torstai 7. syyskuuta 2017

Martta munkkipilleissä metässä

Martat kuuluvat yhtenä järjestönä Naisten valmiusliittoon. Naisten valmiusliitto on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka on perustettu vuonna 1997. Liitto yhdistää 10 naisen vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä, joissa toimii noin 144 000 naista. Liiton tarkoituksena on kehittää naisen turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä valmiuksia koulutuksen kautta sekä lisätä naisten mahdollisuuksia toimia poikkeusoloissa yhteiskunnan hyväksi. Liiton toiminta ei ole sotilaallista.

Naisten Valimiusliiton Minnatar 2017 -harjoituksessa Karjalan lennostossa Rissalassa 1.-3.9.2017 makean toiminnan joukoissa tuli oppia, kuinka perustetaan kenttäleipomo poikkeusoloihin.
Ensimmäisenä päivänä oli teoriaa, Saimme myös ensiapukoulutusta, joka on tärkeä osa arkea. Teorian jälkeen oli aika toimia. Ensin täytyi pystyttää teltta, joka onnistui yhdessä ja hyvällä ohjauksella. 


Ensimmäisen kerran tutustuin Teuva-keittimimeen. Sillä oli tarkoitus keittää vettä sekä munkkitaikinaan että kahviin.


Sotilaskotisisarien aarre on keraaminen suuri suodatin. Aaroninsauva oli tehty puisesta kepistä, kun alkuperäinen on kadonnut.


Kun kokohtuskaappi oli kasasttu, sinne laitettiin vesikattila kiehumaan, jotta saatiin sinne lämpöä.


Seuraavaksi oli aika kasata munkinpaistoallas, johon kaadettiin rypsiöljyä.


Sitten oli aika aloittaa munkkitaikinoiden tekeminen. Taikinoida tehdään litran annoksina, jotta ne ehditään kohottaa ja paistaa oikea-aikaisesti. Välillä oli tarpeen pitää tauko leipomisessa. 


Taikinaa ei kohotettu vaan ryhdyttiin tekemään munkkiaihioita.


Munkkiaihiot kohtettiin kohotuskaapissa. Kohotuskaappi oli vuorattu pressulla, jotta lämpö pysyi sisällä ja kohotti munkkirinkiläaihiot.


Kohonneet pullat "reijitettiin". On tärkeää, että reijän tekemisen jälkeen aihio laitetaan kerralla oikealle kohdalle, eikä sitä siirrellä enää. Siirto vaikuttaa lopputulokseen eli ulkonäköön.


Sitten munkkirinkilät paistoon. Oli tärkeää "soitella" rinkilöiden kanssa.


Hieman jäähtyneinä rinkilät sokeroitiin. Kuumia munkkirinkeleitä ei kannata sokeroida, koska sokeri sulaa. Sokeria ei kannata laittaa paljon astiaan, koska se "kiteytyy" ja suuria määriä sokeroidessa sokeri pitää välillä vaihtaa, koska se ei tartu kauniisti pinnalle.


Oli aika keittää kahvia: puoli kilogrammaa kahvia ja 10 l vettä. Suodatinpussit ovat 106-kokoiset. Vähän suuremmat kuin kotioloissa. Keraaminen suodatin on sotilaskotisisarien aaree. Näitä ei enää saa mistään, joten sitä on kohdeltava hellävaraen.


Kuuman veden kanssa pitää olla varovainen. Vesi on keitettu Teuva-astiassa. Keitin "voimavirta" oli puuhalot eli se toimi tulella.


Munkkirinkilät ja kahvi olivat valmiina asiakkaille.


Kahvipöytiin tehtiin luonnosta löydetyistä aineksista pöytäkoristeet. "Kattaus on puoli ruokaa".
Oli rankka päivä olla koko päivä jalkojen päällä, kun ei ole siihen tottunut, mutta erittäin tyytyväinen kurssin antiin. Valitsin kurssin, koska mielestäni näin kotitalousopettajan tietotaito lisääntyi. Kurssi innosti myös jatkossa osallistumaan Nasta-harjoituksiin.

Suuri kiitos kouluttajille!

Lauantaina ja sunnuntaina oli mitä hienoin syyspäivä, kun aurinko paistoi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti