torstai 6. marraskuuta 2014

Onko sinulla kotivara?

Edustin Pohjois-Savon Marttoja 5.–6.11.2014 Itä-Suomen alueellisen maanpuolustuksen erikoiskurssilla, nro 12, Pelastusopistolla Kuopiossa. Martat saivat erittäin hyvää palautta toiminnastaan. Muun muassa ylitarkastaja Minna Karppinen (ISAVI) nosti Martat järjestönä esille. Hän totesi Marttojen oleva kullanarvoinen järjestö. Kuntien tulisi olla yhteydessä alueellisiin Marttoihin (piireihin), koska Marttojen yhteistyöverkosto on vaikuttava!

Kuuluin ryhmään kolme, joka pohti ja esitteli muille osallistujille järjestöjä ja yhdistyksiä, jotka voivat olla erityistilanteissa kunnan tukena. Pohdimme asioita monista näkökulmista päivittäisruokahuollon järjestelyjä kriisitilanteissa. Mietimme myös toimenpiteitä omatoimisen varautumisen edistämiseen.  Ennaltaehkäisevänä työnä nousi esille neuvonta ja ohjaus. Tässä Martoilla on todella pitkä kokemus. Se on meille luonnollinen tapa toimia viestin viejinä kansalaisille, eri-ikäisille ihmisille ja eri kohderyhmille.

Avainsanat päivittäisruokahuolloin toimivuudessa poikkeustilanteissa on paikallinen asiantuntemus ja yhteistyö. Järjestöjen ja elinkeinoelämän tulisi kuntien kanssa tehdä yhteistyötä keskustellen ja harjoitellen poikkeustilanteisiin.

Martoilla ja SPEKillä (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö) alkaa vuonna 2015 yhteistyö. SPEK kouluttaa piirien henkilökunnan. Kunnilla olisi tämän jälkeen mahdollisuus tilata marttapiiriltä koulutuksia. Keskusteluissa kuulimme todettavan, että Marttoja kannattaa hyödyntää kouluttajina. Heillä on asiantuntemusta. Koulutuksen myötä kotivara ja varautuminen nostetaan paremmin taas esille niin marttajäsenille kuin muillekin. Edellisestä kotivaran nostosta on jo muutama vuosi, jos muistan oikein.Martta, millainen on sinun varautumistasosi? Luuletko vai tiedätkö pärjääväsi päivän, kolme päivää vai viikon ilman kaupassa käyntiä? Tarkista ruoan määrä, lääkkeet, lemmikkien ruoat… Lukekaa lisää kotivarasta ja omatoimisesta varautumisesta www.spek.fi/turvatieoa , www.huoltovarmuus.fi  ja http://huoltovarmuus.fi/kotivarax.

Hienoa, kun Anne Matilainen Pohjois-Savon Martoista kuuluu Päivittäistavarahuollon aluepoolin kokoonpanoon. Aluepooliin kuuluvat tuotiin esille. Tulevaisuudessa tulee miettiä Marttojen (piirin) toimintaa laaja-alaisesti. Verkostoituminen ja yhteistyö eri tahojen kanssa ovat tärkeitä. Anne ei ole suotta painottanut tätä useissa kokouksissa. Tämä tuli minulle erityisen konkreettisesti esille näinä kahtena päivänä.

KOVA-toimikunnassa on mukana yhteensä 17 järjestöä, mm. Marttaliitto ja Kotitalousopettajaliitto. KOVA kehittää järjestöyhteistyön kautta omatoimista varautumista. Eli  esim. mitä pitää tehdä, että kotona selviydytään muutama päivä poikkeus- tai häiriötilanteissa, kun ei pääse tai voi lähteä kotoaan ulos.

Tuntui todella hyvälle olla koulutuksessa, jossa tuotiin esiin Marttojen ammattitaitoinen osaaminen ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa yhteiskunnassa. Olen ylpeä meidän piirin ammattitaitoisesta henkilöstöstä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti