torstai 2. lokakuuta 2014

Leivotaan marjaisasti

Mansikoista marjamaito, puolukoista punainen puuro, mustikoista paras pöperö, karpaloista kiisseliä.

Suomalaisesta luonnosta ja puutarhasta saa monenlaisia marjoja ruoanlaittoon ja leivontaan. Nyt on marja-aika, jolloin kannattaa hyödyntää ja käyttää marjoja monipuolisesti, koska ne ovat ravintorikkaita. Kaikki marjat ovat hyviä. Toisista marjoista löytyy tiettyjä yhdisteitä enemmän kuin toisista, mutta marjojen monipuolisella käytöllä yhdisteiden määrä tasaantuu kokonaisuudessa.
Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista 37 lajia on syötäviä. Yli kolmannes näistä on harvinaisia. Kerättäväksi soveltuvia marjalajeja on parikymmentä. Suosituin viljelty marja on mansikka, toiseksi suosituin mustaherukka ja sitten tulevat punaherukka ja vadelma. Myös karviaismarjaa, viher- ja valkoherukkaa, pensasmustikkaa, tyrniä, saskatoonia, marja-aroniaa, ruusunmarjaa ja makeaa pihlajanmarjaa viljellään.

Marjat ovat kasvien hedelmiä

Puhekielessä marjat ovat kaikki pienehköt mehevät marjat. Marjoiksi sanotaan marjoja (mm. puolukka, karpalo, juolukka ja mustikka), luumarjoja (mm. variksenmarja ja sianpuolukka), kerrannaisluumarjoja (mm. lakka, vadelma, mesimarja ja lillukka), eräitä lisähedelmiä (mm. ahomansikka), hedelmystöjä ja marjamaisia käpyjä (mm. katajanmarja). Kaikki marjat ovat oikeastaan hedelmiä. Hedelmä syntyy yleensä kukan sikiämisestä ja hedelmöittyneistä siemenaiheista. Epähedelmä syntyy kukkapohjuksesta. Hedelmät jaetaan meheviin ja kuiviin hedelmiin, joista kuivat edelleen avautuneisiin ja avautumattomiin hedelmiin.
Marjojen satomäärät vaihtelevat vuosittain. Tähän vaikuttaa ympäristötekijät, kuten valo, lämpö, kosteus, ravinteet ja kilpailutekijät. Jokaisella marjalajilla on oma ekologinen lokeronsa, jossa se viihtyy. Esimerkiksi toiset lajit viihtyvät auringossa aukeilla paikoilla, kun toiset taas vain soilla. Hyvä marjasato ehkäisee myös seuraavan ja mahdollisesti sitä seuraavan sadon muodostumista, sillä kukka-aiheet syntyvät useimpiin syötäviin marjakasveihin satoa edeltävän vuoden alkukesänä. Myös paikalliset metsän, suon ja niityn hoitotoimenpiteet vaikuttavat marjasatoon.

Hyödynnä erilaisia marjoja

Marjoja kannattaa käyttää monipuolisesti, koska marjat sisältävät vitamiineja, kuituja, kivennäis- ja hivenaineita, vähän energiaa ja natriumia, terveellisiä siemenöljyjä ja paljon polyfenoleja. Viimeaikaisissa tutkimuksissa luonnonmarjat on todettu erityisen hyviksi flavonoidien lähteeksi. Parhaat ravintoarvot ovat tuoreissa marjoissa.

Mustikka on puolukan ohella tärkeimpiä luonnonmarjojamme. Siitä valmistuvat herkulliset mehut, keitot, piirakat ja puurot. Tuore mustikkapiirakka on yksi rakastetuimpia herkkuja syksyllä. Nykyisin viljellään myös pensasmustikkaa. Mustikan tummansininen väri on peräisin flavonoideihin kuuluvista antosyaaniyhdisteistä, joita mustikassa on luonnonmarjoista eniten. Antosyaaneja on metsämustikassa huomattavasti enemmän kuin viljellyssä pensasmustikassa.

Mustikkapiirakka

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl sulatettua margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Päälle laitetaan 5 dl mustikoita ja hieman sokeria.

Munat ja sokeri vaahdotetaan, lisää maito ja sulatettu rasva varovasti sekoittaen. Yhdistä jauhot ja lisää ne taikinaan siivilän läpi sekoittaen. Taikina kaadetaan pellille leivinpaperista valmistettuun ”laatikkoon”, jonka koko noin 25 x 25 cm tai pyöreään piirakkavuokaan (halkaisija noin 28 cm). Mustikat ja sokeri ripotellaan päälle ja piirakkaa paistetaan 200-asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa mustikkapiirakan kanssa vaniljakastiketta.


Punaherukka (ennen käytettiin nimeä punaviinimarja) on ollut alun perin luonnonmarja, mutta nykyisin yksi viljellyimmistä marjoista. Viljellyt punaherukat ovat yleensä pohjanpunaherukan ja keskieurooppalaisten lajien risteymiä. Valkoherukka on punaherukan jalostettu muoto, josta puuttuu punainen väri. Näin myös linnut jättävät valkoherukat paremmin rauhaan. Punaherukan marjat ovat maultaan voimakkaan happamia ja hiukan makeita. Raikkaan makunsa ansiosta se on suosittu erityisesti mehumarjana, mutta soveltuu myös leivontaan.



Punaherukkamuffinssit

1,75 dl sokeria
2 kananmunaa
75 g sulatettua voita
1 dl auringonkukan siemenrouhetta
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl punaherukoita

Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, siemenrouhe, vaniljasokeri sekä leivinjauhe, yhdistä ne muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu, jäähtynyt voi sekä marjat. Sekoita taikina tasaiseksi ja lusikoi muffinssivuokiin. Paistaa 200-asteessa noin 12 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Puolukka on Suomen poimituin luonnonmarja. Siinä on hieno, hapan aromi. Puolukka säilyy survottuna omassa mehussaan sisältämiensä hedelmähappojen, erityisesti bentsoehapon, ansiosta. Puolukka sopii juomiin, ruokiin sekä makeisiin että suolaisiin leivonnaisiin.

Puolukkahyytelökakku

Pohja:
8 isoa piparia
50 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

Täyte:
3 dl kuohukermaa vaahdotettuna
250 g rahkaa
4 dl puolukkasurvosta
1,5 dl sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
1 dl puolukkamehua
8 kpl liivatelehteä

Kiile:
1 dl puolukkamehua
0,25 dl puolukkalikööriä
2 kpl liivatelehteä

Teen ensin pohja. Murenna piparit muruksi ja sekoita sulatetun ja jäähdytetyn voin kanssa massaksi. Laita irtoreunavuokaan leivinpaperia, jonka päälle laitat pohjan tasaiseksi massaksi. Tee täyte. Yhdistä vaahdotettu kuohukerma, rahka, puolukkasurvos ja sokerit, sekoita. Kuumenna puolukkamehu, johon sekoitat vähintään viisi minuuttia kylmässä vedessä lionneet liivatelehdet. Lisää jäähtynyt mehu liivatteen kera täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle tasaisesti. Laita vuoka jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Tee kiille kuumentamalla mehu, lisää likööri ja kylmässä vedessä olleet liivatelehdet. Liivatelehdet liukenevat kuumaan mehuun. Kaada kiille täytteen päälle varovasti. Laita vuoka jääkaappiin, jossa kiille myös hyytyy. Koristele kakku ennen tarjoilua.


Puolukkaleipä

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl hienoa merisuolaa
2 rkl hunajaa
5 dl puolukoita
16 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää sekoittaen hiiva, suola, hunaja, puolukat ja jauhot. Lisää taikinaan lopussa rypsiöljy. Alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä noin kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen leivot yhden ison leivän tai kaksi pientä. Kohta leivät. Pistele leivät ennen paistamista. Paista 200-asteessa uunin alatasossa noin 35 minuuttia.



Vadelma kasvaa luonnossa lehdoissa sekä lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla. Se on yksi satoisimmista marjoista Etelä-Suomessa. Vadelmapensaita voi löytää myös puron- ja joenrannoilta, kivikoista, hakkuuaukeilta ja tienvarsilta. Vadelmaa myös viljellään. Aromikas vadelma soveltuu marjakeittoihin ja leivonnaisiin.
Suomessa kasvaa pohjanvariksen- ja etelänvariksenmarjaa. Pohjanvariksenmarja on kookkaampi kuin etelävariksenmarja. Lapissa variksenmarjaa kutsutaan yleisesti kaarnikaksi. Ylitalvisia marjoja voi poimia vielä keväälläkin. Variksenmarja on hyvä mehumarja, mutta soveltuu myös piirakoihin, hyytelöihin ja kiisseleihin. Variksenmarjaa voi hyvin yhdistää muiden marjojen kanssa.
Pohjois-Savon maakuntakukka on pihlajan kukka. Kukista syntyy myöhemmin pihlajanmarjoja. Sadusta on lähtöisin ilmaisu ”happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”. Marjojen maku johtuu niiden sisältämistä parkkiaineista ja sorbiinihaposta. Parhaimmillaan marjat ovat ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Eri puissa marjojen maku vaihtelee, joten kannattaa ennen poimintaa maistaa marjoja. Makeamarjaista pihlajaa viljellään. Yhdistelemällä pihlajan kanssa muita marjoja ja hedelmiä karvas maku vähenee.



Marjainen kääretorttu 
 
Pohja:
2 hanhenmunaa (= 4 sorsanmunaa tai kananmunaa)
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta                                     
                                                                                                                           
Täyte:
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vadelmia
1 dl pihlajanmarjoja
1 dl variksenmarjoja
0,75 dl sokeria
0,5 rkl vaniljasokeria

Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteessa 10 minuuttia. Kumoa leivinpaperille, johon on ripoteltu sokeria. Jäähdytä. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen vaahdotettu kerma sekä muut aineet. Kääri rullalle. Koristele halutessasi marjoilla.

Nautitaan terveellisistä marjoista eri muodossa niin tuoreena kuin leivonnaisissa ja ruoanvalmistuksessa. Nyt on hyvä aika lähteä poimimaan tai ostamaan marjoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti