sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Onnea Martat!

Tänä syksynä Martat on saanut positiivista huomiota ja palautetta. Tuntuu todella upealla toimia tässä organisaatiossa.

Marttaliitto ry on saanut tämänvuotisen Kriminaalihuollon palkinnon Arki sujuvaksi -kurssitoiminnasta. Kurssit ovat apuna valmennettaessa vankeja vapauteen ja oman arkensa hallintaan. Kurssisisällöt muodostuvat ruoanvalmistuksesta sekä kodin ja raha-asioiden hoitoon liittyvistä asioista.

Kansanterveyspalkinto myönnettiin Marttaliitolle sekä Kotitalousopettajaliitolle. Martat ovat edistäneet pitkäjänteisesti suomalaisten terveellisiä ruokatottumuksia ja vuosikymmeniä tukeneet toiminnallaan suomalaista ravitsemuspolitiikkaa ja jalkauttaneet ajankohtaisia ravitsemussuosituksia ja ohjeita.

Molemmissa edellä mainituissa eli Arki sujuvaksi ja ravitsemusasioissa  Pohjois-Savon alueella on koulutettu ihmisiä. Piireissä ei piiperrellä eikä harrasteta. Siellä tehdään tarpeellista työtä, joka on nyt valtakunnan tasolla huomattu. Onnittelut palkinnoista!

Pohjois-Savon Martoilla on ollut edustaja Päivittäistavarahuollon aluepoolin kokoonpanossa. Martat on kullanarvoinen järjestö, joten kuntien edustajien tulisi olla yhteydessä alueellisiin Marttoihin (piireihin), koska Marttojen yhteistyöverkosto on vaikuttava, näin kertoi ylitarkastaja Minna Karppinen (Itä-Suomen Aluehallintovirastosta) Itä-Suomen alueellisen maanpuolustuksen erikoiskurssilla, nro 12 Pelastusopistolla Kuopiossa marraskuun alussa. Oli ilo kuulla ylitarkastajan hehkutus Martoille!

KOVA (kotivara) -toimikunnassa on mukana yhteensä 17 järjestöä, mm. Marttaliitto ja Kotitalousopettajaliitto. KOVA kehittää järjestöyhteistyön kautta omatoimista varautumista. Eli mitä pitää tehdä, että kotona selviydytään muutama päivä poikkeus- tai häiriötilanteissa, kun ei pääse tai voi lähteä kotoaan ulos.

Kurssilla ennaltaehkäisevänä työnä nousi esille neuvonta ja ohjaus. Tässä Martoilla on todella pitkä kokemus. Se on Martoille luonnollinen tapa toimia viestin viejinä kansalaisille, eri-ikäisille ihmisille ja eri kohderyhmille.

Martoilla ja Spekillä (Suomen Pelastuslalan Keskusjärjestöllä) alkaa vuonna 2015 yhteistyö. Spek kouluttaa piirien henkilökunnan. Kunnilla ja muilla tahoilla olisi tämän jälkeen mahdollisuus tilata marttapiiriltä koulutuksia. Marttoja kannattaa hyödyntää kouluttajina, koska heillä on asiantuntemusta. Marttojen ja Spekin koulutuksen myötä kotivara ja varautuminen nostetaan paremmin taas esille niin marttajäsenille kuin muillekin. Edellisestä kotivaran nostosta on jo muutama vuosi, jos muistan oikein.

Vapaaehtoistoiminta on osa marttatoimintaa. Tänä vuonna on usean kerran kysytty vertaismarttatoiminnasta. Mikä  on vertaismartan tehtävä? Vertaismartta toimii piirin ja yhdistysten tukena. On muun muassa on toimihenkilöiden oikea käsi.

Vertaismartta tukee tiedoilla, ei rahallisesti, tarvittaessa yhdistystä, antaa vinkkejä toimintaan, mutta ei tee yhdistyksen puolesta mitään. Hän voi myös toimia isomman alueen koordinaattorina, koolle kutsujana. Jos vertaismartta ottaa yhteyttä yhdistykseen, sitä ei pidä kokea uhkana tai uteluna. Vertaismartta voi tulla käymään yhdistyksessä kylässä kysellen kuulumisia, jotta voi viedä piirille toivomuksia, kehittämisideoita. Piirin toimihenkilöillä ei ole aikaa kiertää alueen yhdistyksiä, joten vertaismartat voivat tehdä myös tällaista työtä.

Tänä vuonna vertaismartat pyydettiin toimimaan pilottina metsämarttoina. Metsämartat puolestaan toimivat piirien ja koulujen yhteyshenkilöinä ja tukena, kun koulut haluavat viedä alakoulun oppilaita metsään. Metsämartta ei toimi opettajana, jos hänellä ei ole pedagogista taustaa. Metsämartta sopii koulun opettajan kanssa, minkälaista tukea hän toivoo. Pienten oppilaiden kanssa meneminen metsään vaatii useita silmäpareja. Nyt halutaan kannustaa opettajia viemään oppilaita ulos luokkahuoneista oppimaan. Samalla he oppivat lähimetsän tarjoamista esimerkiksi liikunnallista mahdollisuuksista ja oppivat keräämään marjoja. Metsä tarjoaa mahdollisuuksia integroida useamman oppitunnin yhteen, ja se voi tuntua oppilaista mielekkäälle. Metsämarttatoiminta sai positiivista palautetta ja ehkä saadaan jatkettua Metsähallituksen kanssa yhteistyötä ja laajennettua toimina koko Suomea kattavaksi.


                  Metsämartta Varkausmäessä Ruotsalaisen koulun oppilaiden kanssa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti