maanantai 16. tammikuuta 2023

Talvi ja matikka-aika

Tammi-maaliskuussa on matikka-aika parhaimmillaan. Made eli matikka on monen mielestä ruman näköinen kala, joten kaikki eivät halua sitä käsitellä ruoaksi, vaikka se ui verkkoihin. Tämän vuoksi minä sain pari matikkaa itselleni kotiin tuotuna.

Matikkaa pidetään perinteisesti talvikalana, mutta jos niitä saa pyydystettyä kesällä niin ne voi laittaa myös silloin ruoaksi. Matikka on kylmien vesien pohjakala, joten kesällä sitä saadaan pyydystettyä vähemmän.


Matikat

Matikka kuuluu turskakaloihin. Luontoportin sivuilta saa tarkemmat tiedot matikasta, ks. https://luontoportti.com/t/2030/made. 

Matikka on limainen kala, joten sen pinta täytyy käsitellä jotenkin. Itse olen oppinut aikoinaan 1980-luvun lopulla talouskoulussa nylkemään matikat ennen käyttöä. Perinteisempi tapa on kalttaaminen. Tällöin matikka käytetään nopeasti kuuman veden alla tai kaadetaan vedenkeittimestä kuumaa vettä matikan päälle ja terävällä veitsellä raaputetaan valkoiseksi. Ehkä voisi kokeilla myös juuresharjaa. Jossakin vinkataan harjaamaan karhunkielellä. Tapoja on monia. Kokeilemalla löytyy itselle sopiva tapa puhdistaa kalan pinta. 

Kun nyljet matikan, niin viillä matikan pään ympäriltä nahka auki. Irrota nahan reunaa vähän, jotta saat otteen nahasta. Itse nyljin alla olevan matikan käsin. Apuna voi käyttää myös esimerkiksi pihtejä. Talouskoulussa opimme laittamaan matikan pään vesihanaan, jolloin oli molemmat kädet vapaana kiskomaan nahka pois. Nyt pidin matikan päästä kiinni ja toisella kädellä vedin nahan tuppiin. Kädessä minulla on paperi, jotta ote pysyi paremmin.


Nyljetty matikka

Alla olevassa kuvassa on Aki Immosen kalttaamia matikoita (valokuva Aki Immoselta). Matikan pinta on limainen, joten on tarpeellista puhdistaa se. Kalan pinta on kalttaamisen jälkeen vastaava kuin esimerkiksi hauki olisi suomustettu. Akin mielestä puhdistetussa nahassa on makua, joten se olisi hyvä jättää kalapaloihin esimerkiksi kalakeittoon. 


Kaltatut matikat 


Matikassa on arvokas lisä iso ja vaalea maksa ja mäti. Ne kannattaa ottaa talteen ja valmistaa niistä jotain. Itse keitin maksaa suolavedessä noin viisi minuuttia ja seuraavaksi ajattelin sen paistaa voissa ja syödä sen lisukkeena. Mädit olen huuhdellut ja pakastanut. Mädit täytyy pakastaa vähintään vuorokaudeksi, jotta mätiä on turvallista käyttää.



Siivotuista matikoista talteen mäti ja maksa


Itse keitin saadusta matikasta matikkakeittoa. Voin todeta sen olevan sesonki- ja lähiruokaa parhaimmillaan. Matikasta voi tehdä myös mademuhennosta, paistaa pannulla tai uunissa tai savustaa. Jos matikan jauhaa, niin siitä voi tehdä kalapihvejä ja -pullia. Ne maistuvat myös lapsille. Matikasta voi valmistaa samoja ruokia kuin muistakin kaloista.

Matikan mädistä voi tehdä "kaviaaria" tai paistaa tai keittää ne kalakeitossa. Miten sinä käytät mädit?



Matikkakeittoa


Hyvää ruokahalua kotimaisesta kalasta valmistettuna!


Kuvat: Sonja Haapakoski, Aki Immosen kuva kaltatuista matikoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti