sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Terveellinen pihlajanmarja
Vuoden 2014 yrtti on pihlaja. Pihlaja on monikäyttöinen. Keväällä voi hyödyntää lehtiä ja kukintoja ruoissa ja juomissa. Syksyn tulleessa pihlaja tarjoaa terveellisä marjoja. Kuitenkin harvat hyödyntävät pihlajanmarjoja niiden karvaan maun vuoksi. On hyvä muistaa, että pihlajanmarjat ovat vitamiinipitoisia. Niissä on mm. betakaroteenia, A-vitamiinin esiastetta, melko paljon. C-vitamiinia pihlajanmarjoissa on 98 mg/100 grammassa eli enemmän kuin sitrushedelmissä. Tunnetusti marjoissa on runsaasti flavonoideja, niin myös pihlajanmarjoissa. Marjoista saadaan myös kuituja. Tämän vuoksi marjoja ei kannattaisi siilata esimerkiksi puurosta pois.

Poimiessasi pihlajanmarjoja eri puista, kannattaa maistaa niitä jo poimintavaiheessa. Eri puiden marjoissa on makueroja. Erikseen on viljelty makea pihlajanmarja.

Parina edellisenä yönä on ollut monin paikoin pakkasta. Se on tehnyt hyvää pihlajanmarjoille, jolloin niiden karvas ja hapan maku hieman vähenee. Karvas maku johtuu marjojen sisältämistä parkkiaineista ja sorbiinihaposta. Jos pakkasia ei ole vielä ollut, voit laittaa marjat vuorokaudeksi pakastimeen ja käyttää sen jälkeen. Tämä on keino vaikuttaa myönteisesti marjojen makuun. Tänä vuonna pihlajissa on runsaasti marjoja. Oletko kokeillut valmistaa pihlajanmarjoista vatkattua pihlajanmarjapuuroa? Valmistus tapahtuu samalla tavalla kuin puolukkapuurossa, mutta korvaat puolukat pihlajanmarjoilla. Herkullista!

Vatkattu pihlajanmarjapuuro

1,5 l vettä
5 dl pihlajanmarjoja
2 dl sokeria
2,5 dl kauramannaa

Keitä ensin pihlajanmarjoja muutama minuutti. Siilaa halutessasi marjat pois. Näin saat miedomman makuista puuroa, mutta menetät myös marjojen kuidut. Lisää sokeri ja kauramanna. Keitä noin 15 minuuttia. Jäähdytä puuroa, jonka jälkeen vatkaa puuro kuohkeaksi. 
Kokeile myös pihlajanmarjahillon tekemistä, www.martat.fi.

Pihlajanmarjahillo

1 l pihlajanmarjoja
1,5 dl tummaa siirappia
3 dl hillosokeria


Soseuta pihlajanmarjat. Lisää siirappi. Kuumenna kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä hilloa 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä 20 minuuttia. Tölkitä puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin. Tarjoa esimerkiksi suolaisten keksien ja juuton kanssa. Sopii myös liharuokien lisääkkeeksi.

Ei aliarivoida pihlajanmarjoja, vaan hyödynnetään myös tätä marjaa monipuolisesti säilykkeinä, jälkiruokina ja leivonnaisissa. Itse olen lisännyt pihlajanmarjoja pullataikinaan samalla tavalla kuin rusinoita. Pihlajanmarjojan kanssa sopii hyvin omenaja kesäkurpitsa. Ole luova ja tee kokeiluja. Näin me opimme, mihin se sopii mainiosti ja missä se ei tule oikeuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti