maanantai 14. elokuuta 2017

Hyvinvointituotteena pettu


Talvella takki päällä, kesällä liinapaidallaan. Mikä se on? Petäjä, josta on koluttu leiväksi kuorta. Petun käytöllä on pitkä historia. Todisteita petun käytöstä löytyy jo viikinki- ja keskiajalta. Kuka lienee ollut ensimmäinen henkilö, joka on ymmärtänyt, että puun kuoren alla on nila- ja jälsikerros eli vuosikasvu, jota voi käyttää ravinnoksi? Nykyisin pettua markkinoidaan funktionaalisena elintarvikkeena sen sisältämän kuidun ja flavonoidien vuoksi. Se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Hyvä pettumänty on noin 50–80-vuotias, hyväkasvuinen, ohut- ja sileäkuorinen sekä vähäoksainen. Alle 50-vuotiaista männyistä petun kerääminen on hankalampaa ja haitallisten aineiden, esimerkiksi parkkiaineiden osuus on jopa kaksin-kolminkertainen verrattuna vanhempiin mäntyihin. Tuoreiden metsätyyppien männyistä saadaan enemmän pettua kuin kuivilla kankailla kasvaneista männyistä.

Paras aika kerätä pettuliinoja on nila-aika eli alkukesällä 4–8 viikkoa. Nilaosa alkaa irtoamaan yleensä toukokuun loppupuoliskolla ja kiinnittymään heinäkuun alkupuoliskolla. Lämpötilat vaikuttavat prosessiin, joten eri puolilla maata irrotetaan pettuliinoja eri aikoina.

Pettua voidaan irrottaa puusta kolmella eri tavalla. Vanha perinteinen tapa on pystypuumenetelmä. Nykyisin käytetään yleisemmin kaatomenetelmää. Kaatamisen jälkeen kuorintamenetelmiä on kaksi. Yksi menetelmä on, että pettuliinat irrotetaan kuorineen. Liina otetaan puusta viiltämällä kuori noin 50 cm:n välein ympäriinsä neliskulmaisiksi levyiksi, jotka sitten irrotetaan lusalla liinoja vahingoittamatta tai puu pätkitään valmiiksi noin 50 cm:n välein, jonka jälkeen pettuliina irrotetaan. Nyljin voidaan tehdä oksasta, naudan lapaluusta tai käyttää muovilastaa. Parhaaseen nila-aikaan pettuliina lähtee vetämällä. Kun nila-aika on ohi voidaan käyttää liuska- ja sulatusmenetelmää, jolloin katkaistu mäntypölkky tuodaan sisään tai sulatetaan metsässä tulen äärellä ja kuoritaan veitsellä.

Irrotetut liinat silvitään eli poistetaan ruskea ja vihreä kuorikerros niin, että jäljelle jää valkea nila- ja jälsikerros eli pettuliina. Silpimiseen tarvitaan pyöreä, halkaisijaltaan noin 50 mm:n ja pituudeltaan metrin mittainen sileä puutanko. Pettuliina kierretään tangon ympärille ja tervällä puukolla tai veitsellä kuorikerros vuollaan irti ja vähitellen rullataan auki kiertäen, jolloin koko liina tulee käsitellyksi. Tämän jälkeen pettuliinat kuivataan ja paahdetaan tai keitetään. Esikäsittelymenetelmien tarkoituksena on poistaa petusta haitallisia aineita. Haitallisia aineita ovat mm. parkkiaineet, hartsit, vahat, terpeenit ja ligniini. Haitallisten aineiden määrä voidaan vähentää ajoittamalla petun hankinta nila-aikaan, valitsemalla oikeanikäiset puut ja käyttämällä oikeita tekniikoita.

Nopeinta on  jauhaa pettuliinat kivimyllyllä. Pettuliinojen jauhatuksessa pätee samat ohjeet kuin viljan jyvillä. Kotioloissa pettuliinat voi jauhaa myös lihamyllyllä. Kilosta tuoretta pettua tulee 300–350 grammaa valmista pettujauhoa. Desilitra pettujauhoja painaa vain noin 25 grammaa.

Suomalaisten päivittäisestä noin 124 milligramman flavonoidiannoksesta suurin osa tulee hedelmistä. Toiseksi suurin flavonoidilähde ovat marjat ja kolmanneksi suurin on tee. MTT:n tutkimuksessa flavonoidipommiksi on osoittautunut pettu. Tutkimusten mukaan flavonoidit suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta sekä syövältä. Petun terveysvaikutuksia on tutkittu mm. Jyväskylän ja Kuopion yliopistoissa. Myös Yhdysvaltain elintarvike ja lääkintävirasto FDA on myrkyllisyyskokeissaan luokitellut petun turvalliseksi.

Veren kohonnutta kolestrolia voidaan laskea ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti viljaa ja kasviksista peräisin oleva kuitua, kasviproteiinia ja kasvisteroleita. Kuidulla tarkoitetaan sellaista ravinnon osaa, joka ei sula ihmisen ruuansultatuskanavassa. Ravintokuitu on pääosin kasviperäisen ravinnon sisältämiä kasvien soluseiniä. Petun käytöllä on saatu tutkimuksissa alennettua kolestroliarvoja. Petussa on 61 prosenttia gluteenitonta ravintokuitua sekä rautaa, mangaania, magneesiumia, kalsiumia, sinkkiä sekä B- ja C-vitamiineja.

Pettujauhoja kannattaa käyttää nykyisin suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin, koska pettujauhot parantavat leivonnaisten säilyvyyttä ja antavat makua. Niitä suositellaan käytettäväksi 10–20 prosenttia jauhojen määrästä. Pettua voidaan käyttää myös mausteena.

Resepteissä olevat sorsanmunat voi korvata kananmunilla, jos sorsanmunia ei ole saatavilla.

Paistettua kuhaa pettuleivityksellä
2                    kuhafilettä

Leivitykseen
2      rkl         vehnäjauhoja
1      tl           pettujauhoja
1      tl           ruususuolaa
0,25 tl           valkopippuria

Sekoita vehnä- ja pettujauhot, suola ja valkopippuri. Leikkaa file 2–3 osaan ja kierritä maustetussa jauhoseoksessa. Paista voissa kullanruskeiksi. Tarjoa keittettyjen perunoiden, sipulikastikkeen, vihannesten ja hedelmien kanssa.

Kuhaa pettuleivityksellä

Pettu-yrttitäytteiset tomaatit
4                    tomaattia
0,25 dl           ruohosipulia
0,25 dl           persiljaa
0,5   dl           maitohorsmaa
1      rkl         pettujauhoja
1                    siivu vaaleaa leipää
50    g            parmesaanijuustoa
0,25  tl          suolaa
0,25  tl          mustapippuria
0,5   dl           rypsiöljyä

Leikkaa tomaatit kahtia. Koverra sisus varovasti irti ja paloittele sisus pieniksi kuutioiksi. Laita tomaatin puolikkaat uunivuokaan. Hienonna ruohosipuli, persilja ja maitohorsma. Yhdistä tomaattien sisus, yritit, pettujauho ja murennettu leipäviipale, raastettu parmesaanijuusto, suola, pippuri tasaiseksi massaksi. Täytä tomaattien kolot. Valuta rypsiöljyä tomaattien pinnalle. Paista tomaatteja uunissa 150 °C:ssa 30 minuuttia. Tarjoile alkupalana tai noutopöydältä.

Pettu-yrttitäytteiset tomaatit

Pettusarvet (24 kpl)
1     dl            pettujauhoja
7     dl            vehnäjauhoja
150 g             margariinia tai voita
2,5  dl            mahlaa
25   g             hiivaa
1     tl            suolaa

Täyte:
juustoa ja yrttejä/luonnonyrttejä

Yhdistä nyppimällä ensin jauhot ja rasva, sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen mahlaan. Yhdistä jauho-rasvaseos nesteseokseen. Sekoita taikina huolellisesti, taikina kaulitaan välittömästi kahdeksi pyöreäksi levyksi (yhdestä levystä tulee 12 sarvea). Jaa taikina kolmioiksi ja laita kolmion keskelle juustoa ja yrttejä. Rullaa kolmiot ja muotoile pellille sarviksi. Anna kohota. Paista 225 °C:ssa noin 15 minuuttia. Voitele paistamisen jälkeen margariini- tai voisulalla.

Pettusarvet

Pettu-puolukkamuffinssit
3     dl            sokeria
3                    sorsanmunaa
0,5  dl            pettujauhoja
4,5  dl            vehnäjauhoja
1     tl            kuivattua vuohenputkea
1,5  tl            leivinjauhetta
200  g            sulatettua voita tai margariinia
0,5  dl            maitoa
2     dl            puolukoita

Vatkaa sokeri ja sorsanmunat vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, kuivattu vuohenputki sekä leivinjauhe ja yhdistä ne muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu jäähtynyt voi, maito sekä marjat. Sekoita taikina tasaiseksi ja lusikoi muffinssivuokiin. Paistaa 200 °C:ssa noin 20 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

 
Pettu-puolukkamuffinssit
Pettusavariini
Pohja:
1      dl           mahlaa
15     g           hiivaa
0,25  tl          suolaa
0,5   dl           täysruokosokeria
2                    sorsanmunaa
0,25 dl           pettujauhoja
2,25 dl           vehnäjauhoja
75    g            voita tai margariinia

Kostutus:
1,5   dl           mahlaa
1      dl           omenamehua
0,75 rkl         sokeria
1      rkl         konjakkia

Koristelu:
5      dl           marjoja

Lisäksi:
1      dl           kuohukermaa
0,5   rkl         sokeria
1      rkl         konjakkia


Liota hiiva ja suola kädenlämpöiseen mahlaan. Sekoita joukkoon sokeri, munat ja jauhot. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja pettujauhotettuun rengasvuokaan (1,5 l). Anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Paista 200 °C:ssa uunin alimmalla ritilällä noin 30 minuuttia. Valmista kostutusliemi. Yhdistä ainekset kattilassa ja kuumenna höyryäväksi. Jätä kypsä savariini vuokaan ja kaada päälle lämmin liemi. Imeytä kaikki liemi. Anna vetäytyä jääkaapissa 2–3 tuntia. Kumoa savariini tarjoiluvadille. Täytä keskusta marjoilla. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja konjakilla, koristele savariini.

Pettusavariini



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti