perjantai 20. maaliskuuta 2015

Lusikka soppaan!

“Aatsipoppaa, pojat keitti soppaa vanhalla reseptillä…”, lauletaan lastenlaulussa. Laulussa väitetään, että se ei onnistu pojilta vanhalla reseptillä.  Lasten ja nuoren ruoanlaitto on usein kokeilua. Rohkeasti he kokeilevat uusia makuyhdistelmiä. Sen rohkeuden soisi monille perinteisen ruoan laittajille myös syttyvän.
                      Perinnekeitot ovat saaneet osaltaan myös huomiota. Savolaisten mykysoppa ei kaikkien näkö- ja makuhermoja välttämättä hivele. Onneksi muutamat ruokaravintolat ovat ottaneet mykykeiton kausituotteena erikoisruoaksi. Silloin pääsevät mykykeiton ystävät nauttimaan vanhan ajan ruoasta, joka oli ennen maatiloilla syksyn herkkua. Mykykeiton keittäminen on hidasta, joten siksi monet ei halua sitä itse valmistaa.
                      Eksoottisimpia keittoja voi löytää kokeiltavaksi eri maiden keittokulttuurista. Monet kansallisruoat ovat suomalaisille tuttuja, kuten keitoista venäläinen borssi, italialainen minestrone, unkarilainen gulassi tai ranskalainen bouillabaisse. Monien maiden keittokulttuuri on noussut vaatimattomista talonpoikaisruoista maailmanmaineeseen.
                      Keittoja on helppo muunnella tilanteen mukaan. Talveen sopii kuumat, sakeat ja hyvin maustetut keitot. Kesällä hellepäivään sopii virkistävät kylmät keitot. Keitot sopivat arkeen ja juhlaan, pieniin ja isoihin tapahtumiin.  Ne myös muuntuvat helposti erilaisiksi yhdistelemällä eri raaka-aineita.
                      Lisukkeilla parannetaan keittojen ravintoarvoa, makua ja ulkonäköä. Lisukkeet voidaan tarjota erikseen ja syödä joko keiton joukossa tai leipälautaselta. Lisukkeiden avulla saadaan helposti vaihtelua ja keitosta saadaan ruokaisampi. Keiton kanssa voidaan tarjota erikseen kylmiä ja lämpimiä lisukkeita, kuten juustoleipiä, pasteijoita, juustotankoja tai tuulihattuja. Hyviä lisukkeita ovat myös tummat leivät, sämpylät ja kuitua sisältävät paahtoleivät. Amerikkalaiset voivat syödä myös keittojen kanssa makeita muffinsseja. Se tuntuu suomalaisilta erikoiselta, mutta kannattaa kokeilla. Suurustetut, yksiväriset keitot voidaan koristella juuri ennen tarjoilua tuoreyrteillä, juustoraasteella, leipäkrutongeilla, smetanalla tai vaahdotetulla kermalla. Koristelu kruunaa keiton.                 
Puuro on perinnettä ja nykyaikaa. Erilaisia puuroja on syöty vuosituhansia. Puurot ja vellit ovat arkiruokaa, mutta ohra- ja riisipuuro on monessa perheessä perinteisesti jouluna myös juhlapuuro. Monelle on tuttua syödä joulupuuron kanssa sekahedelmä tai -luumukiisseliä. Puuro on monelle aamun aloitus, josta saa energiaa tulevalle päivälle. Moni korvaa puurolla kevyen lounaan. Puuro on lapsille mainio välipala. Nykyaikaisissa keittoastioissa ei maitopohjaiset puurot ja vellit pala edes pohjaan. Tarjolla on monipuolinen valikoima edullisia raaka-aineita puuroihin ja velleihin. Lisäämällä viljan joukkoon marjoja, hedelmiä tai juureksia saadaan vaihtelua nopeasti aikaan. Jos puuroa jää yli, siitä voi keittää seuraavana päivänä velliä eli jatketaan ruokaa esimerkiksi maidolla. Voit myös käyttää mielikuvitusta ja jalostaa tähde- tai valmispuurosta herkutteluun sopivan jälkiruoan.
                      Ennen vanhaan voitiin riisivellin joukkoon paloitella voideltu leipäviipale, joka antoi oman maun velliin. Samalla hiukan kovettunut leipäviipale pehmeni, jolloin se sopi lapsille ja ikäihmisille paremmin. Sitä kannattaa kokeilla myös nykyaikana.
                      Wikipediassa kiisselistä kerrotaan seuraavaa: ” Kiisseli on hyytelömäinen jälkiruoka, jonka rakenne on sen verran kiinteä, että sen nauttiminen edellyttää syömistä.” Kiisselit ovat nopeasti valmistuva kevyt välipala tai jälkiruoka. Mehuista ja tuoreista ja pakastetuista marjoista syntyy hetkessä ihania kiisseleitä. Kiisseli suurustetaan yleensä peruna- tai maissijauhoilla. Maissijauhoilla suurustetusta kiisselistä ei tule kirkasta, joten se sopii lähinnä esimerkiksi vanilja- tai suklaakiisselille.
                      Mehukeitoksi kutsutaan kiisseliä, joka keitetään erittäin löysäksi. Juotava mehukeitto sopii mainiosti välipalaksi tai retkelle mukaan. Nilsiässä juotavaa mehukeittoa kutsutaan limpetiksi. Aromikas marja- tai hedelmäkeitto maistuu puuron tai kermavaahdon kanssa.
                      Koristeluun kannattaa kiinnittää myös kotona arkena huomiota. Kauniisti koristeltu ruoka herättää ruokahalua ja tekee arkiruokailusta miellyttävän. Se ei vie paljon aikaa, mutta luo oman tunnelman. Ruokailu on oiva rauhoittumisen paikka


Kylmä tomaattikeitto

8 tomaattia
suolaa ja pippuria oman maun mukaan
1 rkl sitruunamehua
1 dl rypsiöljyä
ripaus sokeria
2–3 rkl tuoreita, hienonnettuja yrttejä (esim. ruohosipulia, rakuunaa, persiljaa)


Poista tomaateista vihreä kantaosa. Soseuta kaikki ainekset, paitsi yritit, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella. Mausta sokerilla. Anna jäähtyä kylmässä. Lisää ennen tarjoilua hienoksi silpuksi leikatut yrtit. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.



Poro-leipäjuustokeitto

270 g poronkäristyslihaa
1 sipuli
25 g voita
250 g sulatejuustoa
1 l vettä
3 isohkoa perunaa kuutioina
5 katajanmarjaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
225 g leipäjuustoa kuutioina
persiljaa koristeeksi

Sulata käristysliha kuumassa padassa. Lisää joukkoon silputtu sipuli ja voi. Anna lihan ruskistua ja sipulin kulottua. Lisää lihaliemi, kuutioidut perunat, katajanmarjat, mustapippuri ja suola. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu sulatejuusto keittoon ja anna sen sulaa. Ripottele lopuksi leipäjuustokuutiot keittoon ja anna niiden pehmetä hetki. Viimeistele keitto persiljalla.



Intialainen currykeitto

1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
2 tl currya
0,5 dl riisiä
1,2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 porkkana
100 g juuriselleriä
2 omenaa
3 tomaattia
1 rkl hunajaa
1 dl kookoshiutaleita
1 dl rouhittuja cashewpähkinöitä
3 dl kookosmaitoa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Kypsennä öljyssä sipuli ja curry. Lisää riisi, vesi ja liemikuutio. Hauduta noin 10 minuuttia. Kuori ja raasta porkkana ja juuriselleri. Kuutioi omenat ja tomaatti. Lisää kattilaan porkkana- ja selleriraaste sekä omenat ja tomaatit. Lisää hunaja, kookoshiutaleet ja pähkinät. Lisää joukkoon kookosmaito. Kuumenna vielä hetki varovasti.

Omena-porkkanapuuro (2 annosta)

0,5 dl vettä
1 iso omena
1 porkkana
2 dl tattarihiutaleita
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl kanelia
Kuori omena (kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria) ja porkkana. Raasta omena ja porkkana, lisää ne kiehuvaan veteen. Kiehauta, jonka jälkeen lisäät joukkoon hiutaleet. Mausta suolalla ja sokerilla. Anna hautua miedolla lämmöllä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta lopuksi kanelilla.



Tallimestarin kiisseli

0,5 l karviaisia
0,5 l vettä
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
1 dl jauhettua hapanleipää
2 rkl ruokokidesokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria

Jauha karviaiset soseeksi. Mittaa vesi, sokeri ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Kun keitos kiehahtaa, nosta kattila pois liedeltä ja lisää karviaissose. Huom! Älä keitä kiisseliä, koska silloin se sitkistyy. Paahda leipäjauhelmaa kuivassa paistinpannussa hetki. Mausta sokerilla, kaakaojauheella ja vaniljasokeria . Kaada kulhoon kerroksittain kiisseliä ja paahdettua leipäjauhelmaa. Tarjoa maidon kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti