lauantai 31. joulukuuta 2022

Kodin hyönteisvieraat

Kaikki luonnosta sisälle tulevat hyönteiset eivät ole haitallisia. Joulun aikana voi luonnonkuusen mukana tulla sisälle hyönteisiä tai kannettaessa sisään puita takan lämmitykseen.  Keväällä voi sisälle tunkeutua mauriaisia eli sokerimuurahaisia. Nämä etsivät makeaa syötävää. Sokerimuurahaisten sisään tulo kotikonstein on työläistä, mutta se onnistuu ostamalla kaupasta ainetta, joka sirotellaan talon kivijalan ympärille useita kertoja. Osa talon asukkaista joutuu turvautumaan ammattilaisten apuun.

Tunnista ensin sisällä löytynyt hyönteinen. Jos ötököitä löytyy useampia vessasta, ruokakaapista tai vaatekomerosta, niin hyvä tutkia tarkemmin mistä on kysymys. Tällöin on tarpeen selvittää mikä ötökkä on kyseessä ja aloittaa siivoaminen tuhoamalla ötökät.

Elintarvikkeita saastuttavat tuhohyönteiset kulkeutuvat kotiin ostettaessa jauhoja tai muita elintarvikkeita. Tekstiilituholaiset tulevat vaatteiden tai kalusteiden mukana. Osa hyönteisistä voi elää rakennuksen eristeissä. Kun ötököitä on paljon, on tarpeen kutsua paikalle tuholaistorjuja. Näin kävi eräälle tutulle perheelle tänä syksynä, kun heille oli tullut ilmeisesti matkatavaroiden mukana lutikoita.

Helsingin Luonnontieteellisessä museossa on ollut näyttely Kodin hyönteisvieraista. Kuvia alla on muutamasta kutusumattomasta vieraasta.





Riisihärö

Leipäkuoriainen

Vaatekoi

Vyöihrakuoriainen

Museokuoriainen

Tupajumi

Keittiökoisa

Sokeritoukka ja riesakuoriainen

Vyöturkiskuoriainen

Tupakkakuoriainen ja rohmukuoriainen


Lisätietoja kodin hyönteisvieraista löytyy esimerkiksi https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/kodin-kutsumattomat-vieraat/ 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti