tiistai 7. heinäkuuta 2015

Luonnonyrttejä lautaselle - terveellistä ja edullista

Jos arvostat terveellistä ja edullista ruokaa, kannattaa lähteä hakemaan lisukkeeksi luonnosta makua ja väriä. Yllätyt, mitä kaikkea luonto meille tarjoaa.

Puhtaus, terveellisyys ja ympäristöystävällisyys on luonnontuotteiden vahvuus. Luonnontuotteiden keruun tarjoaman hyötyliikunnan lisäksi suomalaisissa luonnonyrteissä on runsaasti terveellisiä ravintoaineita. Luonnonyrtit ovat meidän jokaisen saatavilla, mutta niiden talteenotto ja käyttö on vielä vähäistä.

Luonnonyrttien eli villivihannesten käytön opettelu kannattaa aloittaa yhdestä tai kahdesta yrtistä.  Helpointa on aloittaa tunnistaminen ja tutustuminen esimerkiksi nokkosesta, poimulehdestä, koivunlehdestä, maitohorsmasta ja voikukasta. Kyseiset yrtit ovat yleisiä koko maassa. Luonnonyrtit kerätään kuivalla säällä puhtaalta alueelta. Poimi vain terveitä kasveja. Huomaa kuitenkin, että jokamiehenoikeuksiin ei kuulu puiden lehtien kerääminen. Siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Lähtiessäsi keräämään yrttejä luonnosta, ota mukaan ilmava kori, johon voit laittaa rasioita tai pieniä paperipusseja poimiessasi samalla keräysmatkalla useita erilaisia yrttejä. Voit poimia myös matalareunaiseen paperikassiin yrttejä. Käsien suojaksi tarvitaan käsineet ja versojen leikkaamiseen sakset.

Yrttien käyttö jaetaan neljään eri luokkaan: vihanneskäyttö, maustekäyttö, käyttö yrttijuomien raaka-aineena ja rohdoskäyttö. Aloita yrttiruokien käyttö miedon makuisilla luonnonyrteillä, ja kokemuksen karttuessa voit siirtyä voimakkaampiin makuihin.

Tunnetuin luonnonyrttimme lienee nokkonen. Se sopii aloittelijalle hyvin, koska se on miedon makuinen. Nokkonen on arvokkain luonnonyrtimme. Nokkosessa on mm. pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti rautaa. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. Nokkonen sopii esimerkiksi keitoksi, munakkaaseeen, täytteeksi uunikalan vatsaan, lettuihin ja leivonnaisiin. Ruoaksi tarkoitettu nokkonen kerätään ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen, jolloin nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Voit poimia versot, kun ne ovat 10-15 cm. Jos nokkonen ehtii kasvaa pituutta enemmän, leikkaa noin 10 senttimetriä kasvin yläosasta käyttöön. Tuore nokkonen kiehautetaan 1-2 minuuttia ennen ruoaksi valmistamista.

Poimulehdistä käytetään nuoret lehdet ennen kukintaa. Alkukesän varjossa kavaneet lehdet ovat miedoimman makuisia. Tuoreet lehdet sopivat mainiosti voileiville salaatin sijaan, salaatin ainekseksi tai tuoresilppuna keittoihin ja muhennoksiin.

Koivulehdet ovat C-vitamiinipitoisia. Kun lehdet ovat hiirenkorvalla, niiden poiminta voidaan aloittaa salaattien joukkoon, koristeeksi keitoihin tai voileivälle väriä antamaan. Pääsato kerätään ennen juhannusta.

Maitohorsman kerääminen aloitetaan jo keväällä. Nuoret versot käytetään parsan tavoin keitettynä. Lehdet kerätään kesä-heinäkuussa juuri ennen kukintaa, jolloin ne sopivat tuoreeltaan salaatteihin ja kasvisruokiin. Maitohorman kukkiessa voidaan kertätä kukat, joista tehdään juomia. Siitä saadaan kauniin väristä mehua. Kesäisiin booleihin saadaan siten väriä.

Voikukasta voidaan hyödyntää koko kasvi. Se on yksi arvokkaimpia kasvejamme sisältäen karoteenia sekä B-, C- ja D-vitamiineja. Kun poimit luonnosta voikukanlehtiä, valitse varjoisten paikkojen pienet sileäreunaisimmat lehdet, koska ne ovat miedoimman makuisia salaatteihin, keittoihin ja leivontaan. Mykeröt sopivat salaatteihin ja siman valmistukseen sekä juuret mausteeksi tai paahdettuna yrttijuomaksi.

Kun maustat tuoreilla yrteillä, hienonna ne juuri ennen käyttöä. Tarkista aina ruoan maku ennen tarjolle tuontia ja lisää tarvittaessa yrttejä tai muita mausteita.

Nokkospesto

50 g tuoreita nokkosenlehtiä
0,5 dl pinjansiemeniä
0,5 dl emmentaljuustoraastetta
1 valkosipulinkynsi
0,75 dl rypsiöljyä
(0,25 tl yrttisuolaa)

Kiehauta noin litra vettä, lisää nokkoset ja keitä nokkosia noin 2 minuuttia. Siivilöi. Mittaa monitoimikoneen kulhoon nokkoset, pinjansiemenet, juustoraaste, kuorittu valkosipulinkynsi ja tarvittaessa suola. Hienonna tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Tarjoa herkullista pestoa kalan, lihan, pastan tai uusien perunoiden kanssa. Vinkki: voit myös kokeilla muita juustoja, kuten parmesaanijuustoa ja muita siemeniä, esimerkiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä.

Nokkospesto

Sieni-yrttipiiras

Pohja:
125 g rahkaa
125 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
150-200 g esikäsiteltyjä sieniä
1 sipuli
150 g juustoraastetta
3 munaa
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
mustapippuria
yrttejä oman maun mukaan, esim. nokkosta, poimulehteä, voikukkaa, maitohorsmaa, vuohenputkea

Sekoita rahka ja pehmeä rasva. Lisää kuivat aineet. Levitä taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Hienonna sienet ja sipuli ja kuullota niitä hetki. Levitä pohjan päälle ja lisää juustoraaste. Yhdistä munat, maito, kerma ja mausteet. Kaada täytteen päälle. Paista 200-asteessa noin 40 minuuttia.

Poimulehti-kasvispyörykät

4 keskikokoista keitettyä perunaa survottuna
1 porkkana raastettuna
pieni lohko lanttua raastettuna
1 dl hienonnettuja poimulehtiä
1 dl keitettyä rikottuja ohrasuurimoita
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna
1 dl mannasuurimoita
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl oreganoa
0,5 tl ruususuolaa

Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele pulliksi ja paista 225-asteessa noin 30 minuuttia. Huom! Perunat ja ohrasuurimot voi keittää samassa vedessä ja survoa yhdessä. Lantun voit korvata myös nauriilla.

Poimulehtikasvispyörykät

Mummon vanhanajan salaatti

- salaatin lehtiä
- voikukan lehtiä
- keitettyjä kananmunia lohkoina
- kastikkeeksi kermaa
- ripaus yrttisuolaa

Huuhtele salaatin ja voikukan lehdet. Voikukan lehdistä poista lehtiruoto. Revi lehdet pieniksi paloiksi. Keitä kananmunat koviksi ja pilko munat lehtien joukkoon. Kaada hieman kermaa ainesten päälle ja halutessa lisää ripaus yrttisuolaa.

Mummon vanhanajan salaatti

Maitohorsmalla maustetut porkkanat

500 g porkkanoita

Mausteliemi:
0,5 dl rypsiöljyä
0,25 dl viinietikkaa
0,5 dl porkkanoiden keitinlientä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
0,5 dl maitohorsman lehtiä silputtuna
1 rkl tuoretta kynteliä tai rakuunaa silputtuna
ripaus mustapippuria

Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä ne vähässä vedessä melkein kypsiksi. Ota keitinvesi talteen. Sekoita mausteliemi. Anna maustua kylmässä muutama tunti ennen tarjoilua.


Yrttiporkkanat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti