torstai 17. heinäkuuta 2014

Barbielle keskiaikaiset vaatteet

Työn ideointi lähti liikkeelle teemasta. Kolmesta teemasta valinta kohdistui keskiaikaan. Inspiraation lähteenä oli oma keskiaikainen mekkoni ja viittaani.




Keskiaika voidaan määritellä eri tavoin: varhaiskeskiaika (vuosina 400–800), sydänkeski-aika (vuosina 800–1200) ja myöhäiskeskiaika (vuosina 1200–1500). Suomessa keskiaika oli noin vuosina 1155–1523.

Itselläni on alusmekko eli cotte ja päällysmekko eli surgot, jonka lähtökohtana on ollut malli Norsen hautalöydöstä. Mekko on yksinkertainen, ja helmaan on saatu leveyttä useilla kiiloilla.

Keskiajalla räätälintaito kehittyi - muoti käsitteenä syntyi. Pukujen leikkauksissa ei ollut suuriakaan eroja eri yhteiskuntaluokkien välillä, eroavaisuudet ilmenivät lähinnä väreissä ja materiaaleissa. Maalaisväestö valmisti itse omia kankaitaan, aatelisilla ja porvareilla (käsityöläiset ja kauppiaat) oli mahdollisuus ostaa kalliita tuontikankaita. 

Pellavakangas oli keskiajalla yleisin vaatetuskangas.  Pellavan kuitu on lujaa, joten vaatteet olivat myös kestäviä. Ihoa vastaan pellava tuntuu viileältä, koska kuidulla on hyvä lämmönjohtokyky. Keskiajalla alusvaatteisiin käytettiin luonnonväristä pellavaa, mutta päällysvaatteisiin hankittiin värjättyä kangasta tai värjättiin kangas itse. 

Lampaasta saatavaa villaa käytettiin myös keskiajalla vaatteisiin. Keskiajalla käytetyt villavaatteet olivat yleensä yksivärisiä (valkoisia, harmaita tai mustia), mutta niihin saatiin näyttävyyttä kirjonnalla tai applikoinnilla. 

Tytöt kaikissa yhteiskuntaluokissa käyttivät avointen hiusten päällä silkki- tai puuvillanauhaa. Varallisuus vaikutti nauhan koristeluun. Naimattomat ja naimisissa olevat naiset käyttivät 1400-luvuilla hilkkoja. 

Kaikissa vaatteissa, päähineissä kuin myös kengissä muoti vaihteli keskiajalla. Rahvas kulki avojaloin. Kengät olivat alkuun tossumaisia ja yleisin materiaali valmistuksessa oli nahka. Jalkineisiin yhdistettiin eri materiaaleja ja niitä koristeltiin. Jalkineita tehtiin myös pellavakankaasta. Sukkia ei keskiajalla käytetty, mutta talvella kenkiin laitettiin olkia tai jalkoihin kiedottiin jalkarätit. Rikkailla suippokärkiset "kärsäkengät" olivat myöhäiskeskiajalla tyypillisiä. 

Vyö oli tärkeä asustuksessa, koska siinä kuljetettiin tarvekaluja (avaimia, kukkaro jne.). Monesti käytettiin samanaikaisesti kahta vyötä. Päällysmekon alla oli vyössä kukkaro ja päällysmekon päällä vyössä oli usein käytettäviä tarvekaluja. Kukkaroita tehtiin yleensä kankaanpaloista tai nahasta, mutta ne eivät kuuluneet varakkaille, koska heillä palvelijat hoitivat kaikki asiat.

Teeman valinnan jälkeen piirsiin vaatteille kaavat, jolla testasin kaavojen koon sopivuutta. Hahmottelin ja mittasin Barbien muotoja ihan niin kuin oikealle ihmisille tehtäisiin, jolla pyrin saamaan mahdollisimman oikean kokoiset kaavat kerralla. Kaavoja piirrettäessä mietin myös teenkö alkuperäisen mekon tapaan myös Barbielle mekkoon kainaloihin lisäkiilat. Päätin tehdä minikoossa oman mekkoni, joten kaavoihin piirsin myös pienet kiilat.

Alusmekossa on hihat ja päällysmekko on liivihametyyppinen mekko. Mekoissa on huomioitu taloudellinen kankaan leikkaus, koska keskiajalla kangasta ei saanut tuhlata. Kiilat voitiin leikata myös vanhasta mekosta. Kiilojen tarkoituksen oli antaa liikkuvuutta mekkoon.




Kaavat leikkasin paperista ja koepuvun tein vanhalle lakanakankaalle. Tämän jälkeen kappaleet leikattiin varsinaisesta kankaasta. 

Varsinainen työskentely ja Barbien vaatteiden kankaiden valinta oli ensimmäinen konkreettinen päätös tuleville vaatteille. Päätin käyttää vaatteissa pellavaa, jota on yleisesti käytetty keskiajalla. Vaatteisiin valittiin päällysmekkoon punaista ja luonnonväristä pellavaa sekä eri sävyisiä luonnonvärisiä pellavia alusmekkoon. Ennen alusmekot olivat luonnonvärisestä pellavasta.






Vaatteisiin ompelin käsin kaikki näkyvät saumat. Keskiajalla ei ollut ompelukoneita, jolloin kaikki ompeleminen tapahtui käsin. Nyt ompelun nopeuttamiseksi piilossa olevat sauman ommeltiin koneella. Kaula-aukko, hihansuut ja helma ompelin siis käsin.




Vaatteiden kaavat eivät olleet helpot. Omat haasteet oli saada kiilat siististi ommeltua mekkojen etu- ja takapuolelle. Pienten kainalokiilojen ompeleminen ei ollut helppoa eikä yksinkertaista, mutta halusin mekkoon alkuperäisen mallin mukaan tehdä myös kainaloihin lisätilaa tuovat kiilat. Näin mekosta saadaan mahdollisimman alkuperäisen mallin mukainen, jolloin puku muistuttaa enemmän keskiaikaista.




Huolittelin kaikki vaatteiden osat saumurilla. 



Valmis alusmekko alla olevassa kuvassa Barbien päällä.



Valmis alus ja päällysmekko.




Päällys- ja alusmekko vöiden, kukkaroiden, hilkan ja kenkien kanssa alla olevassa kuvassa.



Barbieni (1970-luvulta) vaatteet päällä. 





Tavoitteena tässä tuoteprojektissa oli suunnitella ja valmistaa uudenlaiset asukokonaisuudet Barbie-nukelle, jotka sopivat käyttöön ja leikkeihin. Projekti liittyi käsityötieteen perusopintoihin vuonna 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti