lauantai 1. kesäkuuta 2019

Sienestyskausi alkaa jo keväällä

Oma sienestyskausi alkaa keväällä, yleensä toukokuussa, kun lähden hakkuuaukeilta etsimään korvasieniä. Tänä vuonna voi etsiä lähimetsästä korvasieniä, kun vuosi-pari sitten sinne tehtiin hakkuita. Korvasienet muistuttavat tippaleipiä. Toisten mukaan aivoja. Eräs tuttu kysyi: "Näyttävät aivoille, ovatko sitten myös aivoille hyväksi?" Sienet ovat vähäenergisiä ja kevyttä ruokaa, joten siitä näkökulmasta "kyllä".

Korvasieni, myrkyllinen (oikein käsiteltynä hyvä)

Korvasienet ovat myrkyllisiä, joten ne tulee käsitelä oikein, jotta niistä saadaan syötäviä. Kun poimii korvasieniä, ne ovat yleensä hiekkaisia, koska kasvavat hiekkapohjaisissa havumetsissä rikotuissa maastoissa. Kannattaa poista jalan tuvi jo metsässä, kun se on hiekkainen. Kotona laitan kaikki korvasienet alkupesuun pesualtaaseen. Samalla nousee sieltä etanat pinnalle. Aina ei etanoita muuten huomaan muhkuraisista ja ontoista itiöemistä. Sienet on hyvä halkaista, koska sienen sisällä voi olla myös roskia.

Kun sienet on siivottu ja huuhdeltu hiekasta, ne laitetaan runsaaseen veteen kiehumaan. Sienet keitetään vähintään 5 minuutta kahdesti ja välillä huuhdotaan hyvin kylmällä vedellä. Kun sienet on keitetty kaksi kertaa vähintään 5 minuuttia ne huuhdellaan vielä runsaassa kylmässä vedessä. Keitin- ja huuhteluvesiä ei saa käyttää vaan ne kaadetaan pois. Muista myös huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta eli huippuimuri täysille ja tuuleta myös huoneistoa.


Korvasienet tulee keittää kahdesti  5 min.

Kun korvasienet on keitetty ne voidaan pakastaa rasioihin (sopiviin annoskokoihin) ja käyttää ruoanlaittoon ja leivontaan.


Korvasieniä pakastusrasioissa

Korvasienet voidaan myös kuivattaa, mutta ne tulee ensin liotta vähintään kaksi tuntia runsaassa vedessä, ja sen jälkeen käsitellän samalla tavalla kuin tuoreet korvasienet ennen käyttöä.

Ensimmäisistä korvasienistä tein broilerille sienikastiketta. Se onnistuu, kun tekee valkokastikkeen ja siihen lisää kuulotettua sipulia ja sieniä.

Korvasienikastiketta

Seuraavaksi ajattelin leipoa töihin sienipiirakkaa. Kuinka moni sitten uskaltaa maistaa...

Marttojen nettisivuilta löytyy erilaisia sieniruokia

Ihana kevät, luonnosta ruokaa ja hyvinvointia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti