannattaa

Arjen säästöjä tuo mm. leipominen. Martat kannustavat leipomaan itse leivät ja sämpylät. Itse leipomalla tiedät tarkalleen, mitä leipä sisältää – aitoja raaka-aineita. On taloudellista leipoa itse eli säästät rahaa. Leipään voi lisätä ruoantähteitä. Kestävän kehityksen mukaan ylijäänyt puuro voidaan sujauttaa leipätaikinaan raaka-aineeksi. Jos et jaksa usein leipoa yhtä leipää, niin leivo suurempi annos ja paista kerralla useampi leipä, josta laitat osan pakastimeen. Sieltä on kätevä ottaa leipä sulamaan ja sinulla on tuoretta leipää päivittäin.

Nyt oli kaupassa tarjouksessa porkkanasosetta, joten ostin sitä. Näin minulla jäi kotona yksi leivän teon työvaihe pois – porkkanoiden kuoriminen, keittäminen ja soseuttaminen. Leivän leipomiseen ei mennyt kauan. Valmiiseen porkkanasoseeseen lisättiin raaka-aineet ja alustettiin taikina. Alla olevan ohjeen mukaan leivoin leivän ja paistoin sen leipävuoassa.

Tätä hyvälle maistuvaa leipää kannattaa kokeilla. Ohje on Marttojen ruokavihkosesta Kotiruokaa kolikoilla. Pohjois-Savon Martat järjestää kursseja, kotileivonta kannattaa, joihin voivat osallistua kaikki leivonnasta kiinnostuneet. Kurssilla leivotaan leipiä meiltä ja muualta.
 
Lasten kanssa on mukava leipoa, joten heidät kannattaa ottaa mukaan pienestä pitäen arjen kotitöihin. Lapsille on hyvä opettaa perustaitoja, joista heille on myöhemmin hyötyä. Yleensä lapset nauttivat, kun saavat leipoa yhdessä aikuisen kanssa. Lisäksi heille voidaan antaa vastuuta perheen kotitöiden osalta, yksi työ voi olla juuri leipominen. Jokaisella lapsella on omat vahvuutensa, jotka on hyvä huomioida vastuun osalta. Perhe on yhteisö ja yhteisöllisyyttä on kaikkien perheenjäsenten huomioiminen arjessa ja kotitöissä.
 
   "Leivon leivon leipäsiä,
simaisia, suolaisia,
makoisia, maitoisia,
sipaisen sianlihalla,
kopaisen kananmunalla,
voitelen voisulalla,
nakkaan, nakkaan
uunihin – ja suukkuhun! "

 

Porkkana-siemenleipä
 
 

 
 
 
 
 
 
500 g porkkanasosetta
25 g hiivaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
½ dl öljyä
noin 1 dl kurpitsansiemeniä
noin 1 dl auringonkukansiemeniä
noin 7 dl hiivaleipäjauhoja

1.   Lämmitä porkkanasose kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon murennettu hiiva (voi myös liuottaa veteen). Lisää siirappi, suola ja öljy.

2.   Hienonna kurpitsansiemeniä veitsellä hiukan pienemmiksi. Lisää ne ja auringonkukansiemenet taikinaa. Alusta joukkoon jauhot vähitellen Taikina saa jään pehmeäksi.

3.   Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Leivo taikinasta yksi iso leipä tai kaksi pientä leipää. Anna leivän/leipien kohta leivinliinan alla.

4.   Pistele kohonnut leipä/leivät ja paista uunin alatasolla 200-asteessa uunissa noin 25 minuuttia.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti