keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Raparperilimpettiä

Luin Sirpa Kähkösen kirjaa Mustat morsiamet. Tarinan aikana juotiin raparperista keitettyä juomaa. Mummoni keitti kesäaikaan, heinänteon aikaan, talkooväelle juotavaa raparperikeittoa. Sitä kutsuttiin Nilsiässä limpetiksi. Mistä tämä sana on peräisin?  Mieleeni tulee ensimmäisenä sana ”limonadi” ja siitä tehty muunnos, kun oli kysymys juotavasta tuotteesta.

Kirjan luettuani tuumasta toimeen, raparperilimpettiä keittämään. Puutarhasta raparperinvarsia, niiden huuhtelu ja paloittelu.


Raparperin varsia

Raparperilimpetti

1 l vettä

3-4 dl raparperinpaloja

1,25-1,5 dl sokeria 

1 rkl perunajauhoja


* keitä pilkotut raparperinpalat vedessä sokerin kanssa

* sekoita perunajauhot kylmään veteen (noin 0,25-0,5 dl)

* kaada ja sekoita  perunajauho-vesiseos ohuena nauhana raparperikeitokseen 

* kuumenna ja sekoita tasaisesti kunnes limpetti liisteröityy ja kattilan pohjasta tulee kupla (älä keitä)

* kaada limpetti kannuun (laita lusikka kannuun ja kaada varovasti, jotta lasikannu ei halkea - lusikka toimii ” johtimena”)

*tarjoile ja nauti kesäpäivänä (toki voi raparperia pakastaa ja keittää muinakin vuodenaikoina ☺️)

Raparperilimpettiä eli  -keittoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti